Τα πρώτα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ αναμένονται την Τρίτη, ύστερα από εβδομάδες διαβουλεύσεων. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος έχει αποκλειστικό θέμα τις ευρωεκλογές του Μαΐου και την κατάρτιση της λίστας που θα μπορέσει αν όχι να φέρει τη νίκη, τουλάχιστον να περιορίσει τη φθορά.
Κατά το ρεπορτάζ, προγραμματίστηκε εντός της ημέρας να ανακοινωθούν 10 έως 15 ονόματα, από τα 42 της λίστας.
Είναι μια δύσκολη άσκηση για την Κουμουνδούρου καθώς πολλοί από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει την επιθυμία να μετακομίσουν στην Ευρωβουλή τώρα που η ήττα στις εθνικές εκλογές δείχνει ιδιαίτερα πιθανή όπως και η απώλεια της βουλευτικής έδρας –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ως και 70 σημερινοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επανεκλεγούν.
Παράλληλα δε με τις επιθυμίες των βουλευτών και των κομματικών στελεχών υπάρχει και η ανάγκη του Αλέξη Τσίπρα να σηματοδοτήσει με τη λίστα για τις ευρωεκλογές την πολυσυζητημένη «διεύρυνση» του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο, μολονότι υπάρχουν ηχηρές διαφωνίες (βλέπε συνέντευξη Εφης Αχτσιόγλου, που και αυτή εξετάζεται για το ευρωψηφοδέλτιο).
Η περίπτωση Αχτσιόγλου
Στο πρόσωπο της υπουργού Εργασίας, εντοπίζεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ και ο διχασμός που υπάρχει στην Κουμουνδούρου, όχι μόνο αναφορικά με την επίμαχη στρατηγική της «πασοκοποίησης» του κόμματος, αλλά ακόμα και σε επίπεδο των πάλαι ποτέ συνιστωσών. Χαρακτηριστικό αυτό που γράφουν «Τα Νέα» της Τρίτης, στο ρεπορτάζ του Αρη Ραβανού: Με την πιθανή υποψηφιότητα της Αχτσιόγλου επιβεβαιώνεται ουσιαστικά ότι υπήρξε συμφωνία-συμβιβασμός του Τσίπρα με τους 53+ υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που υποστηρίζει – και συμφωνεί μαζί του και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης – ότι εκτός από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη χρειάζεται να τοποθετηθεί τουλάχιστον άλλο ένα ισχυρό κομματικό πρόσωπο.
Σε κάθε περίπτωση, υπό το πρίσμα της «διεύρυνσης» πολλοί προεξόφλησαν την υποψηφιότητα της «Παπαγιαννακικής», πρώην ΔΗΜΑΡ και εκ των πρωταγωνιστριών της γνωστής «Γέφυρας», Μαρίας Ρεπούση, καθώς και αυτήν της Μυρσίνης Λοΐζου, κόρης του αείμνηστου τραγουδοποιού Μάνου Λοΐζου και της νομικού Αννας-Θεοδώρας Παπαδημητρίου-Τσάτσου, η οποία ήταν στην παράταξη του Γιάννη Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής. Αντίστοιχα συζητείται η περίπτωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, προέδρου της ΔΗΜΑΡ, αλλά και αυτή του πρώην υπουργού, υποψήφιου αρχηγού για τον φορέα της Κεντροαριστεράς τον Νοέμβριο του ’17 και εσχάτως φανατικού υποστηρικτή του κ. Τσίπρα, Γιάννη Ραγκούση.
Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης «κλειδωμένη» θεωρείται η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου και παρουσιαστή της εκπομπής «Αλλη Διάσταση» στην ΕΡΤ1 Κώστα Αρβανίτη.
Σίγουρες θεωρούνται και οι περιπτώσεις της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά και του ανεξάρτητου βουλευτή (πρώην Ποτάμι) Σπύρου Δανέλλη, αλλά πρώτα θα πρέπει να περάσει η «φωτογραφική» ρύθμιση που ετοιμάζεται (εδώ), ώστε να μην υπάρχει ασυμβίβαστο συμμετοχής στις ευρωεκλογές και διατήρησης της κοινοβουλευτικής έδρας και να μη κινδυνεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ να απολέσει την πλειοψηφία των 151 στη Βουλή.
Μέχρι και τις σχετικές ανακοινώσεις ωστόσο, σίγουρες θεωρούνταν μόνο οι υποψηφιότητες του πρώην υπουργού Ναυτιλίας και νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς και των τριών νυν ευρωβουλευτών (Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα).
Βέβαιη θεωρείται πάντως και η περίπτωση του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.