Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μόνος σε ένα διάλειμμα των δραματικών συζητήσεων του Σαββάτου. Επιστρέφει στο τραπέζι στις 13:00 της Κυριακής | Francisco Seco/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Κυριακάτικο θρίλερ στις Βρυξέλλες: με νέα πρόταση επιστρέφει ο Σαρλ Μισέλ

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών από την Covid-19, ωστόσο δεν έφυγαν από τη Σύνοδο Κορυφής, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το μεσημέρι. Πού διαφωνούν και πού συμφωνούν
Protagon Team

Τα κακά νέα είναι ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμφώνησαν για το περιεχόμενο του πολυσυζητημένου Ταμείου Ανάκαμψης των οικονομιών που επλήγησαν και εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Το Σάββατο πέρασε, το σύνηθες διήμερο των Συνόδων Κορυφής παρήλθε χωρίς συμφωνία, με πληροφορίες μάλιστα να φέρνουν τον Εμανουέλ Μακρόν να δίνει εντολή να ετοιμάσουν το αεροπλάνο του να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι, ενοχλημένος από την στείρα στάση των «τσιγκούνηδων» κρατών της ΕΕ, που δεν δέχτηκαν ούτε το νέο σχέδιο του Σαρλ Μισέλ.

Τα καλά νέα είναι ότι οι 27 συμφώνησαν να μείνουν στις Βρυξέλλες και την Κυριακή ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κάθονται λοιπόν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το μεσημέρι στην 13:00 (ώρα Ελλάδας), με πηγές να εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων σε σχέση με την Παρασκευή παρά το γεγονός όπως λένε το κλίμα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αναμένεται νέα πρόταση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.

«Προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία» ανέφερε ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, ενώ ο Ιταλός Τζουζέπε Κόντε έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση». Οι χώρες τους, όπως και η Ελλάδα, είναι από τις πλέον πληττόμενες από τον κορονοϊό, λόγω της κρίσης στον τουρισμό.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και μετά από συζητήσεις δώδεκα ωρών.

Στην ήδη υπάρχουσα πρόταση του Σαρλ Μισέλ, υπήρξε μείωση στο ποσό των επιχορηγήσεων, από τα 500 δισ. ευρώ στα 450 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό των δανείων είναι 300 δισ. από 250 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει ανέγγιχτο.

«Πρέπει να τηρήσουμε τα νούμερα» είχε δηλώσει ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος, ενώ ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή σημείωσε ότι «ο Σαρλ Μισέλ εργάζεται προσεκτικά και δεν θέλει να το αφήσει να του ξεφύγει τώρα».

Ως γνωστόν, ένα μπλοκ χωρών του πλούσιου Βορρά διαφωνεί με τις επιχορηγήσεις και ζητά τα χρήματα να δοθούν με τη μορφή δανείων, κάτι που όμως φοβίζει τις χώρες του Νότου καθώς παραπέμπει σε μνημόνια και νέες δεσμεύσεις.

Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνάντησε στο περιθώριο της Συνόδου τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.