5 Ιουλίου: ταϊλανδοί στρατιώτες μεταφέρουν υλικά απαραίτητα για τον απεγκλωβισμό των παιδιών | REUTERS / Athit Perawongmetha
Επικαιρότητα

Αρχισε ο απεγκλωβισμός των παιδιών, μα είναι δύσκολη δουλειά

Στην Ταϊλάνδη ο στρατός επιχειρεί να αντλήσει τα ύδατα από το σπήλαιο, όμως υπολογίζει και τη δύναμη των μουσώνων - Τι σχεδιάζεται για την περίπτωση που το σπήλαιο θα πλημμυρίσει
Protagon Team

Η προσπάθεια απεγκλωβισμού των παιδιών και του προπονητή από τη σπηλιά στην οποία βρίσκονται ξεκίνησε και ειδικοί προτείνουν διαφόρους τρόπους για να στεφθεί με επιτυχία αυτό το εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

Οκτώ χρόνια μετά τη συγκλονιστική προσπάθεια απεγκλωβισμού των 33 εργατών που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε ένα ορυχείο στην Χιλή η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί την προσπάθεια απεγκλωβισμού 12 παιδιών και του προπονητή τους από μια σπηλιά στην Ταΐλάνδη.

Τα παιδιά και ο προπονητής βρίσκονται περίπου δύο εβδομάδες μέσα στη σπηλιά, και τρεις μέρες μετά τον εντοπισμό τους ξεκίνησε η προσπάθεια απεγκλωβισμού τους η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τα παιδιά είναι εγκλωβισμένα σε βάθος περίπου χιλίων μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων και δυστυχώς βρίσκονται σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από το άνοιγμα από το σημείο που μπορούν να βγουν από το σύμπλεγμα αυτό.

O στρατός της Ταϊλάνδης ξεκίνησε προσπάθεια απάντλησης των υδάτων που υπάρχουν μέσα στο σύμπλεγμα των σπηλαίων. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian, έχει ήδη επιτευχθεί η απάντληση του νερού σε ποσοστό 40% και έχει καθαρίσει περίπου 1,5 χλμ. της απόστασης που πρέπει να διανύσουν οι εγκλωβισμένοι για να απελευθερωθούν. Ομως υπάρχει ο κίνδυνος τις επόμενες μέρες να κάνουν την εμφάνιση τους μουσώνες οι οποίοι θα ακυρώσουν αυτή την προσπάθεια γεμίζοντας ξανά με νερό το σύμπλεγμα των σπηλαίων. Παράλληλα τα παιδιά και ο προπονητής κάνουν ταχύρυθμα μαθήματα κατάδυσης ώστε αν χρειαστεί να μπορούν να φορέσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και να κολυμπήσουν κάτω από το νερό για να βγουν από το σύμπλεγμα των σπηλαίων.

«Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να απαντλήσουμε τα νερά γρήγορα τουλάχιστον σε σημείο τέτοιο ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να κινηθούν μέσα στο νερό περπατώντας και φορώντας μόνο για λόγους ασφαλείας σωσίβια ώστε να μην χρειαστεί να κολυμπήσουν με υποβρύχιο εξοπλισμό» δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης απάντλησης των υδάτων. Αν οι μουσώνες κάνουν τελικά την εμφάνιση τους και γεμίσουν ξανά τις σπηλιές με νερό η προσπάθεια απεγκλωβισμού μέσω της απάντλησης εκτιμάται ότι θα πάει πίσω αρκετούς μήνες.

Ειδικοί στις σπηλαιοκαταδύσεις πάντως δηλώνουν ότι ακόμη και αν υπάρξει πρόβλημα με τους μουσώνες η διάσωση των παιδιών και του προπονητή τους μέσα από το νερό μπορεί να ακούγεται ως πολύ δύσκολο εγχείρημα αλλά ίσως είναι πιο απλή και ασφαλής διαδικασία από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι.

Η αλήθεια είναι ότι η σπηλαιοκατάδυση είναι το πιο επικίνδυνο είδος κατάδυσης. Αυτό γιατί ένας δύτης όταν αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ανεβαίνει στην επιφάνεια του νερού. Οταν όμως κάποιος κάνει σπηλαιοκατάδυση και αντιμετωπίσει πρόβλημα δεν μπορεί να πάει πουθενά αλλά μόνο να επιστρέψει πίσω κάτι που μπορεί να μην είναι εύκολο αν έχει απομακρυνθεί πολύ από το σημείο εισόδου αφού εκτός των άλλων ο σπηλαιοκταδύτης κολυμπά σε συνθήκες μεγάλου ή και απόλυτου σκότους ενώ επίσης η θερμοκρασία του νερού είναι συνήθως πολύ χαμηλή.

Ειδικοί στις σπηλαιοκαταδύσεις μιλώντας στην ιστοσελίδα livescience υποδεικνύουν ποια πρέπει να είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί αν χρειαστεί τα παιδιά να απεγκλωβιστούν κολυμπώντας. Αρχικά θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα μεγάλο σκοινί που θα διασχίζει τη διαδρομή από την είσοδο των σπηλαίων μέχρι το σημείο που βρίσκονται τα παιδιά. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν κάποιες βασικές πληροφορίες για τη χρήση του εξοπλισμού τους. Θα πρέπει κυρίως να μάθουν πώς να καθαρίζουν τη μάσκα τους από τις λάσπες ή ότι άλλο κολλήσει πάνω σε αυτές καθώς κολυμπούν αλλά και το πώς να απομακρύνουν το νερό που μπορεί πιθανώς να διεισδύσει μέσα στις μάσκες τους. Πριν ξεκινήσουν την προσπάθεια τα παιδιά θα πρέπει να εφοδιαστούν με ειδικές ισοθερμικές φόρμες που θα τα κρατούν ζεστά μέσα στο κρύο νερό αφού μπορεί να χρειαστούν πιθανώς 2-3 ώρες μέχρι να φτάσουν στο σημείο εξόδου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάθε παιδί πρέπει να το συνοδεύουν δύο δύτες και το καλύτερο είναι το κάθε παιδί να βρίσκεται στην πλάτη του ενός δύτη και ο άλλος να βρίσκεται πίσω τους και να τους σπρώχνει προς τα εμπρός. Φυσικά οι δύτες και το παιδί θα πρέπει να κρατούν το σκοινί καθώς κολυμπούν για να φτάσουν στην έξοδο.

Δείτε ένα βίντεο για την προσπάθεια διάσωσης των παιδιών στη σπηλιά: