Η συζήτηση για ένα lockdown στην Αττική έχει αρχίσει και αναθερμαίνεται τις τελευταίες ημέρες. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι ποιος την τροφοδοτεί. Ως προς αυτό, δεν υπάρχει μια απλή απάντηση. Υπάρχουν, όμως, έντονο παρασκήνιο και διαφορετικές προσεγγίσεις.
Εδώ και αρκετό καιρό, μια σειρά λοιμωξιολόγων, μέλη της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, τάσσονται υπέρ των αυστηρότερων μέτρων. Πράγματι, η εξέλιξη της πανδημίας έδειξε ότι αυστηρότερα μέτρα ήταν απαραίτητα, καθώς, με βάση τα προγνωστικά μοντέλα που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση, αν δεν λαμβάνονταν, στο τέλος Αυγούστου τα κρούσματα θα ήταν πάνω από 500. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καταγραφόμενος αριθμός είναι μικρός, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει αρχίσει να πιέζεται πραγματικά λόγω της αύξησης των νοσηλευόμενων και, κατ’ επέκταση, των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια διαφορετική προσέγγιση. Δεν απορρίπτει τις εισηγήσεις των ειδικών, τουναντίον διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι η συνταγή επιτυχίας της χώρας μέχρι στιγμής ήταν το ότι πρόταξε τη γνώμη των ειδικών στις δύσκολες αποφάσεις. Πλέον, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και δεν είναι λίγες οι φορές που η Πολιτεία καλείται να «ραφινάρει» τις εισηγήσεις των ειδικών, προκειμένου να τηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία, αλλά και την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα.
Το προηγούμενο διάστημα, οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνταν μέτρα και η κυβέρνηση αποφάσιζε. Για παράδειγμα, ένα μέτρο που οι γιατροί είχαν ζητήσει ήταν η μείωση του επιβατικού κοινού στα ΜΜΜ από το 65% στο 50%. Από τη στιγμή, όμως, που δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της πύκνωσης των δρομολογίων, το μέτρο θα ήταν… δώρον άδωρον, καθώς ο συνωστισμός θα μετατοπιζόταν στις στάσεις.
Υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις συσκέψεις που γίνονταν και γίνονται, επιμένει. Το lockdown θα είναι η ύστατη επιλογή της κυβέρνησης. Το ίδιο ισχύει και για την Αττική. Δεν μιλάμε για έναν νομό μερικών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, αλλά για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Πρακτικά, για τη μισή χώρα. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι όποια μέτρα λαμβάνονται θα πρέπει να είναι οριζόντια, ώστε να είναι εύληπτα από όλους και άμεσα εφαρμόσιμα, πρέπει κανείς να δει ποια θα είναι αυτά τα μέτρα. Θα έφερνε αποτέλεσμα, για παράδειγμα, ένα τοπικό lockdown δύο εβδομάδων τον Οκτώβριο; Κυβερνητικό στέλεχος, σε συζήτηση με το Protagon, αντιτείνει ότι το αποτύπωμα είναι αμφίβολο: από τη στιγμή που δεν απαγορεύονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και η κοινωνική ζωή εξελίσσεται, ενώ οι δύσκολοι μήνες του χειμώνα είναι ακόμα καθ’ οδόν, το αποτέλεσμα ενός τέτοιου μέτρου σε αυτή τη φάση είναι εξαιρετικά αμφίβολο.
Οσο για το περίφημο «Μοντέλο της Μαδρίτης» που διακινείται ως σενάριο, για περιορισμούς σε «κόκκινα» δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων ή σε δήμους της Αττικής, αυτό δεν προκρίνεται σε αυτή τη φάση. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα νέο σετ μέτρων, εφόσον η αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζεται. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όμως, εμφανίζεται απρόθυμος για ένα δεύτερο lockdown, του οποίου τα όποια αποτελέσματα είναι αμφίβολο πόσο θα διαρκέσουν, με δεδομένο ότι ο χειμώνας είναι crash test για την κοινωνία και το σύστημα Υγείας.