«Ο Τσίπρας φορολογεί φτωχούς, όχι εφοπλιστές», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να καταργήσει τα προνόμια των εφοπλιστών. Και, όπως ήταν φυσικό, αντέδρασε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Αλλά πρώτα αντέδρασαν οι ίδιοι οι εφοπλιστές.
«Απορία δημιούργησε στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα η αδικαιολόγητη πρόσφατη επίθεση του γερμανού υπουργού κατά της χώρας μας με αιχμή του δόρατος τον ελληνικό εφοπλισμό», τόνισε σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ενωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρος Βενιάμης.
Κατηγόρησε τον γερμανό υπουργό ότι αγνοεί με εμμονή το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τη γερμανική ναυτιλία, και ότι «στρέφεται με τις δηλώσεις του εναντίον της ελληνικής ναυτιλίας που τυχαίνει όμως να εκπροσωπεί και το 50% της κοινοτικής, μια πρωτιά που μάλλον ενοχλεί».
Χαρακτήρισε «προκλητικά αβάσιμες» τις επικρίσεις του κ. Σόιμπλε και έκανε έναν υπαινιγμό για το κίνητρο του ιδίου πίσω από τις δηλώσεις του. «Δημιουργείται επίσης το ερώτημα μήπως η αποτυχία της γερμανικής ναυτιλιακής πολιτικής, που παρόλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα (πλοιοκτησία, διαχείριση, φυσικό πρόσωπο), δεν κατάφερε να στηρίξει τη ναυτιλία της, είναι το κίνητρο που υποκινεί τον υπουργό στις δηλώσεις αυτές», σχολίασε.
«Αν στόχος των δηλώσεών του είναι να τορπιλίσει τους στενούς δεσμούς της ελληνικής ναυτιλίας με τον τόπο της, αποδεικνύεται ότι δεν επιθυμεί να δει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία», συμπεραίνει ο ίδιος.
«Να σταματήσει να επιρρίπτει την ευθύνη στην ελληνική πλευρά»
Υστερα συνέχισε την επίθεση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ζήτησε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά και να δουλέψει και ο ίδιος προς την κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης για να βρεθεί λύση.
«Ο κ. Σόιμπλε κάνει τη δουλειά του, κάνει αυτό το οποίο νομίζει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του. Από κει και πέρα νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο και για τον ίδιο να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ούτως ή άλλως έχει καταγραφεί ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη ύπαρξη συμφωνίας στο προηγούμενο Eurogroup, και να δουλέψει και ο ίδιος προς την κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύση» σχολίασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM».
Καλό θα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, να μην μιλάνε ανώνυμα διάφοροι ανώνυμοι μικρομεσαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ και να ακούν τους προϊσταμένους τους, όπως τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος τονίζει την ανάγκη μιας συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα.
«Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις, χρειαζόμαστε καθαρές αποφάσεις» επανέλαβε υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί -στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου- οποιαδήποτε πρόταση δεν θα οδηγεί σε μια οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος. Ανέφερε ανάμεσα σε αυτά τη βιωσιμότητα του χρέους και τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα