| APE / CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Κωνσταντινούπολη: Απλησίαστα τα ενοίκια ακόμη και για την επικεφαλής της Τράπεζας της Τουρκίας!

«Δεν μπορούσαμε να βρούμε κατάλυμα στην Κωνσταντινούπολη. Είναι τρομερά ακριβή. Μετακομίσαμε στους γονείς μου», παραδέχτηκε η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, ηλικίας 44 ετών, η οποία από τον περασμένο Ιούνιο εκτελεί χρέη κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας
Protagon Team

Μια επιτυχημένη τουρκάλα οικονομολόγος, μετά από μια λαμπρή καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα της. Η νέα της θέση είναι υψηλή, οι απολαβές της παραπάνω από ικανοποιητικές και η αποστολή της δύσκολη μεν αλλά και συναρπαστική. Σύντομα, όμως, ανακαλύπτει ότι τα ενοίκια στην Κωνσταντινούπολη είναι, πλέον, απαγορευτικά ακόμη και για τη μεσαία ανώτερη τάξη, ενώ όσον αφορά την αγορά κατοικίας, οι τιμές είναι αδιανόητες ακόμη και για όσους κερδίζουν πολλά, οπότε αποφασίζει να επιστρέψει στο πατρικό της, μαζί με τον σύζυγό της, και να αρχίσει να ζει εκ νέου με τους γονείς της.

Αυτή είναι η μοίρα πολλών επαγγελματιών της Τουρκίας, ανδρών και γυναικών, που διανύουν τα σαράντα, και παλεύουν με τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος επισήμως ξεπερνά το 60% ενώ σύμφωνα με ορισμένες ανεξάρτητες μελέτες κυμαίνεται άνω του 100%. Το αξιοσημείωτο, όμως, στην προκειμένη περίπτωση, είναι πως η τουρκάλα οικονομολόγος που αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό της είναι η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, ηλικίας 44 ετών, η οποία από τον Ιούνιο του 2023 εκτελεί χρέη διοικήτριας της Τράπεζας της Τουρκίας. «Δεν μπορούσαμε να βρούμε κατάλυμα στην Κωνσταντινούπολη. Είναι τρομερά ακριβή. Μετακομίσαμε στους γονείς μου», ανέφερε η ίδια, μιλώντας στην Hürriyet. «Είναι δυνατόν η Κωνσταντινούπολη να έχει καταστεί πιο ακριβή από το Μανχάταν;», διερωτήθηκε.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα «είναι η έλλειψη κοινωνικών κοινωνιών που οδηγεί σε αύξηση των ενοικίων, με το ζήτημα ασχολούνται επίσης ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος», πρόσθεσε, βάλλοντας κατά «ορισμένων ιδιοκτητών που δεν μπορούν να έχουν δέκα σπίτια ενώ πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να κοιμούνται ανά δέκα σε ένα σπίτι».

Η συνέντευξη της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, τόσο στο Διαδίκτυο όσο και στις τουρκικές εφημερίδες, με κάποιους να συμμερίζονται την άποψή της και άλλους να διαφωνούν. «Σε όσους απορούν, μπορείτε να πείτε ότι τα ενοίκια μειώθηκαν κατά 25%, όπως έκανε ο Υπουργός Εμπορίου», της απάντησε ο γνωστός τηλεοπτικός παραγωγός Αρμαγάν Τσαγλαγιάν στο X (πρώην Twitter) όπου τον ακολουθούν σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

«Ποιος κατέστησε την Κωνσταντινούπολη πιο ακριβή από το Μανχάταν; (ο επί ) 21 χρόνια στην εξουσία μέγας οικονομολόγος Ερντογάν!!!», έγραψε ο Γκιουλτεκίν Ουισάλ, πολιτικός της αντιπολίτευσης.

«Νομίζω ότι προσπαθούσε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα παραπονέθηκε για τα υψηλά ενοίκια στις μεγάλες πόλεις κατηγορώντας τους “άπληστους ιδιοκτήτες” […] Αλλά ποιος μας έφερε σε αυτό το σημείο; Κανείς δεν το λέει», ανέφερε ο Μουσταφά, ο οποίος ζει στην Κωνσταντινούπολη σε ένα διαμέρισμα 60 τετραγωνικών μέτρων με την οικογένειά του, τη σύζυγό του και δύο παιδιά, και δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, παρότι κάνει δύο δουλειές ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Η Χαφιζέ Γκαγιέβ Ερκάν εργάστηκε για περισσότερο από μία δεκαετία σε κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ, από την Goldman Sachs έως την First Republic, από την οποία έφυγε μήνες πριν από την κατάρρευσή της, έχοντας, μάλιστα, λάβει μια παχυλή αποζημίωση. Τον περασμένο Ιούνιο ο τούρκος πρόεδρος έλαβε μια αναπάντεχη, ιστορική σύμφωνα με κάποιους, απόφαση, τουλάχιστον για τα δεδομένα της Τουρκίας, προσκαλώντας την να διοικήσει (για πρώτη φορά μία γυναίκα) την κεντρική τράπεζα της πατρίδας της και να φέρει σε πέρας μια ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη αποστολή: «να δαμάσει το θηρίο του πληθωρισμού, αλλάζοντας τη νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, όπως επιθυμούσε έως τότε ο ίδιος ο πρόεδρο της Τουρκίας», όπως συνοψίζει η Γκαμπριέλα Κολαρούσο της La Repubblica.

«Μου φάνηκε ως ένας τρόπος να πει στους πολίτες της Τουρκίας ότι είναι μία από αυτούς, πως αντιμετωπίζει τα ίδια οικονομικά προβλήματα με εκατομμύρια οικογένειες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων», ανέφερε ο οικονομολόγος Γκουλντέμ Αταμπάι, σχολιάζοντας τη συνέντευξή της Ερκάν στη Hürriyet.

«Αλλά είπε επίσης ότι συναντά συχνά τον πρόεδρο, ούτως ώστε να τον ενημερώνει, και πως σε μία από αυτές τις συναντήσεις ζήτησε από τον Ερντογάν να υποδείξει τρεις τομείς στους οποίους θα ήθελε η κεντρική τράπεζα να παράσχει ισχυρή υποστήριξη. (Επρόκειτο για) ένα ατυχές μήνυμα, δεδομένου ότι η τουρκική οικονομία έχει υποφέρει λόγω της πολιτικοποίησης της κεντρικής τράπεζας», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε επίσης πως τα όσα είπε θα μπορούσαν να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες: «Η συνέντευξη αποκαλύπτει το τρομερό πρόβλημα του πληθωρισμού στην Τουρκία, την (αν)αξιοπιστία της τουρκικής στατιστικής αρχής και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ηγεσίας της κεντρικής τράπεζας να ικανοποιεί τον πρόεδρο αντί να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 5%», είπε ο τούρκος ειδικός.