Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ
Επικαιρότητα

«Κωλοτούμπα» Ζεϊμπέκ: Καθ’ υπερβολή η σύγκριση Ελλάδας – Τουρκίας

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωσή του έκανε λόγο για διαστρέβλωση όσων είπε στη Βουλή, τα οποία οδήγησαν σε έντονες αντιδράσεις από βουλευτές της ΝΔ
Protagon Team

Υπαναχώρησε από όσα προκλητικά είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος αντίθετα με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι ήταν μια «σύγκριση καθ’υπερβολή».

Σε δήλωσή του, έκανε ακόμη λόγο για «εκτεταμένες διαστρεβλώσεις» της παρέμβασής του στη Βουλή, η οποία συνάντησε την έντονη αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη και του Ευριπίδη Στυλιανίδη από τη Νέα Δημοκρατία. Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ δικαιολόγησε τον συνάδελφό του λέγοντας ότι «προφανώς ο κ. Ζεϊμπέκ άλλο ήθελε να πει» εξηγώντας ο ίδιος ότι «αυτό που εννοούσε ήταν ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον πλήρη προσδιορισμό των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους».

Η δήλωση του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ έχει ως εξής:

«Ενόψει εκτεταμένων διαστρεβλώσεων ενός τμήματος της ομιλίας μου σήμερα στη Βουλή, διευκρινίζω ότι συνέκρινα καθ’ υπερβολή τα πολιτειακά συστήματα Ελλάδας – Τουρκίας με σκοπό να αναφερθώ στην ανάγκη κατάργησης της Σαρία στη Θράκη, που αποτελεί παραφωνία θρησκευτικής νομικής ρύθμισης σε ένα κοσμικό κράτος.

» Σαφέστατα αναγνωρίζω τις προβλέψεις του Συντάγματος περί ανεξιθρησκίας και θρησκευτικής ουδετερότητας. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζω και εγώ την ανάγκη πλήρους λειτουργικού διαχωρισμού πολιτείας και Εκκλησίας».

Η δήλωση του βουλευτή Ξάνθης έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης Επιτροπής της Βουλής, κατά την οποία ο κ. Ζεϊμπέκ μιλώντας στο ζήτημα της ταυτόχρονης λειτουργίας του επίσημου μουφτή και του ψευδομουφτή στην Ξάνθη ανέφερε ότι «γίνεται αλαλούμ με τους δύο μουφτήδες».

Πρόσθεσε ότι «λέμε κατάργηση της Σαρίας. Η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος. Εδώ [ενν. στην Ελλάδα] έχει επίσημη θρησκεία, δεν είναι κοσμικό κράτος. Έχω φοιτήσει στην Τουρκία και ξέρω».

Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης χαρακτήρισαν απαράδεκτη τη στάση του βουλευτή και τραγικό τον ισχυρισμό του