Οι δύσκολοι καιροί στους οποίους ζούμε δεν φτώχυναν μόνο εμάς, αλλά και τους πρίγκιπες (της τσέπης)! Η κρίση έφαγε και τρώει λεφτά ακόμη και από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Και ενοχοποιούνται για αυτήν την εξέλιξη οι εμπορικές εντάσεις και η πολιτική αβεβαιότητα.
Οι μεγιστάνες είδαν και αυτοί μέσα στη δεκαετία να μειώνεται ο πλούτος τους. Πόσο; Κατά 388 δισ. δολάρια. Επεσε στα 8,539 τρισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής τράπεζας επενδύσεων UBS και του δικτύου επαγγελματικών υπηρεσιών PWC. Ηταν η τρίτη πτώση σε δέκα χρόνια.
Τα στοιχεία δίνονται από τους λονδρέζικους Times.
Η Κίνα, η οποία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση δισεκατομμυριούχων στον κόσμο, έχει οδηγηθεί ως οικονομία στην επιβράδυνση. Η UBS δήλωσε ότι οι ιδιώτες πελάτες της στην περιοχή αποταμιεύουν τώρα περισσότερα μετρητά και απομακρύνονται από τις επενδύσεις ενώ συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ.
Οι αναδυόμενες αγορές και ένα ασθενέστερο νόμισμα χτύπησαν δεκάδες κινέζους δισεκατομμυριούχους της λίστας των Κροίσων. Η καθαρή αξία των πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας μειώθηκε κατά 12,8% σε τιμή δολαρίου, καθώς η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα επιβραδύνθηκε πέρσι και έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και τρεις δεκαετίες.
Παρά την επιβράδυνση πάντως, η Κίνα εξακολουθεί να παράγει έναν νέο δισεκατομμυριούχο την εβδομάδα.
Εξαίρεση η τεχνολογία
Η τεχνολογία ήταν η μόνη βιομηχανία στην οποία μεγάλωσε ο πλούτος, καθώς αυξήθηκε κατά 3,4% και έφθασε στα 1,3 τρισ. δολάρια. Ο καθαρός πλούτος των τεχνολογικών εταιρειών σχεδόν διπλασιάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Αντίθετα, η πτώση των τιμών των βασικών προϊόντων το προηγούμενο έτος σήμαινε ότι οι βιομηχανίες ήταν ο τομέας με τη χειρότερη απόδοση, καθώς ο πλούτος μειώθηκε κατά 15,1% και έφθασε στα 608,9 δισ. δολάρια.
Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Αμερική, όπου στο τέλος του έτους υπήρχαν 749 δισεκατομμυριούχοι, αυξανόμενοι κατά 4,8%, χάρη στις αποδόσεις των αμερικανικών τεχνολογικών επιχειρήσεων.
«Αυτή η έκθεση δείχνει την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας» δήλωσε ο Τζον Μάθιους, στέλεχος της UBS, επικεφαλής της διαχείρισης ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων εξαιρετικά υψηλής αξίας στις ΗΠΑ.
Ο αριθμός των ευρωπαίων δισεκατομμυριούχων μειώθηκε κατά 4,9% και έπεσε στους 598, ενώ ο συνολικός πλούτος τους μειώθηκε κατά 6,8%, δηλαδή χάθηκαν 174,8 δισ. δολάρια. Πλέον ο συνολικός πλούτος τους ανέρχεται σε 2,4 τρισ. δολάρια.
Αν και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δισεκατομμυριούχων, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 7,4% και ο αριθμός τους έπεσε στα 754 άτομα. Αν και ο συνολικός πλούτος τους έπεσε πέρυσι, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν να αυξάνεται κατά το ένα τρίτο ή 2,2 τρισ. δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια. Κατά το διάστημα αυτό ο αριθμός των γυναικών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 46%. Ο αριθμός των ανδρών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 39% κατά την ίδια περίοδο. Υπάρχουν σήμερα 233 γυναίκες δισεκατομμυριούχοι (από 160 το 2013). Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι περίπου το 40% των γυναικών που έγιναν δισεκατομμυριούχοι πέρυσι είχαν δημιουργήσει επιχειρήσεις στον τομέα των καταναλωτών και του λιανικού εμπορίου.
Από πλευράς του ο Τζόζεφ Στάντλερ, επικεφαλής της UBS Global Wealth Management, δήλωσε: «Η έκρηξη δισεκατομμυριούχων που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια πλέον έχει υποστεί μια φυσική διόρθωση. Το ισχυρότερο δολάριο σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αγορές μετοχών μέσα σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον δημιούργησε τις συνθήκες για αυτή τη βουτιά. Ωστόσο δισεκατομμυριούχοι και επιχειρήσεις συνεχίζουν να ευδοκιμούν».