Ο αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος ζει κρυμμένος σε κάποια υπόγεια σήραγγα εδώ και 120 ημέρες, θέλει να αποδεχτεί την προσφορά εκεχειρίας έξι εβδομάδων. Από τη δική του οπτική γωνία, το μέτρο είναι απαραίτητο ώστε να αναδιοργανωθεί ο στρατός της Χαμάς. Ομως με αυτή η θέση δεν συμφωνούν άλλοι Χαμασίτες, εκτός Παλαιστίνης, οι οποίοι δεν σηκώνουν το βάρος της ισραηλινής εισβολής. Αυτοί θέλουν άμεση κήρυξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός – κάτι που στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με νίκη της Χαμάς, σχολίασε η Repubblica.
Για τη Χαμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αν καταφέρουμε, λένε, να είμαστε παρόντες στη Γάζα μετά από αυτήν την άνευ προηγουμένου πολεμική εκστρατεία του Ισραήλ, με βομβαρδισμούς από αέρος και με χερσαίες δυνάμεις, αν διαψεύσουμε τους ισραηλινούς πολιτικούς που δηλώνουν ότι θα μας ξεριζώσουν, τότε εμείς θα έχουμε κερδίσει τον πόλεμο. Οι Χαμασίτες εξωτερικού, που είναι και οι πιο σκληροί, ζητούν και την αποφυλάκιση 3.000 παλαιστινίων αιχμαλώτων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των 36 ισραηλινών ομήρων της 7ης Οκτωβρίου.
Την παραπάνω τάση εκφράζει ο Ισμαήλ Χανιγιέ, ο οποίος μέχρι τώρα εθεωρείτο λιγότερο σκληρός από τον Σινουάρ, όμως τα πράγματα άλλαξαν. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Χανιγιέ μίλησε με τον επικεφαλής της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζίαντ Αλ-Νάχαλα, και συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία περί ομήρων πρέπει να περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, τερματισμό του εμπορικού αποκλεισμού και άφιξη-διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι παρατηρητές λένε ότι οι εκτός Γάζας Χαμασίτες προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στον Σινουάρ.
Από πλευράς τους, οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές απαιτούν πλήρη λίστα με όλους τους ομήρους, νεκρούς ή ζωντανούς, και τη διαβεβαίωση της Χαμάς ότι όλοι τους θα απελευθερωθούν και θα επιστρέψουν στο Ισραήλ. Την ίδια ώρα υπάρχουν και αλλαγές στο πολεμικό μέτωπο: οι μάχες και οι βομβαρδισμοί μετακινούνται από την περιοχή Χαν Γιούνις προς τη Ράφα, εκεί δηλαδή όπου έχουν συγκεντρωθεί πλήθη Παλαιστινίων (περί το 1,5 εκατ. ψυχές) αναζητώντας διέξοδο στην Αίγυπτο. Οι πολίτες του Ισραήλ διοργανώνουν διαδηλώσεις σε διάφορε πόλεις και ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης Νετανιάχου.