Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) είχε εκδοθεί στις 18 Μαΐου (εδώ) και την Τρίτη με διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, που κοινοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα, απομακρύνθηκαν από τις ΕΜΑΚ και μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες οι πρώτοι ανεμβολίαστοι πυροσβέστες.
Οπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, από τις οκτώ ΕΜΑΚ έχουν απομακρυνθεί, με εντολή του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής, συνολικά 54 ανεμβολίαστοι πυροσβέστες.
Αρχικά έγινε γνωστή η απομάκρυνση επτά μελών 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης, οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν.
Σε πρώτη αναπλήρωσή τους, αναμένονται τρεις συνάδελφοί τους από άλλες υπηρεσίες, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν και πότε θα καλυφθεί το κενό στην υπηρεσία μετά την απομάκρυση των επτά πυροσβεστών.
«Επτά πυροσβέστες της ΕΜΑΚ Κρήτης, που δεν εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού, μετακινούνται απλώς σε άλλη υπηρεσία εντός του νομού τους, χωρίς να υπάρχει καμία άλλη επίπτωση σε βάρος τους. Όπως έχουμε τονίσει, όλοι όσοι υπηρετούν στην ΕΜΑΚ πρέπει να είναι εμβολιασμένοι», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
«Εφαρμόστηκε απλώς η σχετική διαταγή. Είχαμε δώσει ένα μεγάλο χρονικό περιθώριο σέ όσους υπηρετούν στην υπηρεσία για να εμβολιαστούν. Η ΕΜΑΚ παρέχει συνδρομή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όποιο μέρος του κόσμου, αν κριθεί αναγκαίο. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να είναι ανεμβολίαστοι», ξεκαθάρισε ο αρχηγός.
Ολοι τους μετακινούνται σε όμορες υπηρεσίες, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για την αντικατάστασή τους.
Σημειώνεται ότι στα μέλη των ΕΜΑΚ είχε δοθεί περιθώριο να εμβολιαστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, ωστόσο παρά και την άτυπη παράταση που δόθηκε έως το τέλος Ιουλίου, οι συγκεκρικένοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι στα τέλη Ιουνίου, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Τμήματος Αναστολών, απέρριψε (εδώ) για λόγους δημοσίου συμφέροντος την αίτηση πυροσβεστών που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και ζητούσαν την αναστολή εκτελέσεως της 28550 Φ 215.2/18.5.2021 πράξης του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους.
«Η πόρτα της ΕΜΑΚ είναι πάντα ανοιχτή για όποιους από τους 54 πυροσβέστες έχουν μετακινηθεί σε άλλη Υπηρεσία, εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού και θέλουν να επιστρέψουν», διευκρίνισε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, επαναλαμβάνοντας το αυτονόητο, ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της αποστολής των μελών της ΕΜΑΚ, δεν είναι δυνατόν να μην έχουν εμβολιαστεί!
«Από την μεγαλύτερη των ΕΜΑΚ, αυτή της Αττικής, έχουν μετακινηθεί συνολικά 19 άτομα και από πέντε κατά μέσο όρο από τις άλλες, εκτός από αυτές των Ιωαννίνων που έχουμε δύο μετακινήσεις και από μία σε Λάρισα και Λαμία. Όποιος εμβολιαστεί και επιθυμεί να επιστρέψει, τότε αυτό θα γίνει άμεσα. Σημειώστε, ότι όλοι μετακινήθηκαν εντός του νομού όπου υπηρετούν ή όπου αλλού επιθυμούσαν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΣ.