Με συντριπτική πλειοψηφία -και τη στήριξη των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βολής το Πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Καταψήφισαν τη συμφωνία, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
Σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καλωσόρισε την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία του Βορειοατλαντικού Συμώνου εκτιμώντας ότι η παρουσία τους θα την ενισχύσει περαιτέρα.
«Με τις εξελιγμένες στρατιωτικές τους δυνατότητες θα συμβάλουν στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Κάτι που στην παρούσα συγκυρία έχει μεγάλη σημασία. Και ίσως ακόμα σημαντικότερο, είναι ότι θα διευρύνουν τον αριθμό των χωρών μέσα στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που συνυπογράφουν ένα κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών όπως αυτές οι αρχές και οι αξίες εκπροσωπούνται και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
Ακολούθως ο υπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η ελληνική εξωτερική πολιτική επί σειρά ετών, ώστε το ΝΑΤΟ να εστιάσει σε αυτό το πλαίσιο αρχών και αξιών -προσπάθεια που όπως είπε, στέφθηκε με επιτυχία.
«Εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει το αξιακό του πλαίσιο, και μέσα από αυτό να αναδειχθεί ότι η παραβατικότητα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας εδαφικού χώρου συμμάχου και φίλης χώρας, είναι έξω από τις αρχές της συμμαχίας», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Κραδαίνει το βέτο η Αγκυρα
Η Τουρκία πάντως, εξακολουθεί να κραδαίνει την απειλή του βέτο στην ένταξη των δύο χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς όπως είπε υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν έχουν γίνει από πλευράς τους οι απαιτούμενες κινήσεις για να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες της Αγκυρας.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε την Τετάρτη ο κ. Τσαβούσογλου, η Τουρκία δεν περίμενε από τη Σουηδία να λάβει μέτρα πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, αλλά η επόμενη κυβέρνηση στη Στοκχόλμη πρέπει τώρα να αναλάβει συγκεκριμένες ενέργειες (βλ. εκδόσεις προσώπων μη αρεστών στο τουρκικό καθεστώς).
«Υπάρχει συμφωνία και οι απαιτήσεις αυτής της συμφωνίας είναι σαφείς. Αυτές πρέπει να εκπληρωθούν […] Γνωρίζουν ότι αυτή η συμφωνία δεν θα εγκριθεί από το (τουρκικό) κοινοβούλιο εάν δεν κάνουν (τα απαιτούμενα) βήματα», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συνεχίζοντας τον γνωστό εκβιασμό.
Απαντώντας σε σχόλια για την τριμερή συμφωνία Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας και ειδικότερα για το θέμα των εκδόσεων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, παρατήρησε ότι έστω και εκβιαζόμενες να υπέγραψαν οι δύο χώρες, στο επίμαχο τριμερές Μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι οι όποιες εκδόσεις θυα γίνονται σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή Σύμβαση:
«Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που είναι στην αρχή της πορείας του, έχει 70 χρόνια πίσω του αλλά έχει πολλά ακόμα μπροστά του και έχει καταφέρει κάτι μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Να δημιουργηθεί ένας χώρος δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία του πλανήτη. Αν διαβάσετε με προσοχή το τριμερές Μνημόνιο που υπέγραψαν, βεβαίως αναφέρεται στις εκδόσεις αλλά γράφει στο τέλος, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί εκδόσεων. Λέει καθαρά -έστω αν θέλετε και εκβιαζόμενες- στη Σουηδία και Φινλανδία ότι εμείς θα τηρήσουμε πάντοτε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί εκδόσεων».