Σε μια προσπάθεια να «κάψει» τη συζήτηση περί μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα –συζήτηση που η ίδια άνοιξε!– επιδίδεται το τελευταίο 24ωρο η κυβέρνηση. Μέχρι και το Σάββατο, ημέρα που βγήκε στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έλεγε ότι η μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας σε βασικά αγαθά είναι ένα θέμα ανοιχτό και υπό εξέταση, εξηγούσε μάλιστα ότι όλα έχουν μετρηθεί. Τώρα ο ένας μετά τον άλλον, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου ως τον επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και βεβαίως τον ίδιο τον κ. Σταϊκούρα, εξηγούν ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι η λύση απέναντι στην τρομακτική ακρίβεια που όντως αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Ο κ. Οικονόμου βγήκε το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «Αταίριαστοι» και στην επισήμανση ότι η αντιπολίτευση προτείνει μείωση του φόρου στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση, λέγοντας ότι μπορεί να ακούγονται μέτρα φυσιολογικά στους πολίτες αλλά υπάρχουν άλλες παράμετροι και η χώρα δεν πρέπει να επιστρέψει σε λογικές άλλων εποχών που οδήγησαν σε περιπέτειες.
«Πρώτον θα δίναμε λάθος σήμα. Δεύτερον είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα η κίνηση αυτή που θα στερούσε σημαντικό κομμάτι εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μην είχε το αντίστοιχο και ανάλογο αποτύπωμα που θέλει ο κόσμος. Δεν σήμαινε αυτόματα ότι θα πληρώναμε πολύ φτηνότερα τα είδη στα σούπερ μάρκετ ή πολύ φτηνότερα ακόμα και την βενζίνη. Πώς είναι σίγουρο αυτό ότι οι επιχειρήσεις δεν θα κρατήσουν αυτό το όφελος; Δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς αυτό», τόνισε ο κ. Οικονόμου, σε μια έμμεση παραδοχή ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει απολύτως το πώς λειτουργεί η αγορά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε επίσης ότι ακόμη και εάν μειωνόταν ο ΦΠΑ προσωρινά για κάποιους μήνες, μετά θα υπήρχε ο κίνδυνος οι αυξήσεις να είναι πολύ μεγαλύτερες.
«Καταλαβαίνω απολύτως τον κόσμο που είναι σε κατάσταση μεγάλης πίεσης και ό,τι ακούγεται του φαίνεται ευχάριστο», τόνισε ο κ. Οικονόμου και επανέλαβε ότι θα μπορούσαν τέτοια μέτρα να οδηγήσουν την οικονομία σε περιπέτειες και να πληγούν πάλι οι πιο αδύναμοι.
Από την πλευρά του ο κ. Πατέλης, σε συνέτευξή του στο capital.gr, έβαλε σε πάγο το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, δηλώνοντας μάλιστα έκπληκτος από το πώς ξεκίνησε αυτή η συζήτηση –θα μπορούσε βέβαια να ρωτήσει τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη που την άνοιξε τον περασμένο μήνα.
«Ομολογώ ότι ως οικονομολόγος δεν μπορώ να καταλάβω πώς έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Μία μείωση του ΦΠΑ θα είχε μόνο προσωρινό όφελος και πολύ πιθανό να μην μετακυλείτο στις τιμές αλλά να το κρατούσανε οι επιχειρήσεις. Και φυσικά δεν έχει σχέση με τον ρυθμό αύξησης των τιμών, με την έννοια του ότι πληθωρισμός είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Οπότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει με σύνεση. Έχει στηρίξει αρκετά τα εισοδήματα μέχρι στιγμής και έτσι θα πορευτούμε», είπε ο κ. Πατέλης, ο οποίος υποστήριξε ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα μέτρα που έχουν παρθεί» και τόνισε ότι υπέρτατος στόχος είναι η δημοσιονομική αξιοπιστία.
«Η αξιοπιστία μας είναι κάτι το οποίο διατηρούμε και θα προστατέψουμε σαν κόρη οφθαλμού και θα είναι πολύ σημαντικό να μην πριονίσουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε. Η χώρα αυτή, όπως ξέρουμε, έχει περάσει διάφορες περιπέτειες στο παρελθόν. Δεν πρέπει ποτέ να επιστρέψουμε σε έναν τέτοιο κίνδυνο και δεν θα επιστρέψουμε. Ο στόχος ο οικονομικός για το ‘22 είναι πολύ συγκεκριμένος. Το πρωτογενές έλλειμμα -1,4%. Και θα προσθέσω τώρα και έναν εθνικό στόχο για το ’23, ο οποίος είναι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα. Επενδυτική βαθμίδα σημαίνει προφανώς ξεκλειδώνουμε και τρισεκατομμύρια από αποταμιευτές και από επενδύσεις παγκοσμίως οι οποίες σήμερα δεν μπορούν να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα γιατί δεν είμαστε ακόμα επενδυτική βαθμίδα», εξήγησε ο κ. Πατέλης, περιγράφοντας εμμέσως πλην σαφώς τη δύσκολη ισορροπία που καλείται να διατηρήσει η κυβέρνηση ανάμεσα στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών και την εικόνα των οικονομικών της χώρας προς τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές, εν μέσω μάλιστα πιέσεων προς τα ελληνικά ομόλογα.
Ως προς αυτό το τελευταίο, ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ1, είπε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να μαζευόμαστε». Και εξήγησε από την πλευρά του για τη μη μείωση του ΦΠΑ, ότι η όποια παρέμβαση θα πάει στον πολίτη και δεν θα χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα και αυτό άλλωστε είναι και η ευρωπαϊκή πρακτική. Η ενδεχόμενη πρόσθετη στήριξη, θα αφορά κυρίως τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, περιγράφοντας μια πολιτική επιδομάτων για τρόφιμα.