Από το Πεντάγωνο διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας της Κρήτης δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή | Πολεμικό Ναυτικό
Επικαιρότητα

Κωδικός Κρήτη: Συναγερμός στο ΓΕΝ μετά το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο αμυντικής θωράκισης της Κρήτης για παν ενδεχόμενο. «Η Κρήτη και υπάρχει και είναι “αστακός”» το μήνυμα της Ντόρας Μπακογιάννη
Protagon Team

Το μνημόνιο Ερντογάν – Ες Σαράζ άλλαξε τα δεδομένα όχι μόνο στη διπλωματική σκακιέρα, αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς τα σχέδια προστασίας του Καστελόριζου για το ενδεχόμενο τουρκικής πρόκλησης -υπό οιαδήποτε μορφή- επεκτείνονται πλέον και για την Κρήτη.

Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η τοποθέτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη, που υπογράμμισε την Τρίτη: «Πρέπει να κινηθούμε νοτιότερα και νοτιανατολικότερα… Θα πρέπει να αναπτυχθεί ο ναύσταθμος της Κρήτης. Το ιδεατό θα ήταν ο μισός στόλος να βρίσκεται στην Κρήτη. Ομως αυτό έχει μεγάλο κόστος».

«Ο,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία παραβίαση», ξεκαθάρισε ο Α/ΓΕΝ σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, θέλοντας να δείξει ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει διαβάσει πολύ καλά τα όσα συμβαίνουν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οσο για τη φράση του «ό,τι συμβεί θα είμαστε μόνοι μας», αυτό φυσικά δεν είναι κάτι καινούργιο (το είχε πει και ο πρώην υπουργός Αμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης), με ανώτατες στρατιωτικές πηγές να σημειώνουν ότι είναι άλλο το τακτικό πεδίο δράσης και άλλο το πολιτικό.

Με τη δήλωση αυτή ο αντιναύαρχος Τσούνης επανέφερε στο προσκήνιο το σχέδιο αμυντικής ενίσχυσης της Κρήτης, την ώρα που ο Ερντογάν αμφισβητεί ανοικτά την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης, και αυτό όταν μάλιστα η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της νήσου.

Ηδη το ΠΝ μετακίνησε μονάδες επιφανείας στην Κρήτη

Στρατιωτικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα» (εδώ) δεν αποκλείουν να κατεβάσει η Τουρκία στην περιοχή το υπό κατασκευήν ελικοπτεροφόρο της «Αναντολού», κάνοντας προβολή ισχύος ή με πρόσχημα την προστασία των ερευνητικών σκαφών της.

Χωρίς να παραβλέπεται το γεγονός ότι στην Κρήτη βρίσκεται η ναυτική βάση των ΗΠΑ στη Σούδα (με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό ως προς το πού μπορεί να φθάσει το θράσος των Τούρκων), η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αμυντικής θωράκισης της Κρήτης και ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί.

Εξ ου και η δήλωση του Α/ΓΕΝ ότι το ιδεατό θα ήταν να βρίσκεται ο μισός Στόλος στην Κρήτη.

Σε πρώτη φάση, αναμένεται να δραστηριοποιηθεί -ήδη από τις αρχές του χρόνου- ένα δεύτερο αερομεταφερόμενο Τάγμα της 5ης Ταξιαρχίας, το 545, ενώ σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλούνται «Τα ΝΕΑ», προβλέπεται και η μόνιμη παρουσία ελικοπτέρων Σινούκ.

Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο επιτήρησης της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Κρήτη εκτιμάται ότι θα έχουν και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ΠΝ Ρ-3 Orion. Τα τέσσερα αεροπλάνα αναβαθμίζονται στην ΕΑΒ και θα είναι διαθέσιμα τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται να εφοδιάσει όλα τα πλοία του Στόλου με drones.

Ντόρα: Η Κρήτη είναι «αστακός»

Σε πολιτικό επίπεδο ενδιαφέρον έχουν τα όσα είπε την Τετάρτη, στον ΣΚΑΪ, η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής Χανίων και πρώην υπουργός Εξωτερικών.

«Αυτή η υποτιθέμενη συμφωνία με την Λιβύη δεν θα γίνει αποδεκτή. Δεν παίζουμε όταν μιλάμε για την Κρήτη και τα νησιά μας. Έχουμε δεδικασμένα. Μπορεί να μην του αρέσει του Ερντογάν ότι υπάρχει η Κρήτη. Και υπάρχει η Κρήτη και είναι και “αστακός”. Είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και για εμάς και για τους συμμάχους μας. Με την Κρήτη δεν παίζει κανείς».