Στις γάτες χορηγούνται χάπια για Covid (φωτογραφία αρχείου) | EPA/YONHAP
Επικαιρότητα

Κύπρος: Ξεκίνησε η χορήγηση χαπιών στις γάτες κατά της Covid, που τις έχει «ξεπαστρέψει»

Χιλιάδες γάτες έχουν πεθάνει στο νησί από τον Ιανουάριο, από ένα εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος του κορoνοϊού αιλουροειδών, που έχει εξαπλωθεί παντού
Protagon Team

Oι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Κύπρου έλαβαν την πρώτη παρτίδα χαπιών κατά της Covid από ένα απόθεμα που προοριζόταν για τους ανθρώπους, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας να σταματήσουν την διασπορά ενός εξαιρετικά μολυσματικού στελέχους του κορoνοϊού αιλουροειδών που έχει σκοτώσει χιλιάδες γάτες στο νησί.

Από τις αρχές του έτους η Κύπρος μαστίζεται από μια φονική επιδημία κορoνοϊού στις γάτες.

Στις αρχές Αυγούστου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανακοίνωσε το μέτρο χορήγησης των αντιικών φαρμάκων στις γάτες, αναφερόμενος σε ραγδαία αύξηση των περιστατικών.

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, τα αντιικά φάρμακα θα μπορούν να παραλαμβάνονται από τον κηδεμόνα του ζώου που νοσεί, από τα γραφεία των κτηνιατρικών υπηρεσιών και κατόπιν συνταγογράφησης από κτηνίατρο.

Το υπουργείο Υγείας του νησιού άρχισε να χορηγεί τη θεραπεία στις 8 Αυγούστου -ημερομηνία που συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Γάτας- φιλοδοξώντας αυτό να είναι η αρχή του τέλους της ασθένειας που έχει πλήξει τον πληθυσμό των αιλουροειδών της χώρας – o οποίος είναι υπερδιπλάσιος των ανθρώπων.

«Διαθέτουμε 500 κουτιά θεραπείας» ανέφερε στον Guardian o Χριστόδουλος Πίπης, Διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. «Είναι η πρώτη παρτίδα από τα 2.000 πακέτα που θα διατεθούν. Κάθε ένα από αυτά περιλαμβάνει 40 κάψουλες, οπότε μιλάμε για συνολικά 80.000 χάπια κατά της Covid» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η οργάνωση PAWS (Cat Protection and Welfare Society) έκανε προσφάτως μια δραματική εκτίμηση πως περίπου 300.000 γάτες, οικόσιτες και αδέσποτες, έχουν πεθάνει λόγω της λοιμώδους περιτονίτιδας γάτων (FIP) από τον Ιανουάριο.

Ντόπιοι κτηνίατροι έκαναν λόγο για «υπερβολή», υπολογίζοντας τον αριθμό των νεκρών γάτων στις 8.000 τους πρώτους έξι μήνες του 2023, χωρίς να αμφισβητούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Όπως εξήγησε στην Deutsche Welle o κτηνίατρος Μάριος Μιχαήλ, η επιδημία ξέσπασε στην Κύπρο στην αρχή του έτους, όταν εκδηλώθηκε μια μετάλλαξη στελέχους του κορονοϊού, η οποία μετατρέπεται σε λοιμώδη περιτονίτιδα (FIP).

Τα συμπτώματα της περιτονίτιδας περιλαμβάνουν πυρετό, ίκτερο και φουσκώματα στην κοιλιακή χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, εκατοντάδες ήταν και οι περιπτώσεις γάτων που μεταφέρθηκαν σε κτηνιατρικές κλινικές με συμπτώματα χτυπήματος από αυτοκίνητα, αλλά οι εξετάσεις έδειξαν τελικά πως επρόκειτο για νευρολογικά προβλήματα που προκαλούνται από την λοιμώδη περιτονίτιδα

Σημειώνεται ότι η λοιμώδης περιτονίτιδα των γατών δεν είναι μεταδοτική στον άνθρωπο.