Τα κύματα προκάλεσαν καταστροφές σε πολλές περιοχές στην Κριμαία | REUTERS/Alexey Pavlishak
Επικαιρότητα

Κριμαία: Η «καταιγίδα του αιώνα» νίκησε τον ρωσικό στόλο

Τα πολεμικά πλοία της Ρωσίας που επιχειρούσαν στη Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα του Αζόφ, υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στις βάσεις τους λόγω των θυελλωδών ανέμων. Η σφοδρή χιονοθύελλα άφησε πίσω της νεκρούς σε Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία
Protagon Team

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας υποχρεώθηκε να επιστρέψει στα λιμάνια της Κριμαίας, καθώς η τρομερή χιονοθύελλα που έπληξε Ουκρανία, Ρωσία και Μολδαβία άφησε πίσω της τουλάχιστον 12 νεκρούς, χιλιάδες αποκλεισμένους και εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα.

Η «καταιγίδα του αιώνα» ανάγκασε τα ρωσικά πλοία που επιχειρούσαν στην Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα του Αζόφ, να επιστρέψουν στα λιμάνια, καθώς τα τεράστια κύματα και οι άνεμοι έως 140 χλμ/ώρα τα έθεταν σε κίνδυνο.

Η σφοδρή καταιγίδα κατέστρεψε αμυντικά οχυρώματα στις ακτές της Κριμαίας, ενώ ένας ρώσος μπλόγκερ έγραψε ότι νάρκες παρασύρθηκαν στη θάλασσα.

Σε όλο το μέτωπο, η έντονη χιονοθύελλα υποχρέωσε τις δύο πλευρές σε μία άτυπη κατάπαυση του πυρός, καθώς η ορατότητα ήταν περιορισμένη.

Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρωσία, την παράνομα προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, σε άλλες κατεχόμενες επαρχίες της Ουκρανίας, καθώς και τη Μολδαβία από τις σφοδρές καταιγίδες που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή.

Ενας άνδρας προσπαθεί να απομακρύνει το χιόνι από την Κόκκινη Πλατεία, την Δευτέρα – EPA/MAXIM SHIPENKOV

Η «καταιγίδα του αιώνα», όπως την αποκαλούν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ξεκίνησε από την Κυριακή και επηρεάζει περισσότερο την Κριμαία, τη νοτιοδυτική Ρωσία και τις περιφέρειες της Ουκρανίας που ελέγχει εν μέρει η Μόσχα: το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα, αλλά και την υπόλοιπη Ουκρανία.

Ενας άνδρας βρέθηκε νεκρός στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Σότσι, όπου οι τοπικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους και τους επισκέπτες να μην πλησιάζουν στη θάλασσα.

Στην Κριμαία σκοτώθηκε άλλος ένας άνδρας ο οποίος «πήγε να δει τα κύματα», όπως είπε σύμβουλος του κυβερνήτη, ο Ολεγκ Κριούτσκοφ, στη δημόσια τηλεόραση. Στον πορθμό του Κερτς, μεταξύ Κριμαίας και Ρωσίας, έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος που βρισκόταν σε πλοίο, ενώ ένας νεκρός αναφέρθηκε και στο Νοβοροσίσκ, στην περιφέρεια του Κρασνοντάρ.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις πληγείσες περιοχές λόγω των καιρικών συνθηκών, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας.

Η Ουκρανία σαρώνεται επίσης από μια χιονοθύελλα, εξαιτίας της οποίας έχουν κλείσει αυτοκινητόδρομοι και έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση σχεδόν 2.000 κοινότητες.

Ουκρανοί στρατιώτες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ένα αυτοκίνητο από το χιόνι, στην Οδησσό – Press Service of the Operation Command ‘South’ of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Οι αρχές της Μολδαβίας ανακοίνωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας. Οι δύο από αυτούς βρέθηκαν νεκροί μέσα στο αυτοκίνητό τους, που είχε καλυφθεί από τα χιόνια κοντά στην κοινότητα Κοσκάλια.

«Ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις περιφέρειες της Οδησσού, του Χαρκόβου, του Μικολάιφ και του Κιέβου», είπε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram. Επίσης, 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σε συνολικά 411 κοινότητες σε 11 περιφέρειες έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και πάνω από 1.500 οχήματα χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν από τα χιόνια, σύμφωνα με τον ίδιο.

Νωρίτερα ο κυβερνήτης της Οδησσού, Ολεχ Κίπερ, είχε ανακοινώσει ότι σχεδόν 2.500 άνθρωποι διασώθηκαν έπειτα από χιονοθύελλα στην περιφέρεια της Οδησσού και ότι 313 οικισμοί στην περιοχή δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας.