Να δικαιολογήσει το «παρών» (εδώ) που επέλεξε –για μία ακόμη φορά– στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την επικύρωση της σύμβασης μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου για την κατασκευή του «Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης», επιχείρησε ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέας Ξανθός. Μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Υγείας του Αλέξη Τσίπρα κατήγγειλε «χυδαία και αήθη παραπληροφόρηση» για τη στάση που τήρησε το κόμμα του, εκτοξεύοντας κατηγορίες κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας περί «τοξικής αντιπαράθεσης» και «στρεψοδικίας».
«Επειδή, προφανώς με “διαρροή” του υπουργείου Υγείας, διακινείται στα ΜΜΕ η “είδηση” ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψηφίζει τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (IΣΝ) για την κατασκευή παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω ότι πρόκειται για χυδαία και αήθη παραπληροφόρηση», αναφέρει στην αρχή της σχετικής δήλωσής του ο κ. Ξανθός και ακολούθως προσπαθεί να εξηγήσει την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι δεν καταψήφισε την κατασκευή του Παιδιατρικού Θεσσαλονίκης.
Οπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Υγείας, ο πολιτικός σχεδιασμός για να γίνουν δύο νέα νοσοκομεία του ΕΣΥ με χρηματοδότηση από το ΙΣΝ (Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής και Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης) ήταν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς –υπογραμμίζει– «η κριτική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης –και άρα δεν θέλει το έργο– δεν είναι απλώς παραπειστική, είναι ευθεία προσβολή στη νοημοσύνη των πολιτών».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», συνεχίζει ο κ. Ξανθός, «ξεκαθάρισε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ότι προφανώς στηρίζει τη δωρεά και την ανέγερση του νέου νοσοκομείου», αλλά, όπως εξηγεί, ψήφισε «παρών» (και όχι «κατά», όπως επαναλαμβάνει) διότι η κυβέρνηση, «υπονομεύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του, εισηγείται το Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης να είναι ΝΠΙΔ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) και όχι ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου), όπως όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, είναι και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (το οποίο επίσης παραχωρήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο υπό τη μορφή δωρεάς, από το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το 1992, και έκτοτε τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας που διορίζει τη διοίκηση, εγκρίνει τον απολογισμό και ασκεί τον διαχειριστικό του έλεγχο).
Κλείνοντας, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «εργαλειοποιεί» τη δωρεά του ΙΣΝ για να προωθήσει το πολιτικό της σχέδιο για Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία, με το πρώτο βήμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, να είναι η αλλαγή νομικού καθεστώτος στα νοσοκομεία.
«Σε αυτήν τη στρατηγική δεν συναινεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ούτε οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ ούτε οι περισσότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης», καταλήγει ο κ. Ξανθός και καλεί το υπουργείο Υγείας να αφήσει την «τοξική αντιπαράθεση και τη στρεψοδικία» και να «ασχοληθεί σοβαρά με την αντιμετώπιση της ντροπιαστικής για τη χώρα μας θνησιμότητας από COVID-19, για την οποία έχει ακέραια την πολιτική ευθύνη».