Ανακοινώθηκε και επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση η έκδοση πενταετούς ομολόγου, το οποίο απευθύνεται τόσο σε κατόχους του τίτλου λήξεως το 2019 όσο και σε νέους επενδυτές με στόχο την εισροή νέου χρήματος (switch and tender offer). Η ανακοίνωση για την πολυαναμενόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές έρχεται σε μία δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τη διαπραγμάτευση του 2015 και των πυρών που δέχεται για τη συνεχιζόμενη κόντρα με τη Δικαιοσύνη.
Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου προβάλλει ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση να αλλάξει ατζέντα και να «διαφημίσει» τους καρπούς του κυβερνητικού έργου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Χρηματιστήριο, το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας.
Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε νέα έκδοση ομολόγου και ανταλλαγή υφιστάμενων τίτλων για κατόχους ομολόγων που ωριμάζουν το 2019, για «ρολάρισμα» των τίτλων δηλ. με νέους λήξης το 2022. Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν την Τρίτη 25 Ιουλίου, ενώ η τιμή εξαγοράς των προηγούμενων τίτλων έχει οριστεί στο 102,6% της ονομαστικής αξίας του κάθε ομολόγου.
Το ύψος της έκδοσης εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει έως 4,03 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι η υπερκάλυψη τρεις φορές των αιτούμενων κεφαλαίων με επιτόκιο μεταξύ 4,40% με 4,50% (και σίγουρα κάτω από 4,95% με το οποίο δανείστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014).
Η διαδικασία έκδοσης που θα ακολουθηθεί είναι αυτή του κοικοπρακτικού δανείου μέσω βιβλίων προσφορών που θα κλείσει την Τρίτη, 25 Ιουλίου, οπότε και θα ανακοινωθούν τόσο το επίτοκιο δανεισμού καθώς και το ύψος των προσφορών που θα συγκεντρώσει η έκδοση.
Θετική εκτιμάται η πρώτη αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση, καθώς η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,013% και κυμαίνονταν στο 3,34%. Αντίθετα σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομολόγο, με απόδοση 5,27%.