Σύμφωνα με τις διδαχές του Ινδουισμού, είναι το «τελετουργικό λουτρό που κάθε πιστός πρέπει να κάνει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του».
Είναι η παραδοσιακή βουτιά των εκατομμύρια πιστών στα ιερά νερά που βρίσκονται στη συμβολή των ποταμών Γάγγη και Γιαμούνα, στην Ινδία, στα πλαίσια της γιορτής Κουμπ Μελά.
Έτσι και φέτος, μετά από έξι χρόνια αναμονής, εκατομμύρια άνθρωποι στην ινδική πόλη Αλαχαμπάντ ετοιμάζονται να κολυμπήσουν στα ιερά νερά καθώς θεωρούν πως με την βουτιά αυτή καθαρίζουν τις αμαρτίες τους, απελευθερώνονται από τον κύκλο της ζωής και της αναγέννησης και επιτυγχάνουν τη σωτηρία της ψυχής τους.
Η γιορτή άρχισε στις 14 Ιανουαρίου και θα κρατήσει 49 ημέρες, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και ήδη έχουν συρρεύσει στο Αλαχαμπάντ σχεδόν 15 εκατ. πιστοί, ενώ φέτος εκτιμάται πως ο αριθμός των πιστών θα φτάσει συνολικά τα 120 εκατομμύρια.
Για τοn λόγο αυτόν το Κουμπ Μελά θεωρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση της ανθρωπότητας ενώ λέγεται ότι είναι ορατή ακόμη κι από το Διάστημα.
Το πιο πρόσφατο Κουμπ Μελά πραγματοποιήθηκε το 2013 με σχεδόν 100 εκατομμύρια επισκέπτες -μάλιστα, τότε οι γυναίκες είχαν τη δυνατότητα να κολυμπήσουν για πρώτη φορά στα ιερά νερά.
Φυσικά, σε μαι τέτοια συγκέντρωση πιστών, εξίσου σημαντική είναι η προετοιμασία, η οποία ξεκίνησε από το καλοκαίρι με το τελικό κόστος να ανέρχεται σχεδόν στα 370 εκατ. ευρώ!
Χαρακτηριστικό είναι πως στο Αλαχαμπάντ έχει στηθεί μια μικρή… πόλη από σκηνές και συνολικά 120.000 τουαλέτες προκειμένου να φιλοξενήσει τα εκατομμύρια των πιστών.
Νοσοκομεία, τράπεζες και πυροσβεστικές υπηρεσίες είναι επίσης στο «πόδι» λόγω του φεστιβάλ, ενώ πάνω από 30.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να παρέχουν ασφάλεια.