Κάτοικοι της Πέτρινια προσπαθούν να καθαρίσουν έναν δρόμο από τα μπάζα | REUTERS/Antonio Bronic
Επικαιρότητα

Κροατία: Τουλάχιστον επτά νεκροί από σεισμό 6,4 Ρίχτερ κοντά στο Ζάγκρεμπ

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ είχε εκδηλωθεί τη Δευτέρα στην ίδια περιοχή. Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στις πόλεις Σίσακ, Πέτρινια και Γκλίνα
Protagon Team

Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν από την από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,4 Ρίχτερ, που έπληξε την κεντρική Κροατία, το μεσημέρι της Τρίτης.

Τέσσερα άτομα έχασαν την ζωή τους στην πόλη Γκλίνα, ενώ στην πόλη Πέτρινια, που ήταν και το επίκεντρο του σεισμού, έχασε την ζωή της μια 12χρονη. Ακόμα, η σορός ενός άνδρα βρέθηκε στα χαλάσματα της εκκλησίας του αγίου Νικολάου στο χωριό Ζάζινα.

Στο νοσοκομείο της πόλης Σίσακ μεταφέρθηκαν από την Πέτρινια 20 τραυματίες. Οι δύο με σοβαρά τραύματα.

Ο σεισμός σημειώθηκε στη 1:19 το μεσημέρι.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 46 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, Ζάγκρεμπ, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

Οι διασώστες ανέσυραν πολλούς ανθρώπους από τα κτίρια που κατέρρευσαν. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχει μείνει η πόλη Πέτρινια, ενώ στην κεντρική της πλατεία, πολλά κτίρια έχουν καταστραφεί. Με μπουλντόζες, αστυνομικοί και στρατιώτες προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, άνθρωποι πήδηξαν από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους για να σωθούν, ενώ κατέρρευσε η οροφή νοσοκομείου στην πόλη Σισάκ.

Στην Πέτρινια έσπευσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι αρχές πρόκειται να στείλουν κοντέινερ για να διαμείνουν προσωρινά οι κάτοικοι, τα σπίτια των οποίων κρίνονται επισφαλή.

Ο δήμαρχος Ντάρινκο Ντούμποβιτς είπε στην τοπική τηλεόραση ότι ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί η έκταση των ζημιών. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν, ήταν και ένας βρεφονηπιακός σταθμός που κατά τύχη ήταν άδειος τη στιγμή του σεισμού. «Η πόλη δεν είναι πια παρά ένας σωρός ερειπίων. Επικρατεί πανικός, όλοι θέλουν να μάθουν τι απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι», πρόσθεσε.

Ο Τόμισλαβ Φαμπίγιανιτς, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων στο νοσοκομείο της πόλης Σίσακ, είπε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες, κυρίως με κατάγματα, στην Πέτρινια και το Σίσακ.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην πρωτεύουσα, το Ζάγκρεμπ. Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους ενώ κεραμίδια από τις στέγες έπεφταν στα πεζοδρόμια. Το νοσοκομείο Σβέτι Ντου εκκενώθηκε και πολλοί ασθενείς μεταφέρθηκαν στον δρόμο, τυλιγμένοι με κουβέρτες.

Πολίτες απομακρύνουν ξύλα και μπάζα που έπεσαν από τα κτίρια στην Πέτρινια

Η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στις γειτονικές χώρες, την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, τη Βοσνία, την Αυστρία και την Ουγγαρία. Ο πυρηνικός σταθμός του Κρσκο σταμάτησε τη λειτουργία του, για προληπτικούς λόγους.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οι σκέψεις μας είναι με τους τραυματίες και τους διασώστες», ανέφερε και ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Καταστροφές από τον σεισμό στο Ζάγκρεμπ

Προβλήματα καταγράφονται στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές της Κροατίας.

Στην ίδια περιοχή, τη Δευτέρα, είχε σημειωθεί σεισμός 5,2 Ρίχτερ, ακολουθούμενος από δόνηση 4,9 Ρίχτερ.