Ο ελληνοαυστραλός τενίστας αποδεικνύεται ακόμη μια φορά προκλητικός | Reuters
Επικαιρότητα

Κύργιος: Χτύπησα επίτηδες τον Ναδάλ με το μπαλάκι στο στήθος του

Ο ελληνοαυστραλός τενίστας μάλιστα έσπευσε στη συνέχεια να ειρωνευτεί τον Ισπανό λέγοντας «με τόσα εκατομμύρια λογαριασμό, μπορεί να διαχειριστεί μια μπάλα χωρίς να θυμώσει»
Protagon Team

Προκλητικά αμετανόητος και αμετανόητα προκλητικός εμφανίστηκε ακόμη μια φορά ο ελληνοαυστραλός τενίστας Νικ Κύργιος για τη συμπεριφορά πριν και μετά την ήττα του από τον Ράφα Ναδάλ στον δεύτερο γύρο του Γουίμπλεντον.

Σε μια φάση της αναμέτρησης ο Ισπανός ανέβηκε στο φιλέ και Κύργιος τον χτύπησε εσκεμμένα και με αρκετή δύναμη με το μπαλάκι στο σώμα του.

Ερωτηθείς μετά τον αγώνα για το αν θέλει να απολογηθεί στον Ναδάλ, ο Κύργιος είπε: «Να απολογηθώ; Για ποιο πράγμα; Πήρα έναν πόντο σύμφωνα με τους κανονισμούς. Είναι μια στρατηγική, όπως όλες οι υπόλοιπες. Εβαλα όλη μου τη δύναμη για να τον πετύχω στο στήθος. Αυτό ήθελα να κάνω. Δεν με ενδιαφέρει τίποτε άλλο».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Εχει πόσα Slams και πόσα λεφτά στην τράπεζα; Τι έγινε αν τον πετύχει μια δυνατή μπαλιά στο στήθος; Με τόσα εκατομμύρια λογαριασμό, θα μπορεί να διαχειριστεί μια μπάλα χωρίς να θυμώσει».

Τελικά, ο Κύργιος ηττήθηκε 3-1 σετ από τον Ράφαελ Ναδάλ και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση πρόωρα εκπλήσσοντας αρνητικά, ακόμη μία φορά, με τη συμπεριφορά του…

Τέσσερα χρόνια μπελάδες: Ολες οι φορές που απασχόλησε με τα καμώματά του

Φυσικά, ο 23χρονος Κύργιος δεν είναι… καινούργιος στο κουρμπέτι, αφού όλοι γνωρίζουν την ταραχώδη ψυχοσύνθεσή του.

Η πρώτη φορά που απασχόλησε αρνητικά τα αθλητικά ΜΜΕ ήταν πριν ακριβώς τέσσερα χρόνια, τον Αύγουστο του 2015 στο Μόντρεαλ, όταν  αντιμετώπισε τον Ελβετό Σταν Βαβρίνκα, ο οποίος βρισκόταν τότε σταθερά στο Νο 3 και το Νο 4 της παγκόσμιας κατάταξης.

Σε μια διακοπή του αγώνα, ο φακός έπιασε τον ομογενή άσο να φωνάζει στον αντίπαλό του: «Ο Κοκκινάκης πηδ@@@ την κοπέλα σου. Λυπάμαι γι’ αυτό φίλε»!

Ηταν το διάστημα που ο Βαβρίνκα είχε ξεκινήσει σχέση με την τενίστρια Ντόνα Βέκιτς, η οποία υπήρξε συμπαίκτρια στο μεικτό με τον ελληνοαυστραλό τενίστα Θανάση Κοκκινάκη.

Το θέμα πήρε μεγάλη έκταση και έγινε viral στα social media. Ο Βαβρίνκα εκνευρισμένος δήλωνε πως «αυτό που είπε, δεν θα το έλεγα ούτε στον εχθρό μου. Εχει σοβαρό πρόβλημα συμπεριφοράς. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμπεριφέρεται άσχημα σε αντίπαλό του ή σε διαιτητές και σίγουρα το νεαρόν της ηλικίας του δεν αποτελεί δικαιολογία. Ελπίζω η ΑΤΡ να πάρει μέτρα».

Τελικά, ο Κύργιος τιμωρήθηκε με πρόστιμο 12.500 δολαρίων και εξάμηνο αποκλεισμό από τους αγώνες, αλλά με ανασταλτικό χαρακτήρα.

Τον Οκτώβριο του 2016 ο Κύργιος βρισκόταν πλέον στο Νο 14 της παγκόσμιας κατάταξης και στη Σανγκάη τέθηκε αντιμέτωπος με τον 19χρονο Γερμανό Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

Από ένα σημείο και μετά, όταν ο Κύργιος είδε ότι δεν του «βγαίνει» τίποτα, άρχισε επιδεικτικά να αδιαφορεί για το ματς. Εκανε υπερβολικές κινήσεις, δεν έτρεχε να αποκρούσει, χτυπούσε άστοχα, μέχρι που κάποια στιγμή έστειλε το μπαλάκι με τέτοιο τρόπο στον αντίπαλό του, ώστε να σκοράρει με ευκολία. Αποτέλεσμα να χάσει το ματς με 6-3, 6-1 μέσα σε 48 λεπτά. Ο κόσμος αντέδρασε και ξέσπασε σε γιουχαΐσματα και ο Κύργιος τους έκανε άσεμνες χειρονομίες!

Η ΑΤΡ τον εγκάλεσε για διακωμώδηση του αθλήματος, όμως τελικά τον «έριξε στα μαλακά», καθώς του επέβαλε πρόστιμο 25.000 δολαρίων και αποκλεισμό οκτώ εβδομάδων.

Οχι πως η σχέση του με τους διαιτητές είναι καλύτερη: κάθε τρεις και λίγο, ανταλλάσσει κουβέντες μαζί τους.

Σε διαιτητή που τον παρατήρησε γιατί έπαιζε αδιάφορα, απάντησε: «Είναι επιλογή μου»! Σε κάποιον άλλο, που επίσης τον παρατήρησε για τον τρόπο που αγωνιζόταν, ο Κύργιος του φώναξε: «Αν δεν σου αρέσω, μπορείς να φύγεις». Και σε έναν τρίτο διαιτητή είπε: «Γιατί δεν έρχεσαι να παίξεις εσύ τένις στο τουρνουά;»

Ανάλογη και η στάση του απέναντι στους φιλάθλους. Συχνά αποδοκιμάζεται από τον κόσμο και το ίδιο συχνά απαντάει στις αποδοκιμασίες, είτε ειρωνικά είτε με επιθετικό τρόπο. Σε ένα ματς, όταν αντέδρασε θεατής για τον τρόπο που έπαιζε, ο Κύργιος σταμάτησε το παιχνίδι και πήγε κοντά στην εξέδρα για να βριστεί μαζί του. Σε μια άλλη περίπτωση, καθώς αποχωρούσε, έκανε χειρονομία σε έναν που του φώναζε. Και μια άλλη φορά γύρισε προς το κοινό που αντιδρούσε και είπε: «Ξέρετε ότι είμαι απρόβλεπτος. Το ότι έρχεστε να με δείτε είναι δική σας επιλογή».
Πάντως, υπήρξε και η ημέρα εκείνη που αναγνώρισε το λάθος του. Ηταν τον Ιανουάριο του 2017 στο αυστραλιανό όπεν, όπου πήγε με προσδοκίες και αποκλείστηκε στον 2ο γύρο, με αποτέλεσμα να αποδοκιμαστεί και πάλι από τον κόσμο. «Δεν νιώθω αδικημένος, μου άξιζαν οι αποδοκιμασίες γιατί ήμουν κακός» δήλωσε μετά τον αγώνα.

Ισως η πιο μυστηριώδης στιγμή στην μέχρι τώρα καριέρα του ήταν τον Οκτώβριο του 2017, πάλι στη Σαγκάη. Στον πρώτο γύρο τέθηκε αντιμέτωπος με τον Αμερικανό Στιβ Τζόνσον και έχασε το πρώτο σετ στο τάι-μπρέικ με 7-6. Και ξαφνικά, μάζεψε τα πράγματά του, πλησίασε τον Τζόνσον και τον διαιτητή, τους χαιρέτησε και έφυγε, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού.

Ετσι απλά, παράτησε το ματς στην μέση και έφυγε!

Πάντως, αρκετές ώρες μετά και ενώ είχε αποδοκιμαστεί έντονα για αυτή την απόφασή του, θέλησε να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του και απέδωσε την αποχώρηση σε στομαχικές διαταραχές και σε πρόβλημα στον ώμο του.

Η δικαιολογία του δεν φάνηκε να πείθει την ΑΤΡ, που του «έριξε» πρόστιμο 10.000 δολαρίων.