Ηταν τέτοιες μέρες πέρυσι —το Πάσχα έπεσε 19 Απριλίου— που από την κυβέρνηση ζητούσαν από τους πολίτες την απόλυτη και πιστή εφαρμογή των κανόνων της καραντίνας ώστε να είμαστε καλά να γιορτάσουμε την επόμενη χρονιά —«εφέτος δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, ούτε στις εκκλησιές μας. Δεν θα ψήσουμε το Πάσχα στο χωριό. Θα το γιορτάσουμε σπίτι. Έχουμε χρόνια να γιορτάσουμε», έλεγε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος τότε.
Ενας χρόνος πέρασε αλλά και πάλι το Πάσχα είναι μια εκκρεμότητα, καθώς η επιδημία της Covid-19 συνεχίζει να σκοτώνει συμπολίτες μας. Από την κυβέρνηση όμως δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί ο περυσινός εγκλεισμός —κρίνουν ότι αυτή τη φορά θα είναι ατελέσφορος («ο κόσμος δεν κρατιέται» ακούγεται όλο και περισσότερο), ενώ και σε επίπεδο συμβολικό θα συνιστά μια πολιτική αστοχία (με δεδομένες τις περυσινές υποσχέσεις).
Έτσι, όπως ανέφεραν και «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», το Μαξίμου επιδιώκει μια εορταστική περίοδο αλλιώτικη σε σύγκριση με την περσινή με «ανάσες ελευθερίας».
Ναι μεν κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για το Πάσχα (εφέτος πέφτει 2 Μαΐου) ενώ το 3ο κύμα συνεχίζει να μετρά δεκάδες νεκρούς καθημερινά και να πιέζει δραματικά το ΕΣΥ (πλησιάζουμε το όριο των 800 διασωληνωμένων), αλλά τα σχέδια ήδη υπάρχουν, όπως σημείωσε στο ρεπορτάζ της η Ελένη Ευαγγελοδήμου: στην κυβέρνηση προσδοκούν να επικρατήσει ένα καλό σενάριο αποσυμπίεσης των πανδημικών δεικτών μετά τις 20 Απριλίου.
Με βάση αυτήν την αυστηρή προϋπόθεση —δηλαδή την αποκλιμάκωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και την εφαρμογή νέων εργαλείων που προσφέρει η επιστήμη, όπως τα self tests— η κυβέρνηση προκρίνει το Πάσχα στο χωριό, άρα την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.
Ωστόσο και πάλι υπάρχουν τέσσερα σημεία-αγκάθια:
1. Ενώ από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι είναι σαφώς προτιμότερο να δοθεί συντεταγμένη διέξοδος αποσυμπίεσης, υπάρχει προβληματισμός με τις εξαιρετικά φορτισμένες επιδημιολογικά περιοχές —και ως γνωστόν μια από αυτές είναι η Αττική. Δεύτερο σημείο τριβής το ενδεχόμενο πολλαπλών μετακινήσεων —φαίνεται ότι θα επιτραπεί η μετάβαση των πολιτών από τον τόπο κατοικίας σε συγκεκριμένη πόλη-χωριό. Τρίτο σημείο τριβής; Το SMS στο 13033. Θα εξακολουθήσει να ισχύει;
2. Το τι θα συμβεί με τις εκκλησίες είναι ένα άλλο προβληματικό ζήτημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια καλή συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όμως όσο θα πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα τόσο θα αυξάνεται η πίεση για μια αποκατάσταση της λειτουργίας των ναών. Υποτίθεται ότι εξετάζεται το σενάριο της αγοράς, δηλαδή «ανοιχτοί ναοί» με κανόνες. Το πόσο μπορεί να τηρηθεί αυτό είναι ένα θέμα. Όπως θέμα είναι και ο συνωστισμός στον Επιτάφιο τη Μεγάλη Παρασκευή και στη λειτουργία της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο.
3. Το εργαλείο των self tests και το πόσο αυτά θα έχουν ήδη λειτουργήσει για τον έλεγχο της επιδημίας είναι ένα τρίτο ζήτημα. Η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο οι πολίτες να ταξιδέψουν στο μοντέλο που οι μαθητές του Λυκείου θα προσέρχονται στα σχολεία από τις 12 Απριλίου. Γι΄αυτό υπάρχει και μια σπουδή για αγορά τουλάχιστον 10 εκατ. τέτοιων τεστ ώστε να τα παραλάβουν όλοι οι πολίτες. Αρκούν; Αρκούν. Αλλά πρώτα θα πρέπει να δούμε ότι αποδίδουν με τους μαθητές.
4. Ακόμα και αν όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες παγώσουν —είναι σαφές ότι οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Δημοτικά, Νηπιαγωγεία) αν ανοίξουν θα ανοίξουν στις 10 Μαΐου, ενώ και η εστίαση θα πάει μετά το Πάσχα— υπάρχει η ανησυχία για τη λειτουργία των ξενοδοχείων.