Η Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ προβάλλει μέσα από την... αχλύ της Ιστορίας: απολογήθηκε για τον φόνο του λόρδου Μάουντμπάτεν ύστερα από 42 χρόνια και για λογαριασμό του IRA | EPA/AIDAN CRAWLEY
Επικαιρότητα

Ξαφνικά, ιρλανδική συγγνώμη για τη δολοφονία του Μαουντμπάτεν

Μετά την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, το περασμένο Σάββατο, οι Ιρλανδοί του τέως ΙRA απολογήθηκαν για τον φόνο του θείου του, λόρδου Λούις «Ντίκι» Μαουντμπάτεν, το 1979, στη Βόρεια Ιρλανδία
Protagon Team

Το Σιν Φέιν, η πολιτική πτέρυγα της ανυπόστατης πλέον παραστρατιωτικής οργάνωσης Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙRA), ζήτησε συγγνώμη από τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας για μια δολοφονία που είχε διαπράξει πριν από 42 έτη στο πλαίσιο τρομοκρατικής επίθεσής της.

Τη συγγνώμη τη ζήτησε η νυν επικεφαλής του Σιν Φέιν, η Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, η οποία τον Αύγουστο του 1979, όταν η οργάνωσή της διέπραξε το πολιτικής στόχευσης έγκλημα, ήταν κοριτσάκι 10 ετών. Η υπόθεση αφορά την ανατίναξη σκάφους στο οποίο επέβαινε ο λόρδος Μαουντμπάτεν, ο θείος τού κηδευθέντος το περασμένο Σάββατο πρίγκιπα Φιλίππου (ήταν αδελφός της μητέρας του, Αλίκης)

Ετσι, μετά τις 27 Αυγούστου 1979 παροξύνθηκε η σύγκρουση Ιρλανδών και Βρετανών –καθολικών και προτεσταντών, αν προτιμάτε– γύρω από το λεγόμενο «βορειοϊρλανδικό ζήτημα». Ο λόρδος Μαουντμπάτεν υπήρξε από τα πρότυπα του Φιλίππου, ενώ και το παιδί του, ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας, διατηρούσε καλές σχέσεις μαζί του. Αναπόφευκτα, λοιπόν, η συγγνώμη της Μαίρης Λου σχετίζεται με τον θάνατο του Φιλίππου.

Ο Λούις «Ντίκι» Μαουντμπάτεν υπήρξε επιφανής εκπρόσωπος του βρετανικού ιμπεριαλισμού, ιδιαιτέρως όσον αφορά την αποικιοκρατία στην Ασία, μάλιστα διετέλεσε και κυβερνήτης («αντιβασιλεύς») της Ινδίας. Το φονικό στήθηκε σε βορειοϊρλανδική περιοχή στην οποία ο Μαουντμπάτεν συνήθιζε να παραθερίζει, παρά τις συμβουλές της αστυνομίας ότι εκεί κινδύνευε η ζωή του, αφού στο μικρό παραθαλάσσιο χωριό κυκλοφορούσαν πολλοί αντάρτες.

1947. Δίπλα στον Μαχάτμα Γκάντι στέκεται το ζεύγος του λόρδου και της λαίδης Μαουντμπάτεν (EPA/AFP PHOTO)

Τα εκρηκτικά ήταν είκοσι κιλά και είχαν τοποθετηθεί στο μικρό σκάφος του λόρδου αποβραδίς από κάποιον κομάντο του ΙRA. Την πατρότητα της τρομοκρατικής επίθεσης (στην οποία σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις) η οργάνωση τη διεκδίκησε αμέσως, ενώ την ίδια ημέρα επετέθη με βόμβες και εναντίον βρετανών στρατιωτών σκοτώνοντας 18 από αυτούς.

Ο Μαουντμπάτεν υπήρξε αμφιλεγόμενο, όπως θα λέγαμε σήμερα, πρόσωπο των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων (Ναυτικό) και του παλατιού, με τις φήμες να επεκτείνονται μέχρι την άστατη κρεβατοκάμαρά του. Ωστόσο για τον νεαρό πρίγκιπα Κάρολο ήταν η δεύτερη πατρική φιγούρα στο Μπάκιγχαμ, σεβαστός συγγενής που είχε το δικαίωμα να τον συμβουλεύει με αγάπη αλλά και να τον νουθετεί με αυστηρότητα.

Τα ερωτήματα που είχαν εγερθεί αμέσως μετά τον φόνο του Μαουντμπάτεν αφορούσαν την ελλιπή φύλαξή του μέσα στο άντρο του ΙRA, ενώ οι ευφάνταστοι συνωμοσιολόγοι είχαν εκπονήσει σενάρια στα οποία εμπλέκονταν στην υπόθεση της εκτέλεσης ακόμη και πράκτορες της αμερικανικής CIA! (Υποτίθεται ότι οι ΗΠΑ είχαν ενοχληθεί από τη θέση του «Ντίκι» υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού).