Οριακή είναι η κατάσταση στην ιστορική -και κομματική- εφημερίδα «Αυγή», στη σκιά των σχέσεων του εντύπου με την Κουμουνδούρου και την κυβέρνηση. Μετά την επιστολή παραίτησης του αντιπροέδρου του ΔΣ Νίκου Τσαγκρή, παραιτήθηκαν και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εφημερίδας, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση που έγινε την Τετάρτη, παρουσία μάλιστα του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα.
Από την «Αυγή» αρχικά διαψεύστηκαν οι πληροφορίες για παραιτήσεων μελών του ΔΣ, όμως το μεσημέρι της Πέμπτης ανακοινώθηκε η πρόσκληση σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων για τις 25 Οκτωβρίου με σκοπό την εκλογή νέου ΔΣ. Πρόεδρος του ΔΣ είναι Βασίλης Μουλόπουλος, ο οποίος ως γνωστόν είχε οριστεί τον περασμένο Ιανουάριο ως «κομισάριος» της κυβέρνησης στον υπό πτώχευση τότε ΔΟΛ.
Θύματα αυτής της κατάστασης είναι όχι τόσο οι αναγνώστες -αυτοί έχουν λιγοστέψει εδώ και καιρό- αλλά πρωτίστως οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα, οι οποίοι έμειναν απλώς με την υπόσχεση καταβολής ενός μισθού από τα οφειλόμενα, ενώ δεν έλαβαν καμία διαβεβαίωση ότι υπάρχει σχέδιο σωτηρίας του έντυπου από την Κουμουνδούρου.
Στην επιστολή του ο κ. Τσαγκρής, ο οποίος είχε κληθεί να αναλάβει το εγχείρημα της ανανέωσης του φύλλου, εξέφρασε την απογοήτευση του για τις συνθήκες στην εφημερίδα, μιλώντας για «πρωτόγνωρη γραφειοκρατική και ευθυνοφοβική αναβλητικότητα σε βαθμό ματαίωσης». Αναφέρει δε, μεταξύ άλλων, ότι στην ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς «δεν διακρίνεται ούτε ίχνος πολιτικής ή δημοσιογραφικής βούλησης, ούτε καν για τη συζήτηση, πόσω μάλλον για την επίλυση των συγκεκριμένων δομικών, διοικητικών και λειτουργικών προβλημάτων».
Η επιστολή του Τσαγκρή:
«Αγαπητοί σύντροφοι – ες,
Για συναισθηματικούς, κυρίως, λόγους, που συνδέονται με την πολιτική και δημοσιογραφική μου καταγωγή, τον περασμένο Απρίλιο, ανταποκρίθηκα στην έκκληση της εκδοτικής αρχής (μέσω του σ. Νίκου Φίλη) να “βάλω πλάτη” για την «σωτηρία της ΑΥΓΗΣ» και, εν τέλει, βρέθηκα στη θέση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. της εφημερίδας, με αρμοδιότητα τον ριζικό ανασχεδιασμό της.
» Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο της θητείας μου στο Δ.Σ., υπέβαλα ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανασχεδιασμού της ΑΥΓΗΣ, με στόχο την υπέρβαση του σημερινού (συρρικνωμένου στον στενό κομματικό πυρήνα) target group αναγνωστών της εφημερίδας και τη διείσδυσή της στο πλατύ κοινό των προοδευτικών αναγνωστών του καθημερινού και κυριακάτικου Τύπου: τον ανταγωνιστικό εμβολισμό του target group που μονοπωλεί ο λεγόμενος… «αστικός Τύπος». Το σχέδιό μου έγινε δεκτό με… συγκρατημένο ενθουσιασμό από τους εκπροσώπους της εκδοτικής αρχής, τα μέλη του Δ.Σ και τη διεύθυνση της εφημερίδας και, ευθύς αμέσως, παραπέμφθηκε στις «καλένδες» μιας πρωτόγνωρης γραφειοκρατικής και ευθυνοφοβικής αναβλητικότητας σε βαθμό ματαίωσης.
Αγαπητοί σύντροφοι – ες, Κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης επαφής μου με την ΑΥΓΗ, αποκόμισα τη βεβαιότητα ότι, προκειμένου να προχωρήσει οποιοδήποτε σχέδιο ριζικού δημοσιογραφικού και αισθητικού ανασχεδιασμού, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άμεση επίλυση εξαιρετικά σημαντικών δομικών, διοικητικών και λειτουργικών προβλημάτων που την ταλανίζουν και την καθηλώνουν στη σημερινή της προβληματική κατάσταση. Μα, δυστυχώς, στην περιοχή της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς δεν διακρίνεται ούτε ίχνος πολιτικής ή δημοσιογραφικής βούλησης, ούτε καν για τη συζήτηση – πόσο μάλλον για την επίλυση των συγκεκριμένων δομικών, διοικητικών και λειτουργικών προβλημάτων.
» Υπ’ αυτές τις απογοητευτικές συνθήκες, αισθάνομαι ότι η περαιτέρω παραμονή μου στο Δ.Σ. της ΑΥΓΗΣ δεν έχει καμιά απολύτως χρησιμότητα και είμαι υποχρεωμένος να υποβάλλω την παραίτησή μου.
Συντροφικά,
Νίκος Τσαγκρής
ΥΓ: Είναι αυτονόητο ότι η πολιτική και δημοσιογραφική μου εμπειρία και γνώση, καθώς και τα άρθρα μου παραμένουν στη διάθεση της ΑΥΓΗΣ και των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ εν γένει».
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς (ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1952) είναι οικονομικό καθώς οι πωλήσεις και τα έσοδα είναι ελάχιστα. Στους εργαζόμενους της «Αυγής» οφείλονται δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών και πρόθεσή τους μέχρι και τις τελευταίες εξελίξεις ήταν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις τις οποίες πάντως σκέφτονται να αναστείλουν μπροστά στον κίνδυνο ολοκληρωτικής κατάρρευσης της έκδοσης.
Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά στελέχη για το διοικητικό συμβούλιο μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, αλλά και νέα κεφάλαια για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η έκδοση της εφημερίδας, οι πωλήσεις της οποίας έχουν καταρρεύσει σε περίπου 1.000 φύλλα ημερησίως.
Σχόλιο της ΝΔ
Οι εξελίξεις στην ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ η οποία θυμήθηκε ότι στο μετοχολόγιο της ιδιοκτήτριας εταιρείας υπάρχει και μια offshore:
«Μπορεί να μην πήραμε ποτέ απάντηση από τον κ. Τσίπρα ποιος κρύβεται πίσω από την offshore της “Αυγής”. Άλλο πράγμα είναι αυτό και άλλο οι δυσμενείς εξελίξεις για την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ευχόμαστε οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης να δώσουν λύση, η εφημερίδα να μείνει ανοιχτή και οι εργαζόμενοι να μην χάσουν τη δουλειά τους. Γιατί κ. Τσίπρα δεν είμαστε όλοι ίδιοι!».
Και απάντηση της «Αυγής»
Αμεση και σκωπτική ήταν η απάντηση της «Αυγής» που χρησιμοποίησε μάλιστα τις ίδιες εκφράσεις με την ανακοίνωση της ΝΔ:
«Μπορεί να μην πήραμε ποτέ απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη για το πώς η ΝΔ θα εξοφλήσει τα θαλασσοδάνειά της. Αλλο πράγμα είναι αυτό και άλλο οι δυσμενείς εξελίξεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ευχόμαστε οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης να δώσουν λύση, το κόμμα να μείνει ανοιχτό και όσοι απασχολούνται σε αυτό να μην χάσουν την δουλειά τους. Γιατί κ. Κικίλια δεν είμαστε όλοι ίδιοι».