Ο Κώστας Τασούλας (στη μέση) και τα μέλη του προεδρείου της Βουλής χειροκροτούν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά το τέλος της ομιλίας του προς την Ολομέλεια | ΙΝΤΙΜΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ
Επικαιρότητα

Κώστας Τασούλας: «Δεν μας παγίδευσε ο Ζελένσκι»

Ο Πρόεδρος της Βουλής τοποθετήθηκε για το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με την «αχρείαστη» όπως τη χαρακτήρισε και ο ίδιος παρέμβαση του μαχητή του Αζόφ στην ομιλία ουκρανού προέδρου και έθεσε τα πράγματα στην πραγματική τους βάση: «το δίλημμα είναι ένα: είμαστε με το θύμα που σφαγιάζεται ή με τον θύτη που σφαγιάζει;»
Protagon Team

«Δεν κρίνεις ένα βιβλίο από ένα παρόραμα ή μια υποσημείωση». Ο Κώστας Τασούλας με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» αρνήθηκε κατηγορηματικά πως η ελληνική Βουλή «παγιδεύτηκε» από τον Ζελένσκι με το βίντεο του μαχητή του Τάγματος Αζόφ και υποστήριξε πως «το να μεγεθύνουμε μια απολύτως αχρείαστη παρέμβαση (…) συσκοτίζει τη μεγάλη εικόνα» καθώς «το δίλημμα είναι ένα: είμαστε με το θύμα που σφαγιάζεται ή με τον θύτη που σφαγιάζει;».

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Λάμπρου Σταυρόπουλου, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως «η μόνη παγίδευση που υπάρχει είναι η ρωσική παγίδευση της Ουκρανίας με βάρβαρο τρόπο» εξήγησε την διαδικασία που ακολουθήθηκε και, κυρίως, υπογράμμισε τους λόγους για τους οποίους προσκλήθηκε να μιλήσει ο κ. Ζελένσκι. «καλέσαμε επισήμως τον πρόεδρο μιας χώρας που υφίσταται απρόκλητη στρατιωτική εισβολή να μιλήσει στην Ολομέλεια, όπως έκαναν και κάνουν δεκάδες άλλα κοινοβούλια σε ένδειξη αλληλεγγύης. Δεν καλέσαμε τον Ζελένσκι για να του απευθύνουμε επερώτηση, ούτε για να επιβεβαιώσει τη δική μας οπτική για το τι συνέβαινε στην Ουκρανία προ της εισβολής, αλλά μόνο για συμπαράσταση στο δράμα ενός λαού που δέχεται επίθεση από πανίσχυρο στρατιωτικά αντίπαλο και υφίσταται ανθρωπιστική καταστροφή. Oύτε περιμέναμε από έναν πολιορκούμενο ηγέτη να δώσει προτεραιότητα στα δικά μας θέματα, ενώ το δικό του σπίτι καιγόταν. Δεν το κάναμε για εμάς. Το κάναμε για τον λαό της Ουκρανίας, τους αμάχους, την Ομογένεια που εξοντώνονται καθημερινά», είπε και πρόσθεσε πως «σημασία έχει ότι ο κ. Ζελένσκι ακούστηκε, ακούστηκε δηλαδή η φωνή μιας πληττόμενης χώρας που κάνει έκκληση βοήθειας στο ελληνικό κοινοβούλιο, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τη χώρα μας για τη μέχρι τώρα συμπαράστασή της σε αυτή τη μάχη».

Ο κ.  Τασούλας ερωτηθείς σχετικά με τις επιδιώξεις της Μόσχας από τον πόλεμο στην Ουκρανία, απάντησε πως κατά την εκτίμησή του έχει δύο στόχους. «Η Μόσχα ξέρει καλά πως η απώλεια της Ουκρανίας τής στερεί τον έλεγχο της Ευρασίας και περιορίζει το στρατηγικό της βάθος. Συγχρόνως, γίνεται επίθεση στην κουρασμένη από την οικονομική κρίση και την τρέχουσα πανδημία κοινωνία της Δύσης μέσω των επιπτώσεων του πολέμου, δηλαδή της ακρίβειας και των ελλείψεων, κάνοντάς την ευάλωτη στον λαϊκισμό και στη συνακόλουθη πολιτική αστάθεια και αναταραχή. Αρα, ο κ. Πούτιν δηλαδή πολεμά την Ουκρανία ενόπλως και τη Δύση τελικά οικονομικώς», είπε, αν και «τις πραγματικές επιδιώξεις του Κρεμλίνου τις ξέρει μόνο το Κρεμλίνο»…