Πριν από μερικά χρόνια, αυτές τις μέρες υπουργοί και βουλευτές θα σχεδίαζαν ήδη τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Η Βουλή ίσως είχε μπει σε θερινά και στα υπουργεία θα έμπαιναν σε ένα mode διαχείρισης, έως τον Αύγουστο, οπότε και τα μολύβια θα κατέβαιναν κανονικά και με τον… νόμο. Η συγκυρία, όμως, δεν επιτρέπει χαλαρότητα, ούτε μεγάλα σχέδια, έστω και αν κάποιοι υπουργοί ήδη προετοιμάζουν το πού θα βρεθούν τον Αύγουστο, υπό την πίεση και των οικογενειών τους, ενώ κάποιοι έκαναν και μια βουτιά αυτό το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, εκτός και εντός Αθηνών.
Από σήμερα, όμως, κάθε…κατεργάρης γυρίζει στον πάγκο του και το μήνυμα του Μαξίμου είναι ότι τα μολύβια δεν θα κατέβουν. Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, ο κ. Μητσοτάκης δεν μοιάζει να έχει την πρόθεση να ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα σε αυτή τη φάση και ζητά μεταρρυθμίσεις. Όπως λένε, άλλωστε, παγίως από το Μαξίμου, η κυβέρνηση θα κριθεί κυρίως από τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει και δεν θα κάνει, όταν έρθει η ώρα των εκλογών, καθώς η διαχείριση της πανδημίας θα μοιάζει με ανάμνηση. Συνεπώς, το πόδι μένει στο γκάζι, μιας και την περίοδο της πανδημίας πράγματα έμειναν πίσω, αν και το μεταρρυθμιστικό τέμπο δεν σταμάτησε.
Κάπως έτσι και με νωπό το εργασιακό, η κυβέρνηση προχωρά με ακόμα δύο νομοσχέδια που θα προκαλέσουν πολιτική σύγκρουση: το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που περιλαμβάνει και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αλλά και το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον «ατομικό κουμπαρά» των νέων ασφαλισμένων, που θα αφορά τη διαχείριση του επικουρικού κεφαλαίου τους.
Αρχής γενομένης από το πρώτο, η Νίκη Κεραμέως θα βάλει σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες 10 μέρες το νέο νομοσχέδιο. Η ίδια λέει σε συνομιλητές της ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-τομή, το οποίο για πρώτη φορά παρέχει μεγάλες ελευθερίες στους εκπαιδευτικούς και τη σχολική μονάδα, κάτι που ήταν στον πυρήνα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ. Την ίδια ώρα, σε μια «νεκρή» περίοδο, φέρνει και τη ρύθμιση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αλλά και στελεχών της εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες, χωρίς πάντως να προβλέπεται penalty για όποιον δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που τίθενται.
Οσο για τον «ατομικό κουμπαρά», είναι στα σκαριά εδώ και πολλούς μήνες, αλλά προκρίθηκε το νέο εργασιακό, ως μείζων μάχη που έπρεπε να δοθεί. Η ρύθμιση που έχει δουλέψει ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου είναι σχετικά απλή: οι νέοι ασφαλισμένοι από 1/1/2022 υποχρεωτικά, αλλά και όσοι νέοι ως 35 ετών το επιθυμούν, θα μπορούν να αξιοποιούν το επικουρικό τους, επιλέγοντας «επενδυτικά προφίλ» προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη απόδοση. Το ύψος των εισφορών δεν θα αλλάξει, ενώ θα παρέχεται και εγγύηση της Τραπέζης της Ελλάδος, για να μην υπάρξουν υπέρμετρες απώλειες στο σενάριο μιας χρηματοοικονομικής αναταραχής. Για κάθε νέο ασφαλισμένο θα δημιουργηθεί ατομικός λογαριασμός, τον οποίο θα μπορεί να βλέπει ακόμα και από το κινητό του, και εκεί θα καταγράφονται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό ή από τον ίδιο, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του.
Και από Σεπτέμβριο έπεται και συνέχεια, με όπλο και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ανεξαρτήτως αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα…