Εχουν περάσει 13 χρόνια από την αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ, τότε η Μοσούλη ήταν το «μαργαριτάρι του Βορρά» για τον Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά και το μέρος που βρήκαν τον θάνατο οι δυο γιοί του, η κατάληψή της ήταν μια μεγάλη νίκη για τους Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ. Στο μεταξύ πολλά άλλαξαν. Και έχουν περάσει άλλα δύο χρόνια από τότε που η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ μετά τη Βαγδάτη, έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών του ISIS, τον Ιούνιο του 2014.
Σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση η Μοσούλη του Τίγρη και των πλούσιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων ήταν μια πόλη-σύμβολο και μια πόλη-τρόπαιο. Από τη Μοσούλη άλλωστε ο ηγέτης του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ανακοίνωσε την ίδρυση φρικτού «χαλιφάτου». Και από τη νύχτα της Κυριακής είναι και πάλι η Μοσούλη ο μεγάλος στόχος όχι μόνο του ιρακινού στρατού αλλά και της ευρύτερης συμμαχίας Βαγδάτης-Ουάσιγκτον και Κούρδων: ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της πόλης, μια κίνηση μεγάλης στρατηγικής σημασίας, καθώς η Μοσούλη αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ και επομένως η απώλειά της θα σημάνει την ουσιαστική ήττα του ISIS, έπειτα από «δύο χρόνια σκότους», όπως σχολίασε το Πεντάγωνο.
Σύμφωνα με τον Στίβεν Τάουνσεντ, τον νέο διοικητή του διεθνή συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, η επιχείρηση των ιρακινών δυνάμεων, με τη συνδρομή των Κούρδων Πεσμεργκά και των δυνάμεων της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, είναι πιθανόν να διαρκέσει εβδομάδες, «ενδεχομένως και περισσότερο», ενώ αναμένεται να λάβουν μέρος 25.000 στρατιώτες. Λίγη μόλις ώρα μετά την ανακοίνωση του Αμπάντρι άρχισαν να ακούγονται πυρά πυροβολικού γύρω από την πόλη, σύμφωνα με το BBC.
Αυτοκινητοπομπές ιρακινών, κουρδικών και αμερικανικών δυνάμεων άρχισαν να κινούνται νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα ανατολικά της Μοσούλης, ενώ πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα αεροπορικές επιδρομές από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.
Η εκστρατεία εξελίσσεται σε νέα εστία εντάσεων στις ήδη προβληματικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας. Η Τουρκία κατέστησε σαφές θα συμμετάσχει στην εν λόγω εκστρατεία – ακόμη κι αν κανείς δεν της το έχει ζητήσει. Περί τους 2.000 στρατιώτες της βρίσκονται στα πέριξ, κυρίως στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, με έδρα τη στρατιωτική βάση στην Μπασίκα, όπου εκπαιδεύονται σουνίτες μαχητές.
Ο ιρακινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα τουρκικά στρατεύματα «δύναμη κατοχής» και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει την αποχώρησή τους, προειδοποιώντας ότι η παρουσία τους απειλεί να προκαλέσει «περιφερειακό πόλεμο».
«Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε στο πλευρό σας σε αυτή την ιστορική επιχείρηση», ανέφερε μέσω Twitter ο αμερικανός εκπρόσωπος της συμμαχικής δύναμης, Μπρετ Μακγκούρκ.
Οι ΗΠΑ και οι υπόλοιποι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να στηρίξουν το Ιράκ στην δύσκολη μάχη, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ας Κάρτερ. «Πρόκειται για μια αποφασιστική στιγμή στην εκστρατεία για την οριστική ήττα του ISIS. Είμαστε σίγουροι ότι οι ιρακινοί σύμμαχοι θα επικρατήσουν απέναντι στον κοινό εχθρό και θα ελευθερώσουν την Μοσούλη και το υπόλοιπο Ιράκ από το μίσος και την αγριότητα του ISIS», κατέληξε.
Ο ΟΗΕ από την πλευρά του προειδοποίησε τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον πόλης «με πάνω από δυο εκατομμύρια κατοίκους».
«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν στη Μοσούλη. Οι οικογένειες είναι εκτεθειμένες στον ακραίο κίνδυνο να παγιδευθούν ανάμεσα σε αντίπαλα πυρά ή να γίνουν στόχος ελεύθερων σκοπευτών», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Στίβεν Ο Μπράιεν.
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκτιμά ότι έως και 100.000 Ιρακινοί ενδέχεται να καταφύγουν στη Συρία και την Τουρκία προς αναζήτηση ασφάλειας από τις συρράξεις. «Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη σχέδια στη Συρία για την υποδοχή έως και 90.000 ιρακινών προσφύγων», ανακοίνωσε η υπηρεσία εκδίδοντας έκκληση για τη συγκέντρωση επιπλέον 61 εκατ. δολαρίων για την προμήθεια σκηνών, ειδών καταυλισμού, χειμωνιάτικων ειδών και θερμαντικών σωμάτων.