Ο σταθμός του τρένου στο Waterloo, στο Λονδίνο, είναι μονίμως γεμάτος κόσμο | EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
Επικαιρότητα

Κύμα φυγής από το Λονδίνο για όσους αποζητούν μια πιο ήσυχη ζωή

Την ώρα που οι τιμές των ακινήτων στη βρετανική πρωτεύουσα παραμένουν στα ύψη και η εγκληματικότητα ανησυχεί τους πάντες, αυξάνεται και ο αριθμός όσων παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να την εγκαταλείψουν
Protagon Team

Ηπιότερους ρυθμούς ζωής επιλέγουν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Λονδίνου, την ώρα που η πρωτεύουσα αρχίζει να γίνεται όλο και πιο ακριβή και επικίνδυνη. Και καθώς η πόλη δεν προσφέρεται για αυτό, καταφεύγουν σε μέρη πέρα από τα προάστια.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι η έξοδος σταδιακά παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Στο διάστημα Ιουνίου 2017-Ιουνίου 2018 εγκατέλειψαν τη βρετανική πρωτεύουσα 340.500 άνθρωποι, ο μεγαλύτερος αριθμός από 2012, όταν άρχισαν να καταγράφονται στοιχεία. Αθροιστικά από τις αρχές της δεκαετίας φτάνουν ακόμη και τα δύο εκατομμύρια.

Το Λονδίνο είναι πλέον η μόνη περιοχή στην Βρετανία που λόγω εσωτερικών μετακινήσεων χάνει πληθυσμό. Μόνο οι αλλοδαποί, που πάντα συρρέουν στην πόλη, κρατούν τον πληθυσμό σταθερό, περίπου στα 8,6 εκατομμύρια.

Τι είναι αυτό που τροφοδοτεί την τάση φυγής; Η εγκληματικότητα, οι εξωφρενικές τιμές των κατοικιών και η μόλυνση, ακόμη και η υπογεννητικότητα (σχολεία που κλείνουν ή συγχωνεύονται λόγω έλλειψης μαθητών) είναι οι λόγοι που συζητούν όλοι. Ο Guardian επισημαίνει ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμία σαφής απάντηση. Είναι λίγο από όλα αυτά, πιθανόν όμως και μια ένδειξη ότι η οικονομία πηγαίνει καλά, οπότε οι άνθρωποι μετακινούνται.

Η φυγή έχει προορισμό κατά ένα μέρος κάποια από τις μεγάλες πόλεις στην περιφέρεια, όπως το Μάντσεστερ ή το Μπρίστολ.

Συνηθέστερος προορισμός είναι όμως οι σχετικά κοντινές περιοχές στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας και πάντως κοντά στον περιφερειακό, κυκλικό αυτοκινητόδρομο Μ25. Εκεί εξακολουθούν να υπάρχουν χωριά και μικρές πόλεις όπου η ζωή είναι πιο ήρεμη. Ενα από αυτά, το Εσεντον, όπως γράφει ο Guardian, ακόμη διατηρεί τον αέρα του παραδοσιακού αγγλικού χωριού – έχει μάλιστα και σιδερά!

Η τάση φυγής θέτει με τη σειρά της ένα άλλο ερώτημα: είναι το Λονδίνο που αδειάζει ή μήπως η πόλη μεγαλώνει όλο και περισσότερο, καταπίνοντας τα χωριά που έχουν απομείνει έξω από αυτήν.

Ο κίνδυνος είναι οι περιοχές αυτές να καταντήσουν «υπνωτήρια», όπου οι κάτοικοι θα επιστρέφουν από τη δουλειά τους στην πόλη μόνο για ξεκούραση πριν φύγουν ξανά την άλλη ημέρα, χωρίς να μετέχουν στη ζωή της νέας περιοχής τους.

Μπορούμε όμως να το δούμε και σαν μια διαφορετική φάση ενός κύκλου, σημειώνει ο Guardian.

Τη δεκαετία του ’80 το Λονδίνο είχε γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη, ενώ βοήθησε αρκετά και η ελευθερία της κίνησης εντός της ΕΕ, φέρνοντας σε αυτό νέους κατοίκους. Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ και τα προνόμια που θα της αφαιρέσει αλλάζουν τα δεδομένα. Αυτό, σε συνδυασμό με την σφιχτή μεταναστευτική πολιτική και την πανάκριβη κτηματαγορά, είναι δυνατόν να βάλουν το Λονδίνο σε ένα φαύλο κύκλο όπου τα αρνητικά φαινόμενα ενισχύουν το ένα το άλλο.

Αλλά οι περισσότεροι αισιοδοξούν. Η αύρα της πρωτεύουσας που πάντα έχει το Λονδίνο δεν χάνεται εύκολα.