Τη Δευτέρα ξεκινά στο Μανχάταν η πολυαναμενόμενη δίκη για βιασμό του Χάρβεϊ Γουάνσταϊν, η οποία αναμένεται να διαρκέσει για έξι εβδομάδες.
Ο κάποτε ισχυρότερος άντρας του Χόλιγουντ, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για βιασμό δύο γυναικών, στη Νέα Υόρκη, τη μία το 2006 και την άλλη το 2013.
Οπως αναφέρει η Independent, αν αποδειχθεί η ενοχή του, ενδέχεται να καταδικαστεί σε ισόβια.
Οι κατηγορίες που εξαπέλυσαν οι δύο γυναίκες εναντίον του, τον Οκτώβριο του 2017, ήταν αυτές που έδωσαν το έναυσμα για τη δημιουργία του κινήματος #MeToo, το οποίο ταχύτατα εξαπλώθηκε παγκοσμίως.
Συνολικά, περισσότερες από 80 γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον πρώην κινηματογραφικό μεγιστάνα για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, που συνέβησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες για βιασμό και επιμένει ότι επρόκειτο πάντα για συναινετικό σεξ.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την δίκη του Γουάινσταϊν:
Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή των ενόρκων. Η διαδικασία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.
Το να βρεθούν αμερόληπτοι ένορκοι σε μία υπόθεση με τόσο τεράστια δημοσιότητα, είναι πολύ δύσκολο και μάλιστα όταν πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να γίνουν ένορκοι στη δίκη για να περάσουν μήνυμα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης.
Κάποιοι υποψήφιοι ένορκοι θα προσπαθήσουν να κρύψουν την προκατάληψή τους κατά του Γουάινσταϊν και άλλοι την προκατάληψή τους κατά του κινήματος #MeToo.
Η Ντόνα Ροτούνο, δικηγόρος του πρώην κινηματογραφικού παραγωγού, εξήγησε ότι η δικηγορική ομάδα του θα εξετάζει τα σόσιαλ μίντια υποψηφίων ενόρκων και τις απαντήσεις σε ερωτήσεις τους για να κάνει την επιλογή της.
«Προφανώς αυτή η υπόθεση είναι πολύ γνωστή και έχουν γραφτεί άπειρα, όμως όταν 12 άνθρωποι κάτσουν στις θέσεις των ενόρκων και συνειδητοποιήσουν τη βαρύτητα του καθήκοντός τους, θα θέλουν να είναι δίκαιοι».
Το αίτημα της ομάδας του Γουάνσταϊν να μεταφερθεί η δίκη εκτός της πόλης της Νέας Υόρκης, στο Λονγκ Αϊλαντ ή το Αλμπανι, με το σκεπτικό ότι εκεί οι ένορκοι θα είναι λιγότερο προκατειλημμένοι, απορρίφθηκε.
«Το ερώτημα είναι αν η δημοσιότητα έχει καταστήσει αδύνατο για κάποιον να είναι δίκαιος και αμερόληπτος ένορκος», εξηγεί η Ντέμπορα Τουρκχάιμερ, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιιο Northwestern και πρώην εισαγγελέας στο Μανχάταν.
Και οι δύο πλευρές θα ρωτήσουν τους υποψήφιους ενόρκους τι γνωρίζουν και τι πιστεύουν για την υπόθεση, το ιστορικό εργασίας τους και αν έχουν πέσει οι ίδιοι θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.
Οπως εξηγούν οι ειδικοί, οι δικηγορικές ομάδες των δύο πλευρών περνούν εκατοντάδες ώρες μελετώντας τις αναρτήσεις και τα σχόλια των υποψηφίων ενόρκων στα σόσιαλ μίντια για να καταλήξουν σε συμπεράσματα.
Οι δικηγόροι μπορούν να απορρίψουν απεριόριστο αριθμό ενόρκων αν νομίζουν ότι είναι προκατειλημμένοι υπέρ ή εναντίον των πελατών τους.
Το κίνημα #MeToo έχει κάνει πολλούς ανθρώπους -κυρίως γυναίκες- να δηλώσουν δημόσια περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, κάτι που δυσκολεύει την διαδικασία επιλογής ενόρκων.
Σύμφωνα με έρευνα του 2018, περίπου έξι στις 10 γυναίκες είπαν έχουν πέσει θύμα τέτοιου περιστατικού στη ζωή τους, περισσότερες από τις μισές στον χώρο εργασίας τους.
Κάποιοι από όλους αυτούς τους ανθρώπους ενδέχεται να είναι προκατειλημμένοι κατά του Γουάινσταϊν.
Οσοι έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση επίσης αναμένεται να απορριφθούν, όπως και οι ακτιβιστές-ριες και οι φεμινιστές-ριες.
Επίσης, οι δικηγόροι θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν και να απορρίψουν όσους σχεδιάζουν να βγάλουν χρήματα από την υπόθεση, π.χ. γράφοντας βιβλία μετά τη δίκη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αναίρεση της ετυμηγορίας ή επανεκδίκαση.