Εκκενώσεις κατοίκων και τουριστών έλαβαν χώρα, υπό την επίβλεψη του στρατού, και στο Μεξικό | REUTERS/Paola Chiomante
Επικαιρότητα

Κυκλώνας Μίλτον: Δραματικές εκκλήσεις για εκκενώσεις στη Φλόριντα – «Εάν επιλέξετε να μείνετε, θα πεθάνετε»

Εχοντας ήδη πληγεί από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ελίν, πριν από δέκα ημέρες, ολόκληρη η Πολιτεία βρίσκεται σε συναγερμό. «Ζήτημα ζωής και θανάτου» η έγκαιρη εκκένωση των περιοχών που βρίσκονται στο διάβα της καταιγίδας, τόνισε ο Μπάιντεν
Protagon Team

Οι Αρχές της Φλόριντας ενέτειναν την Τρίτη τις εκκλήσεις εκκένωσης προς τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται στο διάβα του Μίλτον, ενός «εξαιρετικά επικίνδυνου» κυκλώνα ο οποίος αναμενόταν να φθάσει στις ακτές αυτής της Πολιτείας των ΗΠΑ τη νύχτα της Τετάρτης.

Εχοντας ήδη πληγεί από το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Ελίν πριν από δέκα ημέρες, «όλη η χερσόνησος της Φλόριντας βρίσκεται υπό μια μορφή είτε επιφυλακής είτε συναγερμού» δήλωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις.

Ο κυκλώνας Ελίν «ήταν ένα σήμα κινδύνου, αυτός είναι στην κυριολεξία καταστροφικός» είχε επισημάνει λίγο νωρίτερα η Τζέιν Κάστορ, η δήμαρχος της πόλης Τάμπα. «Μπορώ να το πω αυτό χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης: εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε» τόνισε η ίδια σε συνέντευξή της στο CNN.

Γεννήτριες, τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης διανέμονταν σε ολόκληρη τη Φλόριντα και πολλοί κάτοικοι προσπαθούσαν είτε να προστατεύσουν τα σπίτια τους είτε να φύγουν απευθείας.

«Εχετε τον χρόνο να φύγετε. Επομένως, σας παρακαλώ, κάντε το» προέτρεψε τους κατοίκους των περιοχών που απειλούνται ο ΝτεΣάντις.

Ακολούθησε αντίστοιχη έκκληση  από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες που έχουν λάβει εντολές εκκένωσης να «απομακρυνθούν τώρα», προτού ο κυκλώνας Μίλτον αφιχθεί στη Φλόριντα, λέγοντας πως πρόκειται για «ζήτημα ζωής και θανάτου».

«Θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα πλήξει τη Φλόριντα για πάνω από έναν αιώνα, και Θεού θέλοντος δεν θα είναι, όμως έτσι μοιάζει αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο μιας συνάντησης με συμβούλους στον Λευκό Οίκο, με επίκεντρο τις προετοιμασίες ενόψει της κακοκαιρίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως ενέκρινε τους συναγερμούς που κήρυξαν οι Αρχές στη Φλόριντα πριν από την άφιξη του κυκλώνα, καθώς και ότι ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μεριμνήσουν για τις εκκενώσεις και να μην προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC) προειδοποίησε ότι ο Μίλτον είναι «εξαιρετικά επικίνδυνος», παρότι εξασθένισε σε κυκλώνα «κατηγορίας 4» – αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως κυκλώνας «κατηγορίας 5», στην υψηλότερη κλίμακα κινδύνου. Οι κάτοικοι θα πρέπει να «προετοιμαστούν σήμερα για την άφιξή του και να εκκενώσουν τις περιοχές τους εάν οι Αρχές το ζητήσουν».

Στις 15:00 ώρα Ελλάδας ο κυκλώνας βρισκόταν στον Κόλπο του Μεξικού, σε απόσταση 880 χλμ. από την Τάμπα, και κατευθυνόταν προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά με μέγιστη ταχύτητα ανέμων 230 χλμ./ώρα, προσέθεσε το NHC.

Η άφιξη του Μίλτον αναμενόταν στη Φλόριντα, την τρίτη κατά σειρά πιο πυκνοκατοικημένη Πολιτεία των ΗΠΑ, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Ωστόσο πελώρια κύματα και μία «καταιγίδα θανάσιμου κινδύνου» αναμένονταν ήδη από την Τρίτη κατά μήκος των βόρειων ακτών της μεξικανικής χερσονήσου Γιουκατάν, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων. Για αυτόν τον λόγο, εντός της ίδιας ημέρας, τα περισσότερα λιμάνια της Φλόριντας, μεταξύ αυτών της Τάμπα και της Σαρασότα, είχαν ήδη κλείσει.

Ο Μίλτον φέρνει τη «χειρότερη καταιγίδα» που πλήττει την περιοχή της Τάμπα τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια, ανέφερε επίσης το NHC.