O Μπιναλί Γιλντιρίμ καθώς παρασημοφορείται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο | EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT
Επικαιρότητα

Κυπριακή ΑΟΖ: Αλλεπάλληλες οι πολεμικές κορώνες των Τούρκων

Μπιναλί Γιλντιρίμ: «Να προσέχουν οι πετρελαϊκές εταιρείες, είμαστε έτοιμοι και θα απαντήσουμε σε τετελεσμένα»
Protagon Team

Παίρνοντας τη σκυτάλη (το χαντζάρι, μάλλον) από την ακροδεξιά αρχηγό του «Καλού» κόμματος Μεράλ Ακσενέρ που την περασμένη Τετάρτη απείλησε την Κύπρο με τρίτο «Αττίλα», ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου «προειδοποίησε» με τη σειρά του τις πετρελαϊκές εταιρείες που θα κάνουν έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο «να προσέξουν».

Διότι η Τουρκία «είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να απαντήσει σε τετελεσμένα που είναι ενάντια στα συμφέροντά της και στα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Ο τούρκος αξιωματούχος, σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι «στο θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο υπάρχει μια σοβαρή κρίση».

Και είπε το αμίμητο: «Οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία της ανθρωπότητας, επομένως δεν συνάδει με το εθνικό ούτε το διεθνές δίκαιο μια χώρα, μια κοινότητα, να το καρπούται και να το εκμεταλλεύεται μονομερώς».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ακόμη ότι «οπωσδήποτε η ‘νότια Κύπρος’ πρέπει να συμφωνήσει με τη βόρεια για να γίνει εξόρυξη κάθε είδους υποθαλάσσιας πηγής στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών υδάτων – αυτό είναι σημείο κρίσιμο».

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ανέφερε επίσης ότι «η Τουρκία ανά πάσα στιγμή μπορεί να απαντήσει, θα κάνει αυτό που πρέπει ενάντια σε κάθε είδους τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο τα οποία απειλούν τα συμφέροντα της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου’ και τα συμφέροντα της χώρας μας». Και… συνόψισε: «Ολοι να γνωρίζουν ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη θάλασσα».

Οταν ήμουν νεολαίος…

Ανέφερε περαιτέρω ότι τότε που ήρθε το «Πίρι Ρέις» στην Τουρκία ο ίδιος ήταν ακόμη φοιτητής στο ναυπηγείο.

«Τότε υπήρχε και πάλι κρίση. Ως φυσικό αποτέλεσμα της κρίσης που υπήρχε τότε στο Αιγαίο, η Τουρκία έκανε αυτό το βήμα με στόχο να παρακολουθεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη θάλασσα. Με μεγάλο ενθουσιασμό ήρθε αυτό το πλοίο τις μέρες εκείνες από τη Γερμανία όπου κατασκευάστηκε για να ανακαλύψουμε ξανά τις θάλασσες, να αποκαλύψουμε τις δυνατότητες και ικανότητές μας» είπε.

Και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα και σήμερα όπως και τότε συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της στο θέμα της υφαλοκρηπίδας». Ο Γιλντιρίμ ανέφερε πως όταν το «Πίρι Ρέις» κατέβηκε στη θάλασσα «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις γνώρισαν τη μεγαλύτερη ένταση στην ιστορία τους», και πρόσθεσε ότι η κρίση στην ανατολική Μεσόγειο τερματίστηκε με την εμπλοκή των διεθνών οργανισμών.