Το περιεχόμενο του «καλαθιού» για τη ΔΕΘ ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης | ΙΝΤΙΜΕ / ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ
Επικαιρότητα

Κυβέρνηση: Στην τελική ευθεία το «πακέτο» για τη ΔΕΘ

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μείωση εισφορών και στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας βρίσκονται στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου, ωστόσο η πρόβλεψη για βαρύ ρωσικό χειμώνα στον τομέα της ενέργειας θα καθορίσει την έκταση των παροχών
Protagon Team

Μπορεί η αυλαία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου να άνοιξε πρόωρα λόγω της συζήτησης στη Βουλή με θέμα τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, ωστόσο τα «επίσημα εγκαίνια», όπως κάθε χρόνο, θα γίνουν στη ΔΕΘ. Και όπως γίνεται αντιληπτό, το οικονομικό «πακέτο» που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός είναι – και αυτή τη χρονιά – το «κυρίως πιάτο» της εκδήλωσης.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύνταξη του έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο η τελική του μορφή θα κριθεί την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όταν και θα γίνουν γνωστά τρία σημαντικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο δημοσιονομικός χώρος που έχει προκύψει εκτιμάται ότι ενδεχομένως να περιοριστεί στην περίπτωση κατά την οποία συνεχίσουν να τείνουν αυξανόμενες οι ανάγκες για την επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος.

Από την άλλη, η καλή πορεία των τουριστικών και των δημοσίων εσόδων, καθώς και η ταχύτητα με την οποία τρέχει το ΑΕΠ, είναι πολύ πιθανό να διευρύνουν τα περιθώρια για τις παροχές που τελικά θα ανακοινωθούν στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, επικρατεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν δυνατότητες για σημαντικές εξαγγελίες. Να σημειωθεί ότι η πιθανή καλύτερη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών (δημόσια έσοδα, πορεία ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του έτους και τουρισμός), θα γίνει γνωστή την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Στο τραπέζι υπάρχουν μία σειρά από προτάσεις τόσο για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όσο επίσης και για τα μέτρα που στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια.

Επιταγή ακρίβειας

Ενα από τα μέτρα που κερδίζει έδαφος είναι η επιταγή ακρίβειας. Ενα μέτρο στοχευμένο που θα βοηθήσει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις από την ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η στήριξη της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές στην ενέργεια.

Αναφορικά με το πακέτο της ΔΕΘ έχει τονίσει ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του επόμενου μήνα αφού συνεκτιμηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην οικονομία σημειώνοντας ότι το θέμα έχει συζητηθεί με τον πρωθυπουργό. Διευκρίνισε, πάντως, με έμφαση ότι όσο περισσότερα κονδύλια κατευθύνονται στη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας, τόσο στερούνται πόροι για αλλά μέτρα στήριξης.

Από τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2023, δεδομένη είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους βάση της συγκεκριμένης δέσμευσης της κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι εξετάζονται, μεν, αλλά δεν έχουν «κλειδώσει».

Οι στόχοι

Τα βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου είναι τα ακόλουθα: