Σήμερα η Ξένια Σόμπτσακ αυτοπαρουσιάζεται ως μια ώριμη και σοβαρή γυναίκα που επιδιώκει να κερδίσει τον προεδρικό θώκο | Ben Pruchnie/Getty Images/Ideal Images
Επικαιρότητα

Είναι η Ξένια μαριονέτα ή αντίπαλος του Πούτιν;

Hταν η προστατευόμενη του προέδρου της Ρωσίας. Σήμερα, όμως, θέτει υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο, δηλώνοντας μάλιστα ότι η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία! Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ένα πολιτικό κατασκεύασμα του Κρεμλίνου που δημιουργήθηκε επί τούτου, για το θεαθήναι και μόνο
Protagon Team

Eως και πρόσφατα η υποψηφιότητά της έμοιαζε περισσότερο με μια κίνηση εντυπώσεων για τα μάτια του κόσμου, με στόχο ο πανίσχυρος Βλαντίμιρ Πούτιν (ο οποίος πρέπει ακόμα να επιβεβαιώσει την επιθυμία του να θέσει για άλλη μια φορά υποψηφιότητα για την προεδρία) να μην έχει να «αντιμετωπίσει» μόνον τους γραφικούς βετεράνους της ρωσικής πολιτικής, όπως τον Βλαντίμιρ Ζιρινόφκσι του ριζοσπαστικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας. Στη συνέχεια, ωστόσο, η 36χρονη Ξένια Σόμπτσακ, πρώην κοσμική περσόνα της Ρωσίας αλλά και του παγκόσμιου τζετ σετ που έκανε παρέα με την Πάρις Χίλτον, πρώην παρουσιάστρια μιας «hardcore» εκδοχής του Μεγάλου Αδελφού και πρώην «εξεγερμένη» κατά του Κρεμλίνου, αποφάσισε να πάρει στα σοβαρά το όλο ζήτημα και να αφοσιωθεί στη μάχη για την (απίθανη) κατάκτηση του Κρεμλίνου.

Τάσσεται υπέρ της ελευθερίας του επιχειρείν, θέλει να κηρύξει τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και ζητά περισσότερη δημοκρατία, αλλά δίχως υπερβολές γιατί στην περίπτωση που κάποιος επιδίωκε να κατεβάσει στις πλατείες τμήμα του ρωσικού λαού για μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τον πρόεδρο, «θα καταλήγαμε σε εμφύλιο πόλεμο μέσα σε μία εξαετία», υποστηρίζει η Ξένια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι διστάζει να μιλήσει έξω από τα δόντια, θίγοντας μάλιστα «ευαίσθητα» ζητήματα, όπως η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014: «Δεν τηρήσαμε τον λόγο μας… η Κριμαία είναι ουκρανική», δηλώνει θαρραλέα.

Με τον Πούτιν και τη μητέρα της Λουντμίλα Ναρούσοβα, το 2003 (Kremlin.ru)

Ενδέχεται, ωστόσο, η νεαρή υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους να εμφανίζεται περισσότερο τολμηρή, τουλάχιστον όσον αφορά τα λεγόμενά της, επειδή γνωρίζει πως στο τέλος, ανεξάρτητα από την έκβαση της προεκλογικής εκστρατείας και το αποτέλεσμα της κάλπης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συνεχίσει να την έχει υπό την προστασία του. Και ο λόγος είναι γνωστός. Κατά τη δεκαετία του 1990, όταν η Ξένια ήταν κοριτσάκι ακόμα, ο σημερινός πρόεδρος της Ρωσίας ανήκε στο στενό περιβάλλον της οικογένειάς της. Ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς ήταν αρχικά φοιτητής και στη συνέχεια βοηθός του Ανατόλι Σόμπτσακ, πατέρα της Ξένια και δημάρχου της πρώην πρωτεύουσας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ο οποίος το 1992 μετονόμασε το Λένινγκραντ σε Αγία Πετρούπολη. Χρόνια μετά, όταν ο Σόμπτσακ έπεσε σε δυσμένεια με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διαφύγει στο εξωτερικό, ο πρώην πράκτορας της KGB έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να βοηθήσει τον πολιτικό μέντορά του.

Eτσι η Ξένια είχε την τύχη να μεγαλώσει υπό την προστασία που της πρόσφερε τόσο το επίθετό της όσο και ο ολοένα ισχυρότερος στενός φίλος της οικογένειάς της. Επί χρόνια, το μοναδικό που την ενδιέφερε ήταν η κοσμικότατη ζωή της. Ακολούθησε το πέρασμα της από την τηλεόραση έως τη στιγμή που «ερωτεύτηκε» -αναφέρει χαρακτηριστικά η Corriere della Sera– τους φιλοδημοκράτες της Ρωσίας και τους διαδηλωτές που κατέλαβαν τις πλατείες της Μόσχας το 2012 διαμαρτυρόμενοι για την επανεκλογή του Πούτιν στην προεδρία.

Στην κηδεία του πατέρα της και μέντορα του Πούτιν

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η Ξένια τόλμησε να εναντιωθεί στον κραταιό προστάτη της γιατί ήταν ξελογιασμένη με τον Ίλια Γιασίν, έναν από τους ηγέτες των εξεγερμένων. Η νεαρή Σόμπτσακ είπε αλλά και έκανε πολλά που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου και το γεγονός αυτό ώθησε τον Πούτιν να της αποστείλει ένα ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα. Τον Ιούνιο του 2012 ένοπλοι πράκτορες των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, εισέβαλαν στην κατοικία της για να της υπενθυμίσουν τι μπορεί να συμβεί σε όποιον ή όποια υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Εκείνη την ημέρα, ωστόσο, περιορίστηκαν στην κατάσχεση δύο εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά.

Στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Μόσχας όταν ήταν ακόμα παρουσιάστρια, 2004 (Oleg Nikishin/Getty Images/Ideal Images)

Φυσικά η Ξένια έπιασε αμέσως το νόημα και έκανε πίσω. Ο κεραυνοβόλος έρωτας για τον Γιασίν έκανε φτερά μέσα σε μια νύχτα ενώ της επεστράφησαν και τα δύο εκατομμύρια δολάρια. Και σήμερα αυτοπαρουσιάζεται ως μια ώριμη και σοβαρή γυναίκα που επιδιώκει να κερδίσει τον προεδρικό θώκο, παίρνοντας τις ψήφους των υποστηρικτών του Αλεξέι Ναβάλνι, του πιο διάσημου αντιφρονούντα της Ρωσίας και σφοδρού πολέμιου του Πούτιν. Δεδομένου ότι ο Ναβάλνι δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα, η νεαρή υποψήφια επισημαίνει πως «επιδιώκουμε να πετύχουμε τους ίδιους στόχους αλλά με διαφορετικά μέσα».

Οι άνθρωποι του Ναβάλνι, ωστόσο, εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για τις προθέσεις της. Μάλιστα υποστηρίζουν πως η Ξένια είναι ένα πολιτικό ανδρείκελο του Κρεμλίνου που δημιουργήθηκε επί τούτου για το θεαθήναι και μόνο, όπως συνέβη στις προηγούμενες εκλογές με τον ανεξάρτητο Μιχαήλ Προχόροφ, έναν επιτυχημένο επιχειρηματία διακριτικά προσκείμενο στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Αναφέρουν, επίσης, ότι λίγο πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά της, η Ξένια συνομίλησε επί μακρόν με τον πρώην «προστατευόμενο» του πατέρα της για την παραγωγή ενός τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ. Εκείνη, ωστόσο, θεωρεί πως το Κρεμλίνο την «υποτιμά» και δηλώνει πως θα μπορούσε να καταφέρει να περάσει «ανάμεσα από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη».

Πρώτα θα πρέπει να συλλέξει 300.000 υπογραφές και τουλάχιστον καμιά δεκαριά εκατομμύρια ευρώ για την προεκλογική εκστρατεία. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μην εμπλακεί το Κρεμλίνο. Πάντως για να μην αναδειχτεί η Ξένια ως η πρώτη και μοναδική υποψήφια για την προεδρία, κερδίζοντας έτσι ένα σχετικό πλεονέκτημα, άλλες δύο γυναίκες δήλωσαν έτοιμες να συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση.

Στην περίπτωση που η Ξένια επιτύχει περισσότερα από όσα αναμένονται, τότε θα μπορούσε να εκλάβει την όποια απόδοσή της ως μια δοκιμή για την πραγματική μάχη με στόχο την ρωσική προεδρία, τις εκλογές του 2024, χρονιά κατά την οποία ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι 72 ετών και ενδεχομένως να σκεφτεί πως ήρθε η ώρα να αποσυρθεί.