Οπως μετέδωσε σε φιλοτουρκικό τόνο το Middle East Eye και αναπαρήγαγε τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ο Γκουίντο Ολίμπιο στην Corrriere della Sera, η Αγκυρα «διαμαρτυρήθηκε εντόνως για την ίδρυση γραφείου του YPG στην ελληνοκυπριακή πλευρά». Ο αρθρογράφος του Middle East Eye πρόβαλε την εξής συλλογιστική: «Αν μας χτυπήσουν [οι Κούρδοι τους Τούρκους], θα υπάρξουν αντίποινα και η Λευκωσία θα πληρώσει τις συνέπειες». Απειλές, λοιπόν.
Ο Ολίμπιο εξήγησε ότι για την Τουρκία η συγκεκριμένη κουρδική ομάδα είναι προέκταση του μισητού της PKK, της οργάνωσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν ο οποίος κρατείται σε τουρκική φυλακή από το 1993 ύστερα από την πολύ σκοτεινή και με πολλές προεκτάσεις σύλληψή του. Με το «τρομοκρατικό» για την Αγκυρα ΡΚΚ, το οποίο απειλεί με διαμελισμό την Τουρκία, το «εδρεύον» στη Συρία και στο Ιράκ ΥPG συνεργάζεται. Οπότε η συνεπαγωγή είναι αυτονόητη για το τουρκικό κράτος: οποιαδήποτε διπλωματική υποστήριξη υπέρ των αυτονομιστών Κούρδων είναι εχθρική ενέργεια.
Φυσικά, το άνοιγμα στη Λευκωσία της κουρδικής αντιπροσωπείας αντιμετωπίζεται από την τουρκική πλευρά με τρόπο ώστε να αποδώσει καρπούς τόσο στο Κυπριακό αυτό καθαυτό όσο και στην περιφερειακή αντίθεσή της με την ελληνική πλευρά, έγραψε ο Ολίμπιο, χαρακτηρίζοντας την «προειδοποίηση» της Τουρκίας «υπερβολική» και ανοίγοντας το κάδρο: «Οι Τούρκοι κατηγορούν συχνά τους Ελληνες ότι φιλοξενούν τους κούρδους μαχητές, ενώ ο ελληνοκυπριακός άξονας απαντά με αιτιάσεις ότι στον Βορρά [δηλαδή στο ψευδοκράτος] υπάρχουν φωλιές των τούρκων εθνικιστών, των Γκρίζων Λύκων».
Η δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη
Και ο συντάκτης της Corriere συμπλήρωσε: «Η Κύπρος, ακριβώς εξαιτίας της μακροχρόνιας σύγκρουσης, έδειχνε πάντα μεγάλη αλληλεγγύη υπέρ του αγώνα του Κουρδιστάν». Ετσι θυμήθηκε και τη μάλλον ξεχασμένη στην Ελλάδα δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη, στις 20 Μαρτίου 1994, από μυστικούς πράκτορες ή κοινούς κακοποιούς, οι οποίοι όμως έδρασαν υπέρ των συμφερόντων της Τουρκίας.
Ο Γεωργιάδης υπήρξε εκ των ιδρυτών της Κυπριακής Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν και είχε συγκρουστεί ανοιχτά με το τουρκικό κράτος, ρητορικά βέβαια, καταγγέλλοντας την Τουρκία για το Κυπριακό, για το Κουρδικό, για τις γενοκτονίες που έχει διαπράξει εις βάρος άλλων λαών, κ.ά. Ο Ολίμπιο τον χαρακτήρισε «θαρραλέο» και αναφέρθηκε στη μαφιόζικου τύπου εκτέλεσή του από ανδρείκελα της ΜΙΤ σε ενέδρα.