Τα μέτρα προστασία θα πρέπει τηρούνται παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, συμβουλεύουν οι ειδικοί | Intime
Επικαιρότητα

Πώς ξεπεράσαμε το όριο των 1.000 κρουσμάτων τον Ιούλιο

Με διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κλείνει ο Ιούλιος, αρκετά αυξημένες νοσηλείες, όχι όμως μεγαλύτερο αριθμό βαριά ασθενών σε Εντατικές
Γιάννης Δεβετζόγλου

Με 1.074 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα κλείνει η χώρα μας τον Ιούλιο, δηλαδή περίπου όσα ήταν και τον Απρίλιο (σύνολο 978), όταν τα μέτρα αυστηρού περιορισμού βρίσκονταν σε πλήρη ανάπτυξη. Ωστόσο, την περίοδο εκείνη εξετάζονταν μόνο όσοι είχαν σοβαρά συμπτώματα, ενώ σήμερα πραγματοποιούνται περίπου 5.000 τεστ την ημέρα στον γενικό πληθυσμό.

Από τις 5 Ιουλίου, παρατηρήθηκε ιδιαίτερη αύξηση στα κρούσματα που διαγιγνώσκονταν στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς μερικές μέρες πριν, είχε γίνει το πρώτο μεγάλο άνοιγμα στον τουρισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 6 Ιουλίου καταγράφηκαν 43 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 36 ήσαν σε πύλες εισόδου, την επόμενη μέρα από τα συνολικά 33 περιστατικά τα 21 ήσαν από το εξωτερικό, στις 10 του ίδιου μήνα ανακοινώθηκαν 60 κρούσματα και τα 40 από αυτά ήταν σε πύλες εισόδου, σύμφωνα με τις ημερήσιες εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Εκτοτε και μέχρι σήμερα, η αύξηση αφορούσε περισσότερο τη μετάδοση του κορονοϊού στο εσωτερικό της χώρας και αρκετά λιγότερο από τα εισαγόμενα κρούσματα. Τις τελευταίες ημέρες του μήνα στατιστικά σταθεροποιήθηκε σε περίπου 75% εγχώρια και 25% εισαγόμενα.

Κάτι, που δείχνει «χαλάρωση» των πολιτών στην εφαρμογή των μέτρων. Αυτός είναι και ο λόγος που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε εκτάκτως νέα μέτρα (εδώ).

Ωστόσο, τις πρώτες ημέρες του μήνα ήταν τόσα πολλά τα καταγεγραμμένα εισαγόμενα περιστατικά, που έφταναν περίπου στο 50% στο σύνολό τους.

Διευκρινίζεται ότι τον Ιούνιο από τα συνολικά 492 κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα, μόνο τα 95 ήταν εισαγόμενα, δηλαδή έφτασαν στην Ελλάδα είτε μέσω αεροδρομίου, είτε μέσω συνοριακών σταθμών, κυρίως του Προμαχώνα. Τότε όμως η χώρα μας είχε ανοιχτά σύνορα μόνο σε χώρες της ΕΕ, αλλά και τη Σερβία, την οποία είχε θεωρήσει ασφαλή και την είχε εξαιρέσει η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Σύνολο Ιουλίου

Νοσηλείες

Ο διπλασιασμός των περιστατικών, έφερε και διπλασιασμό στον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται. Στο λεκανοπέδιο Αττικής νοσηλεύονται 41 ασθενείς (συνολικά απλές κλίνες και ΜΕΘ), όταν στα μέσα Ιουλίου ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 21.
Ωστόσο, ο αριθμός των συνανθρώπων μας που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι επτά, δηλαδή μόλις δύο λιγότεροι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα που ήταν εννέα.
Βέβαια, ενδεικτικά δεδομένα για τις εισαγωγές στις ΜΕΘ θα είναι διαθέσιμα περίπου στις 15 Αυγούστου, καθώς η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας όσων νοσηλεύονται, εκδηλώνεται συνήθως μετά από επτά με 10 ημέρες.

Περιοχές

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη είναι οι δύο περιοχές που έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα τον Ιούλιο και καθημερινά προστίθενται και άλλα. Συνολικά, στην Αττική καταγράφηκαν περίπου 210 νέα περιστατικά και στη Θεσσαλονίκη περισσότερα από 110.

Οπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στην Αθήνα το 72% των κρουσμάτων βρίσκεται σε τρεις συγκεκριμένες περιοχές, η μία εκ των οποίων είναι το κέντρο της Αθήνας.

Την Πέμπτη, για πρώτη φορά καταγράφηκαν και κρούσματα σε κλειστό πληθυσμό. Συγκεκριμένα σε δεξαμενόπλοιο. Από τα 34 εισαγόμενα κρούσματα, τα 17 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και τα άλλα 17 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Τα 16 από τη δεύτερη κατηγορία ήταν μέλη πληρώματος ενός δεξαμενόπλοιου με σημαία Μάλτας που είναι αγκυροβολημένο στον Πειραιά, προερχόμενο από την Τουρκία. Πρόκειται για οκτώ Ινδούς και οκτώ Φιλιππινέζους.