| INTIME / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Επικαιρότητα

Κύκλωμα εικονικών εταιρειών στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ

Εικονικές εταιρείες που είχαν ζημιώσει το δημόσιο με τουλάχιστον 63 εκατ. ευρώ «τσίμπησε» το ΣΔΟΕ. Σε συνεργασία με την Interpol εντοπίστηκε και διεθνής σπείρα απάτης στη βόρεια Ελλάδα, που αποσπούσε χρήματα μέσω διαδικτύου
Protagon Team

Εικονικές επιχειρήσεις «που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση» με ζημία δεκάδων εκατ. ευρώ για το δημόσιο, πιάστηκαν στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ.

Όπως ανακοίνωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας, διαπιστώθηκε η ίδρυση πλήθους εικονικών – ανύπαρκτων επιχειρήσεων, με φερόμενους ως διαχειριστές και μέλη αυτών «αχυρανθρώπους», δηλαδή άτομα που λόγω της προσωπικής τους κατάστασης είτε ήταν αδύνατο να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα είτε ήταν εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να εντοπιστούν.

Συνολικά, στην υπόθεση, φέρονται να εμπλέκονται τουλάχιστον 7 νομικές οντότητες και 17 φυσικά πρόσωπα. Κάποιοι από τους εμπλεκόμενους είχαν το ρόλο «καθοδηγητή» ενώ άλλοι είχαν αναλάβει να βρίσκουν τους αχυρανθρώπους που θα εκπροσωπούσαν τις εικονικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, η δράση του κυκλώματος έχει τα χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό την οικειοποίηση αναλογούντων φόρων και συνακόλουθα την πρόκληση κακουργηματικής οικονομικής ζημίας για το δημόσιο. Προέκυψαν προέκυψαν απώλειες από έκδοση εικονικών φορολογικών παραστατικών που ξεπερνούν τα 7,3 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ξεπέρασαν τα 63.7 εκατ.  Εννοείται ότι στη ζημία προστίθενται και οι απώλειες λόγω της μη υποβολής των απαιτούμενων φορολογικών δηλώσεων.

Διεθνής πείρα ηλεκτρονικής απάτης στη βόρεια Ελλάδα

Το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με τη Europol εξάρθρωσε στη Βόρεια κύκλωμα απάτης  που αποσπούσε χρηματικά ποσά μέσω διαδικτύου με διασυνδέσεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Λουξεμβούργο.

Όπως έγινε γνωστό, το διεθνές κύκλωμα υποσχόμενο επενδύσεις με υψηλή απόδοση, παρείχε παραποιημένα έγγραφα αποσπώντας χρηματικά ποσά, τα οποία κατόπιν άρσης τραπεζικού απορρήτου, διαπιστώθηκε ότι κατέληγαν σε τρίτες χώρες. Με τον τρόπο αυτό αποσπάστηκαν συνολικά περισσότερα από €500.000 σε τελικούς αποδέκτες στη Γκάνα.

Η υπόθεση διαβιβάστηκε στο Τμήμα Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Από τις αρχές του χρόνου, το Σώμα έχει εντοπίσει ακόμη περιπτώσεις παράνομων επιδοτήσεων, εισφοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας, διακίνηση λαθραίου οινοπνεύματος και απομιμητικών προϊόντων, παραβάσεις που αντιστοιχούν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.