«Πιθανόν η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους αυτούς στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες» σημείωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ (φωτ. αρχείου) | Shutterstock
Επικαιρότητα

Κυρώσεις της Δύσης κατά του Ιράν: «Προμηθεύει τη Ρωσία με πυραύλους»

Η Τεχεράνη απέστειλε βαλλιστικούς πυραύλους στη Μόσχα αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης, σύμφωνα με δηλώσεις του Αντονι Μπλίνκεν την Τρίτη. Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συντονίζονται με την Ουάσινγκτον για την επιβολή κυρώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία
Protagon Team

Στην καταγγελία πως η Ρωσία έχει παραλάβει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν, τους οποίους ενδέχεται να χρησιμοποιήσει προκειμένου να πλήξει την Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, προχώρησε την Τρίτη ο Αντονι Μπλίνκεν, με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να προειδοποιεί ότι η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης απειλεί ευρέως την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, όπου βρέθηκε τις παραμονής της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε, μάλιστα, γνωστό πως η Ουάσινγκτον έχει ήδη διαμαρτυρηθεί στο Ιράν για αυτή τη «δραματική κλιμάκωση».

«Η Ρωσία έχει λάβει τώρα αυτούς τους βαλλιστικούς πυραύλους και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες στην Ουκρανία, εναντίον της Ουκρανίας» δήλωσε ο Μπλίνκεν, επικαλούμενος πληροφορίες που, όπως είπε, έχουν κοινοποιηθεί στους συμμάχους και στους εταίρους των ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο.

«Αυτή η εξέλιξη και η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και καταδεικνύει πώς η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή» προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, οι δυο χώρες δεν αλληλοϋποστηρίζονται μόνο στον στρατιωτικό τομέα, αλλά και σε αυτόν της τεχνολογίας, με τη Ρωσία να μεταφέρει στο Ιράν τεχνογνωσία για πυρηνικά θέματα, μεταξύ άλλων.

Ο Μπλίνκεν έκλεισε την επίμαχη αναφορά του προαναγγέλλοντας νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την αεροπορική εταιρεία Iran Air.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι –ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα μαζί με τον Μπλίνκεν– χαρακτήρισε και εκείνος την προμήθεια ιρανικών πυραύλων στη Ρωσία «σημαντική κλιμάκωση».

«Πρόκειται για μια ανησυχητική ενέργεια που βλέπουμε από το Ιράν. Είναι σίγουρα μια σημαντική κλιμάκωση και συντονιζόμαστε» για την αντιμετώπιση της εξέλιξης, συμπλήρωσε.

Η συνεννόηση μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ –και εταίρων της Ουκρανίας– υπήρξε πράγματι άμεση, με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας να εκδίδουν κοινή ανακοίνωση με την οποία οι μεταφορές ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία «καταδικάζεται έντονα».

«Η πράξη αυτή είναι μια κλιμάκωση εκ μέρους και των δύο, του Ιράν και της Ρωσίας, και μια απευθείας απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» σύμφωνα με το ανακοινωθέν των τριών χωρών που εκδόθηκε αμέσως μετά τις δηλώσεις Μπλίνκεν.

Παράλληλα η Τεχεράνη καλείται «να διακόψει άμεσα κάθε είδους υποστήριξη της προς την Ρωσία» στο πλαίσιο της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο θα προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες για να ακυρώσουν διμερείς συμφωνίες με το Ιράν στον τομέα των αερομεταφορών ενώ θα συνεργαστούν και ως προς την κατεύθυνση της επιβολή κυρώσεων στην αεροπoρική εταιρεία Iran Air, καταλήγει η κοινή δήλωση.