Γυναίκες πανηγυρίζουν έξω από το δικαστήριο της Μπογκοτά στο άκουσμα της απόφασης | REUTERS/Luisa Gonzalez
Επικαιρότητα

Κύμα υπέρ των αμβλώσεων στη Λατινική Αμερική – τις αποποινικοποίησε και η Κολομβία

Κάποιες παραδοσιακά καθολικές λατινοαμερικανικές χώρες αρχίζουν να ξεπερνούν ταμπού δεκαετιών και δίνουν το δικαίωμα στις γυναίκες να ελέγχουν το σώμα τους, είτε νομιμοποιώντας όλες τις επεμβάσεις είτε χαλαρώνοντας κάποιους περιορισμούς υπό προϋποθέσεις, όπως είναι ο βιασμός
Protagon Team

Μπορεί στις ΗΠΑ το Ανώτατο Δικαστήριο να ετοιμάζεται να ανατρέψει τη δική του ιστορική απόφαση του 1973, που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις, αλλά στη Λατινική Αμερική ακολουθούν αντίθετη πορεία, καθώς αρκετές χώρες τις αποποινικοποιούν ή τις επιτρέπουν υπό προϋποθέσεις.

Η Κολομβία είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα, καθώς τη Δευτέρα, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποποινικοποίησε την άμβλωση ως την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, απόφαση άνευ προηγουμένου στη χώρα με κατά πλειονότητα καθολικό πληθυσμό.

Εγινε έτσι μία ακόμα χώρα στη Λατινική Αμερική όπου αποποινικοποιείται η άμβλωση, μετά το Μεξικό και την Αργεντινή, ενώ και σε άλλες χώρες, πρόσφατα, έχουν ληφθεί αποφάσεις που επιτρέπουν τις αμβλώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ο βιασμός.

Με πέντε ψήφους υπέρ έναντι τεσσάρων κατά, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας επέτρεψε στις γυναίκες να προχωρούν σε άμβλωση, για οποιονδήποτε λόγο, έως τους έξι μήνες της εγκυμοσύνης.

Μέχρι τώρα, αυτό δεν επιτρεπόταν, παρά μόνο σε περιπτώσεις βιασμών, εάν η υγεία της μέλλουσας μητέρας διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο ή εάν το έμβρυο παρουσίαζε δυσπλασία που απειλούσε σοβαρά την επιβίωσή του, με βάση απόφαση του 2006, του κορυφαίου δικαστικού οργάνου της Κολομβίας. Η απόφαση αυτή έδινε επίσης δικαίωμα άρνησης για συνειδησιακούς λόγους στους γιατρούς που δεν επιθυμούσαν να προχωρήσουν σε επέμβαση διακοπής της κύησης.

Πέραν αυτών των εξαιρέσεων, οι γυναίκες που έκαναν άμβλωση αντιμετώπιζαν κίνδυνο ποινικής δίωξης και την επιβολή ποινών 16 ως 54 μηνών.

Πλέον, η άμβλωση δεν θα είναι ποινικά κολάσιμη εάν γίνεται ως «την 24η εβδομάδα της κύησης», ανέφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Μετά τους έξι μήνες της κύησης, θα ισχύουν μόνο οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί, διευκρίνισαν τα μέλη του.

Εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες, υπέρ και κατά του δικαιώματος στην άμβλωση, συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα μπροστά στην έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οι φεμινίστριες με τα πράσινα φουλάρια τους χαιρέτισαν μια ιστορική απόφαση. Οι πολέμιοι, με μπλε σημαίες, προσεύχονταν γονατιστοί.

«Μετά την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου, πρόκειται για τη σημαντικότερη και πιο ιστορική απόφαση για τη ζωή, την αυτονομία και την πλήρη και ισότιμη ανάπτυξη των γυναικών», δήλωσε η δήμαρχος της πρωτεύουσας, Κλαούντια Λόπες.

Η Κολομβία, όπου η καθολική και η προτεσταντική εκκλησία διατηρούν μεγάλη επιρροή, είναι η έκτη χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου χαλαρώνουν οι κανόνες και οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση στην άμβλωση. Οι επεμβάσεις του είδους είναι επίσης νόμιμες στο Μεξικό, στην Αργεντινή, στην Ουρουγουάη, στην Κούβα και στη Γουιάνα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς έχει επίσης δεσμευθεί να την αποποινικοποιήσει.