Φωτογραφία από τη συνάντηση του Μαξίμου το μεσημέρι της Τρίτης | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης – Αναστασιάδης εν όψει Νέας Υόρκης [βίντεο]

Εκτός από το ραντεβού με Τραμπ επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να οριστεί συνάντηση στο άμεσο μέλλον με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Protagon Team

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, υποδέχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω κλιμάκωσης της ρητορικής έντασης από την Τουρκία.

Παρόντες στη συνάντηση, και οι  δυο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Αναστασιάδης είναι ο πρώτος ηγέτης άλλης χώρας που υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός.

Σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της συνάντησης, ο κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις τελευταίες δηλώσεις του τούρκου υπουργού των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τα κατεχόμενα, που όπως είπε, αποδεικνύουν την έντονη ανησυχία της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά και τον προβληματισμό της Λευκωσίας για τις τουρκικές αξιώσεις.

Για ουσιαστική επίσκεψη μίλησε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης που μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας εξακολουθεί να προκαλεί ενώ η συγκρουσιακή ρητορική της δείχνει την απομόνωσή της.

«Αντιλαμβάνομαι πως τα προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο, παρά τη δική σου εξαιρετικά εποικοδομητική στάση. Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί, συνοδευόμενη και από μία συγκρουσιακή ρητορική καταδεικνύει τη διεθνή της απομόνωση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως οι στρατηγικές επιλογές παραμένουν σταθερές και η προσπάθεια συνεχίζεται.

«Η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτήν την επίπονη προσπάθεια να επανενωθεί η Μεγαλόνησος, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της. Η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης, σταθερός αρωγός σε κάθε βήμα και πρωτίστως στο πλαίσιο της ΕΕ γιατί είναι και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης που θίγει η στάση της Τουρκίας. Θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, καλωσορίζοντας τον κ. Αναστασιάδη «σπίτι του», όπως  χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ειδικά για το θέμα των εγγυήσεων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να δικαιολογείται η αξίωση να συνεχιστούν, να συνεχιστεί δηλ. ο «έλεγχος ακόμα και μετά την εξεύρεση λύσης που θα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες».

«Εχουμε κάνει βήματα. Εκφράζουμε, ωστόσο, προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της Αγκυρας και την προοπτική για έναν νέο εποικοδομητικό διάλογο», συμπλήρωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Θα έχουμε συντονισμό δράσεων στα Ηνωμένα Έθνη και στην ΕΕ. Να χαράξουμε από κοινού πολιτική» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, συμπληρώνοντας για το Κυπριακό:

 «Η λύση πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες. Έχουμε κάνει βήματα αλλά δυστυχώς τα όσα ακολούθησαν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου δημιουργούν προβληματισμό. Θα συζητήσουμε για τον συντονισμό των δράσεων και να χαράξουμε από κοινού πολιτική για να ευνοηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας δώσουν ειρήνη και προοπτική στην Κύπρο και ενδεχομένως να οδηγήσει και σε μία καλύτερη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας».

Η προπαρασκευαστική συνάντηση του Μαξίμου πραγματοποιήθηκε παραμονές των  κρίσιμων επαφών που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα τέλη του μήνα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Προς το παρόν αναμένεται η οριστικοποίηση της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ κατά πληροφορίες επιδιώκεται να κλειστεί ραντεβού και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση του Μαξίμου

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Κυριάκο  Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και συγκεκριμένα, για την άτυπη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 9 Αυγούστου, και την καταρχήν συναντίληψη για τους όρους αναφοράς, αλλά και τις προσπάθειες με την ειδική απεσταλμένη του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, καθώς και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια.

Παράλληλα υπήρξε ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα Κατεχόμενα.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών.

Στο πλαίσιο αυτό διατύπωσαν την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μία βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

Από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο «να σταματήσει επιτέλους τους τσαμπουκάδες».

«Πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη εκμαιεύοντας ή προσπαθώντας να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για την διαχείριση του προσφυγικού. Η Ευρώπη έδωσε πολλά χρήματα στην Τουρκία. Έξι δισεκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο μιας σωστής Συμφωνίας, η οποία έγινε μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, που ήταν αμοιβαία ωφέλιμη για την Ευρώπη και για την Τουρκία. Αν χρειάζεται να συζητήσουμε καλή τη πίστει με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς αυτή η συμφωνία οικονομικά μπορεί να επεκταθεί, πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση. Όχι, όμως, με απειλές, όχι με τσαμπουκάδες και όχι με μια γλώσσα η οποία δεν ταιριάζει σε σχέσεις καλής γειτονίας. Όταν αναφέρομαι σε καλή γειτονία, αναφέρομαι και στην γειτονία της Ελλάδος με την Τουρκία, αλλά και στην γειτονία της Ευρώπης με την Τουρκία…Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία. Τώρα αν ο κ. Ερντογάν έχει πραγματική διάθεση να κάνει μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει πια να το αποδείξει έμπρακτα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Εκείνος ωστόσο επιμένει να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα ανοίξει τις πύλες πλημμυρίζοντας την Ευρώπη με 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

“Εάν σε αυτό τον αγώνα δε μας δώσουν την απαραίτητη στήριξη, δε θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τους 3.650.000 πρόσφυγες από τη Συρία αλλά και τους 2.000.000 ανθρώπους που θα φτάσουν στα σύνορα μας από την Ιντλίμπ”, ανέφερε, για να πάρει στη συνέχεια τη σκυτάλη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με νέες απειλές αυτή τη φορά προς την πλευρά της   Λευκωσίας.

“Στέλνουμε προειδοποίηση στους Ελληνοκύπριους. Όποιος κι αν σας στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Ελλάδα, κανένας από αυτούς δε μπορεί να μας εμποδίσει τη δραστηριότητα μας ούτε θα τα καταφέρει. Αυτό που πρέπει να μάθετε είναι να μοιράζεστε”, ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει σαν τον δάσκαλο που μαλώνει τον κακό μαθητή του, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, μετά την προαναγγελία για άνοιγμα “προξενείου” στην Αμμόχωστο.

“Θα ανοίξουμε το Γενικό Προξενείο μας στην Αμμόχωστο, που θα είναι η 243η αποστολή μας στον κόσμο. Kανείς δεν έχει τη δύναμη να σπάσει τον δεσμό των Τουρκοκυπρίων με τη Μητέρα Πατρίδα”, έγραψε, στο Twitter, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τη δήλωση αυτή καταδίκασε άμεσα το κυπριακό υπουργείου Εξωερικών κάνοντας λόγια για συμπεριφορά  δηλωτική της π ροσπάθειας της Τουρκίας με στόχο έχει την πρόκληση νέων απαράδεκτων τετελεσμένων και την υπονόμευση της προοπτικής επανέναρξης της διαδικασίας για το Κυπριακό στο πλαίσιο της αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.