Ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει έλλειψη πεζικαρίων στην πρώτη γραμμή, κάτι που οδηγεί σε εξάντληση και πτώση ηθικού – αυτό έγραψε το αμερικανικό μέσο Washington Post, που συνομίλησε με 12 ουκρανούς στρατιωτικούς. Κατά την κρίση της Post, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί «συνιστά κίνδυνο για το Κίεβο», καθώς «η Ρωσία έχει ανακτήσει την επιθετική πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης και εντείνει τα πυρά της».
Διοικητής τάγματος μηχανοκίνητης ταξιαρχίας που επιχειρεί στην Ανατολική Ουκρανία είπε ότι η μονάδα του έχει αυτή τη στιγμή λιγότερους από 40 πεζικάριους, δηλαδή στρατιώτες χαρακωμάτων της πρώτης γραμμής που αναχαιτίζουν τις ρωσικές επιθέσεις. Το τάγμα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 200 πεζικάριους. Τα ανάλογα δήλωσε και ένας άλλος ουκρανός στρατιωτικός, διοικητής τάγματος Πεζικού.
Το αμερικανικό ρεπορτάζ έγινε λίγο προτού ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποπέμψει μετ’ επαίνων τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι, με τον οποίο διαφωνούσε για τον αριθμό των υπό στράτευση στρατιωτών και όχι μόνον. Ο αντικατασταθείς στρατηγός ήθελε 500.000 νέους στρατιώτες στα μέτωπα, όμως ο Ζελένσκι τού είχε ζητήσει εξηγήσεις διότι δεν υπάρχουν λεφτά για τόσους μισθούς. Μεταξύ τους υπήρχαν και άλλες τριβές, όπως έχουν γράψει τα διεθνή μέσα.
Φυσικά, στο σημείο αυτό η Post θύμισε ότι το νέο ουκρανικό πακέτο Μπάιντεν, ύψους 60 δισ. δολαρίων, έχει μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο από τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση ήδη διέθεσε στο Κίεβο, με καθυστέρηση, βοήθεια ύψους 54 δισ. δολαρίων. Αλλά από τα λεφτά αυτά δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν οι στρατιωτικοί. Σε γενικές γραμμές, η υποστελέχωση των ουκρανικών μονάδων είναι περίπου στο 35%.
Οι διοικητές των μονάδων που μίλησαν είπαν ότι έρχεται ένας φαντάρος τον μήνα και ότι οι νεοσύλλεκτοι μάλλον είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι, έτσι ενδέχεται να μη στέλνονται αμέσως στο πεδίο της μάχης, αν και η ενίσχυση εκεί είναι απαραίτητη. Οι ίδιοι ουκρανοί αξιωματικοί δήλωσαν ότι δεν βλέπουν καμία θετική προοπτική και προεξόφλησαν την κατάρρευση του μετώπου.
Οι ελλείψεις σε πυρομαχικά και σε όπλα είναι, επίσης, μεγάλο ζήτημα. Μάλιστα, ο ίδιος ο Ζελένσκι έχει παραδεχθεί ότι οι παραδόσεις πυρομαχικών Πυροβολικού επιβραδύνονται, καθώς η μεν Ευρώπη αγωνίζεται να παραγάγει αρκετά βλήματα για να καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας, οι δε ΗΠΑ είναι διχασμένες στα θεσμικά όργανα και δεν αποστέλλουν τη δική τους βοήθεια. Πρωτεύον, ωστόσο, θέμα είναι η αντικατάσταση των εξαντλημένων σωματοψυχικά και μάλλον μεγάλης ηλικίας ουκρανών φαντάρων.