O Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο μικρόφωνο και δίπλα του ο Εκρέμ Ιμάμογλου, σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάιο | REUTERS/Murad Sezer
Επικαιρότητα

Κωνσταντινούπολη: Αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο η δικαστική απόφαση για τον Ιμάμογλου

Ο δημοφιλής δήμαρχος της πόλης, που θεωρείται ο ισχυρότερος από τους πιθανούς αντιπάλους του Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορείται για «εξύβριση δημοσίων λειτουργών» για δηλώσεις του μετά την εκλογή του στον δήμο το 2019
Protagon Team

Τουρκικό δικαστήριο ανέβαλε μέχρι τον Σεπτέμβριο την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στην υπόθεση της δίωξης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που κατηγορείται για «εξύβριση δημοσίων λειτουργών».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ιμάμογλου θα είναι ο ισχυρότερος αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν στις επόμενες εκλογές, αν επιλεγεί να είναι ο υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης.

Η ετυμηγορία, η οποία πιθανόν να περιλαμβάνει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τον δήμαρχο, στην περίπτωση που κριθεί ένοχος, αναμενόταν για σήμερα.

Ο δικαστής ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα διεξαχθεί στις 21 Σεπτεμβρίου.

Πολιτικοί αναλυτές και βουλευτές του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (CHP) θεωρούν ότι η δίωξη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια του Ερντογάν και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για την φίμωση της αντιπολίτευσης εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν μέχρι τον Ιούνιο 2023.

Πριν δύο εβδομάδες, είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης στο εφετείο για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και «προσβολή του αρχηγού του κράτους» κατά της Σινάν Καφταντσίογλου, της επικεφαλής του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, εκ των πρωτεργατών της νίκης του Ιμάμογλου στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Η Σινάν Καφταντσίογλου καταφθάνει στο δικαστήριο όπου αναμενόταν η απόφαση για τον Εκρέμ Ιμάμογλου, στην Κωνσταντινούπολη, την Τετάρτη – REUTERS/Umit Bektas

Ο Ιμάμογλου κατηγορείται για «εξύβριση δημοσίων λειτουργών» σε ομιλία του εν όψει της επανάληψης της ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη το 2019.

Τότε, είχε νικήσει επικρατώντας με μικρή διαφορά του υποψηφίου του κυβερνώντος AKP. Το εκλογικό αποτέλεσμα ακυρώθηκε και η ψηφοφορία επαναλήφθηκε για να εξασφαλίσει στον Ιμάμογλου άνετη νίκη, κάτι που θεωρήθηκε μεγάλη ήττα για τον Ερντογάν.

Στη νικητήρια ομιλία του τότε, είχε δηλώσει: «Εκείνοι που ακύρωσαν τις εκλογές της 31ης Μαρτίου είναι ανόητοι».

Το γραφείο Τύπου του δήμου Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι απαντούσε στον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος αποκάλεσε «ανόητο» τον Ιμάμογλου. Υποστηρίζει επίσης ότι ο Ιμάμογλου δεν επέκρινε την Ανώτατο Εκλογική Επιτροπή, αλλά τους πολιτικούς που οδήγησαν στην ακύρωση των εκλογών.

Αυτήν την εβδομάδα, το γραφείο Τύπου του δήμου κατήγγειλε ότι η δικαιοσύνη χρησιμοποιείται ως όπλο: Ο στόχος, σύμφωνα με αυτήν την ανακοίνωση, είναι με την ετυμηγορία του δικαστηρίου να στερηθεί ο Ιμάμογλου τα πολιτικά δικαιώματά του ώστε «να αποκλειστεί από τις επερχόμενες εκλογές».

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο εισαγγελέας προτείνει φυλάκιση τεσσάρων ετών και ενός μηνός για τον Ιμάμογλου.

Αν και οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το CHP θα ορίσει ως πιθανότερο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές τον ηγέτη του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Ιμάμογλου θεωρείται πολύ πιο ισχυρός αντίπαλος για τον τούρκο πρόεδρο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα επικρατούσε άνετα του Ερντογάν κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών.