Ο Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο την περασμένη Κυριακή. Τώρα ακυρώνει το πρόγραμμά του | Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ξανά άρρωστος ο Ερντογάν

Αναβλήθηκε η επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Ισπανία, καθώς ένα «σοβαρό κρυολόγημα» τον ανάγκασε να ακυρώσει το πρόγραμμά του. Τι συμβαίνει όμως στ' αλήθεια με την υγεία του 69χρονου «Σουλτάνου»;
Protagon Team

Για μία ακόμη φορά το ζήτημα της υγείας του Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται στο προσκήνιο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, 69 ετών, ακύρωσε την Τετάρτη το πρόγραμμά του λόγω αδιαθεσίας, γεγονός που σημαίνει ότι το ταξίδι του στην Ισπανία αναβάλλεται.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, το πρόγραμμά του ακυρώθηκε λόγω ενός σοβαρού κρυολογήματος. Ο Ερντογάν επρόκειτο να αναχωρήσει την Πέμπτη για τη Μαδρίτη όπου θα συζητούνταν οι διμερείς σχέσεις –Τουρκία και Ισπανία συνεργάζονται στον τομέα της Αμυνας με την Ισπανία να είναι από τους μεγάλους προμηθευτές οπλικών συστημάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων– καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στο Μεταναστευτικό.

Λόγω της ασθένειας του Ερντογάν, δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε η προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ.

H κατάσταση της υγείας του τούρκου προέδρου απασχολεί σταθερά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης καθώς για την Αγκυρα είναι ένα θέμα ταμπού μολονότι ο 69χρονος Ερντογάν έχει εμφανιστεί πολλές φορές αδύναμος. Από την άλλη, όσοι δημοσιολογούντες στην Τουρκία τολμούν να πουν κάτι για το αν ο Ερντογάν είναι άρρωστος απειλούνται με διώξεις, αν δεν τις αντιμετωπίζουν κιόλας.

Τέτοιες ημέρες πριν από δύο χρόνια, Οκτώβριο του 2021, το Foreign Policy, η πλέον έγκριτη επιθεώρηση διεθνούς διπλωματίας, έγραψε τιτλοφορούσε άρθρο του για τον τούρκο ηγέτη ως εξής: «Ο Ερντογάν ίσως είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας».

♦ Διαβάστε: Η υγεία του Ερντογάν και ο θάνατος του Στάλιν

Εδώ και καιρό, εξάλλου, λέγεται ότι στο «παλάτι» του Ερντογάν στην Αγκυρα λειτουργεί μια υπερσύγχρονη πολυκλινική, αποκλειστικά και μόνο για εκείνον. Αλλες πηγές έχουν υποστηρίξει πως ο τούρκος πρόεδρος έχει ήδη αντιμετωπίσει δύο καρκίνους: έναν στο έντερο και έναν στον προστάτη. Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν επιβεβαιώνεται από την τουρκική προεδρία, καθώς για το καθεστώς ο Ερντογάν χαίρει άκρας υγείας και κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητεί.

Αυτή η μυστικοπάθεια έχει φέρει άλλα αποτελέσματα. Προ διετίας ένα fake tweet ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε υποστεί εγκεφαλικό είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Και αυτό είχε συμβεί ακριβώς επειδή σε αυτό το αυταρχικό καθεστώς αδιαφάνειας, όπως είναι το τουρκικό, κανένας, πέρα από αυτούς που βρίσκονται σε έναν έναν πολύ στενό κύκλο, δεν γνωρίζει τα δεδομένα υγείας του ηγέτη…