Αυτή η γραφική τεχνητή εξωτερική πισίνα στην παραλία της Μπιουντ κινδυνεύει από την προβλεπόμενη παλίρροια | Shutterstock/Paul Nash
Επικαιρότητα

Κωμόπολη της Κορνουάλης επιτίθεται κατά μέτωπο στην κλιματική κρίση

Η προοπτική μιας καταστροφικής παλίρροιας το 2050 αποτέλεσε μοχλό κινητοποίησης των κατοίκων του παραθαλάσσιου Μπιουντ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μιας κοινότητας που ζει από τον τουρισμό, ώστε να λάβουν προληπτικά μέτρα
Protagon Team

Τη χρονιά που το Κλαμπ Σέρφερ του Μπιούντ γιορτάζει τα εβδομηκοστά γενέθλιά του, όσοι είναι μέλη του παλαιότερου σωματείου σωτηρίας θαλάσσιας ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βαθύτερη οικολογική κρίση στην ιστορία της κωμόπολής τους.

Νωρίτερα φέτος, οι περίπου 10.000 κάτοικοι της κωμόπολης της βόρειας Κορνουάλης δέχτηκαν ένα βαθύ σοκ όταν τους παρουσίασαν μια απεικόνιση υπολογιστή που δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Βρετανίας σχετικά με τον αντίκτυπο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στο Μπιούντ.

Η παρουσίαση δεν άφησε καμία αμφιβολία για τη σοβαρότητα της απειλής και κατέστησε σαφές ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη θα ωθήσει την κοινότητα σε πλήρη εδαφική υποχώρηση, αναφέρει ρεπορτάζ του Guardian.

Αν δεν ληφθούν μέτρα, μέχρι το 2050 η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα έχει καλύψει ορόσημα όπως το διασωστικό κλαμπ σέρφινγκ και τη φυσική πισίνα με θαλασσινό νερό στην κεντρική παραλία του Μπιούντ – μαζί με καφετέριες, επιχειρήσεις και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.

Για μια σχετικά απομονωμένη πόλη, που η οικονομία της καθοδηγείται από τον τουρισμό –ο οποίος βασίζεται στην πρόσβαση στην παραλία–, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι τρομακτικές. Με αυτή την πιθανή μοίρα θα βρεθούν, άλλωστε, αντιμέτωπες και άλλες παράκτιες πόλεις και χωριά, όχι μόνο στην Κορνουάλη, αλλά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Φέτος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο πλανήτης θα γίνει μάρτυρας της μετακίνησης ολόκληρων πληθυσμών σε βιβλική κλίμακα, ως αποτέλεσμα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Η μετάφραση αυτής της υπαρξιακής απειλής στις κοινότητες που βρίσκονται άμεσα στον δρόμο της είναι μια αρκετά περίπλοκη υπόθεση.

Τι μπορούν να κάνουν οι απλοί άνθρωποι μπροστά σε έναν πανίσχυρο φυσικό κόσμο σε κατάσταση κλιματικής ροής; Πώς μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε μορφή δράσης χωρίς να τρομοκρατηθεί ένας πληθυσμός που βρίσκεται σε παράλυση ή χωρίς να εκτοξευθούν κατηγορίες από τους σκεπτικιστές ότι οι ζοφερές προβλέψεις είναι υπερβολικές;

Στο Μπιούντ, αντί να περιμένουν τη δράση μιας συντηρητικής βρετανικής κυβέρνησης που κατηγορείται ότι παραβιάζει τις δεσμεύσεις της για το κλίμα, οι κάτοικοι δημιούργησαν την Bude Climate Partnership (Κλιματική Σύμπραξη του Μπιούντ) ώστε να αντιμετωπίσουν την απειλή κατά μέτωπο. Η δύναμη και η φιλοδοξία των σχεδίων της οργάνωσης τής απέφεραν ήδη 2 εκατ. λίρες (2,33 εκατ. ευρώ) από τη λοταρία του Εθνικού Ταμείου Δράσης για το Κλίμα νωρίτερα φέτος.

Γραφική βραχώδης κορυφογραμμή πάνω από παραλία στην κωμόπολη Μπιούντ, που απειλείται από την κλιματική κρίση (Shutterstock/Helen Hotson)

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η επιτροπή ανακοίνωσε μέσω φυλλαδίων που παραδόθηκαν στα 8.500 νοικοκυριά της περιοχής ότι αναζητούνταν άτομα για μια επιτροπή που θα αξιολογήσει την κλιματική απειλή, θα σταθμίσει τις επιλογές και θα επιλέξει τον δρόμο προς τα εμπρός. Είναι μια πρωτοβουλία που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε παγκόσμια κλίμακα, για να βοηθηθούν μικρές κοινότητες να αποφασίσουν πώς θα προσαρμοστούν, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τη βάση.

Στις Μαλδίβες πραγματοποιήθηκαν εντός του 2023 τρεις συνελεύσεις για το κλίμα, με στόχο να επιτραπεί στον πληθυσμό μιας από τις περισσότερο απειλούμενες νησιωτικές κοινότητες στον κόσμο να οργανωθεί και να βρει τρόπους ώστε να προσαρμοστεί στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης.

Στο Μπιούντ, η επιτροπή των 43 κατοίκων επιλέχθηκε με τη βοήθεια του Sortition Foundation, ενός οργανισμού που βοηθά στην οργάνωση συνελεύσεων πολιτών σε όλον τον κόσμο, διασφαλίζοντας την αντιπροσωπευτικότητα των δημογραφικών δεδομένων κάθε περιοχής. Κατά τις συνεδριάσεις που διεξήχθησαν το περασμένο φθινόπωρο τα μέλη συνέλεξαν στοιχεία από εμπειρογνώμονες και συμβουλές από μάρτυρες.

Η τελική έκθεσή τους θα δημοσιευτεί τον ερχόμενο Ιανουάριο και θα στοχεύει στη δημιουργία ενός συνόλου συστάσεων που μπορεί να κυμαίνονται από την κατασκευή φυσικών ή ανθρωπογενών αμυνών –όπως κατασκευή τεράστων συστημάτων αμμολόφων ή ενός θαλάσσιου τείχους– έως τη μαζική μετακίνηση τούβλων και κονιάματος και την τοποθέτησή τους σε επικίνδυνα σημεία της πόλης.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το συμβούλιο της Κορνουάλης έχει δεσμευτεί να λάβει και να εξετάσει τις ιδέες της επιτροπής, αν και κάποια μέλη του διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με τη διαδικασία. Οι εμπλεκόμενοι στην ιδέα της επιτροπής, όμως, πιστεύουν ότι έχει ήδη ανταμειφθεί, με τη χορήγηση ποσού αξίας 3 εκατ. λιρών (3,5 εκατ. ευρώ) για την αντιπλημμυρική άμυνα των ακτών του Μπιούντ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων.

Ο Πίτερ Μπράιαντ, από το Shared Future, μια εταιρεία κοινοτικού ενδιαφέροντος που βοηθά στη διευκόλυνση της επιτροπής για το κλίμα στο Μπιούντ, πιστεύει ότι συνελεύσεις πολιτών θα μπορούσαν να εργαστούν για να ευαισθητοποιήσουν, να δώσουν στις τοπικές αρχές μια δημοκρατική εντολή για ανάληψη δράσης κατά των κλιματικών επιπτώσεων, αλλά και πρόσβαση στις απόψεις όσων εμπλέκονται σε πολωμένες συζητήσεις για την παγκόσμια θέρμανση.