Δεν έπεφτε καρφίτσα στην αίθουσα του Εμπορικού και Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στην εκδήλωση με ομιλητή τον επικεφαλής εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. Τη διοργάνωσε ο πολύ δραστήριος Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ και πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Το θέμα της ομιλίας ήταν «Το μέλλον της Ευρώπης: Προς μια Ευρώπη που προστατεύει». Ο κ. Σχοινάς κατάγεται από τη Χαλκιδική, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.
Βαθιά ευρωπαϊστής και γνωρίζοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε μια ιστορική αναδρομή στις προκλήσεις της Ενωσης και ανέλυσε «τα πέντε εργοτάξια», δηλαδή τους στόχους που έχουν τεθεί για το μέλλον. «Εχουμε καταφέρει να κάνουμε την Ευρώπη επιστήμη. Λες και μιλάμε για Κβαντική Φυσική. Λέμε π.χ. “ο Σχοινάς ξέρει τα Ευρωπαϊκά”. Κανονικά θα έπρεπε να μιλάμε με απλά λόγια, να μπορούμε να εξηγήσουμε στον αγρότη τι είναι η Ευρώπη και τι σημαίνει για εκείνον. Απλά, όχι τεχνικά» είπε στην αρχή της ομιλίας του, η οποία ήταν ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της Ενωσης.
Ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν, επεσήμανε ότι ζούμε την πιο ειρηνική περίοδο της Ευρώπης, ούτε τουφεκιά δεν έχει πέσει. Από την άλλη, οι απειλές είναι πολύ πιο έντονες από το παρελθόν, είναι «πολυκρίσεις» (“polycrises”), όπως αποκαλεί ο πρόεδρος Γιούνκερ τις δυσκολίες που ζει στην παρούσα θητεία. Οικονομική κρίση, μετανάστευση, εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία, ισλαμοτρομοκρατία στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, Brexit. Ολα αυτά σε έναν κόσμο ολοένα και πιο ανασφαλή, με δυνάμεις που εργάζονται για την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης.
Και όμως, η Ευρώπη αντέχει. Κλυδωνίζεται, αλλά δεν βυθίζεται. Είναι μια νησίδα λογικής σε έναν ωκεανό τρέλας.
Οι «πολυκρίσεις» αυτές απαιτούν την εξεύρεση μόνιμων θεσμικών λύσεων και όχι την εξέταση και επίλυση ανά περίπτωση. Ετσι, αυτήν τη στιγμή, η Κομισιόν έχει πέντε «εργοτάξια», πέντε ανοιχτά ζητήματα για τις λύσεις των οποίων εργάζεται.
Τα ζητήματα αυτά είναι: το ευρώ, για τη μόνιμη ασφάλιση του οποίου θα ιδρυθεί το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Η μετανάστευση, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική συνεκτική πολιτική. Ο Προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την κατεύθυνση του οποίου πρέπει να αποφασίσουμε. Η περαιτέρω ενδυνάμωση της Ενωσης ώστε να αποτελεί ισχυρό παράγοντα στον πλανήτη. Η ενίσχυση της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Για κάθε ένα «εργοτάξιο» υπάρχουν λύσεις αλλά και ενστάσεις. Το κεφάλαιο του Προϋπολογισμού, για παράδειγμα, ο οποίος είναι επταετής, σηκώνει πολλή συζήτηση. Θέλουμε να δίνει χρήματα η Ευρωπαϊκή Ενωση για ασφαλτόστρωση σε δρόμους ή προτιμάμε να δούμε το κομμάτι της οικολογίας; Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι πολλοί εκ των αιρετών αρχόντων της Ελλάδας δεν κάνουν τον κόπο να ψάχνουν κονδύλια αλλά δεν ασχολούνται καν με τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού, αφήνοντάς το στις Βρυξέλλες. «Ερχονται πολλές φορές και μου λένε “Κύριε Σχοινά, είμαι ο δήμαρχος του τάδε μέρους, τι λεφτά μπορώ να πάρω από εσάς;”» είπε χαρακτηριστικά, και δεν νομίζω να υπάρχει δυσκολία να το πιστέψει κάποιος.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την ημέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ να μη διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματός της. Ο κ. Σχοινάς εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι εξελίξεις στη Γερμανία δεν θα αποτελέσουν ανασταλτικό αλλά ενισχυτικό παράγοντα στα σχέδια για «περισσότερη Ευρώπη». Τόνισε, επίσης, την ευθύνη των κυβερνήσεων των κρατών-μελών να εξηγήσουν στους πολίτες τι είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και πώς να λειτουργήσει προς το συμφέρον τους. «Οποτε συμβαίνει κάτι καλό, οι κυβερνήσεις το πιστώνουν σε αυτές. Οποτε συμβαίνει κάτι κακό, το χρεώνουν στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μια “αποβρυξελλοποίηση” στην Ευρωπαϊκή Ενωση» κατέληξε.