Ουκρανοί πυροσβέστες επιχειρούν σε τμήμα της εγκατάστασης που έπληξε ο νέος ρωσικός πύραυλος, στο Ντνίπρο, την Πέμπτη | EPA/STATE EMERGENCY SERVICE HANDOUT
Επικαιρότητα

Κρεμλίνο: Προειδοποίηση στη Δύση το πλήγμα με τον «Ορέσνικ»

Μετά την απειλή Πούτιν για παγκόσμιο πόλεμο, ο εκπρόσωπός του επανέλαβε ότι ήταν μήνυμα προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Τι είναι ο νέος πειραματικός βαλλιστικός πύραυλος που έστειλε η Μόσχα στο Ντνίπρο, την Πέμπτη. Εκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ
Protagon Team

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή πως το πλήγμα στην Ουκρανία με ένα νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο πραγματοποιήθηκε για να προειδοποιήσει τη Δύση πως η Μόσχα θα απαντήσει σε ΗΠΑ και Βρετανία οι οποίες επιτρέπουν στο Κίεβο να πλήττει τη Ρωσία με τους πυραύλους τους.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε σε διάγγελμά του ότι η Ρωσία χτύπησε την Ουκρανία με έναν νέο πύραυλο, τον «Ορέσνικ» και απείλησε με παγκόσμιο πόλεμο τη Δύση.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε πως η Ρωσία δεν ήταν υποχρεωμένη να προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πλήγμα, όμως ενημέρωσε εντούτοις την Ουάσινγκτον 30 λεπτά πριν από την εκτόξευση.

Ο Πούτιν παραμένει ανοικτός στον διάλογο, τόνισε ο Πεσκόφ.

«Η χθεσινή ομιλία (του προέδρου Πούτιν) ήταν πολύ, πολύ εξαντλητική, σαφής, λογική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας. «Δεν αμφιβάλλουμε συνεπώς ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί μ’ αυτή τη δήλωση και να την καταλάβει».

Οι πρώτες αναφορές για το πλήγμα σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ντνίπρο έκαναν λόγο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, κάτι που αργότερα διέψευσαν οι Ρώσοι.

Εκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα συνεδριάσουν την Τρίτη στις Βρυξέλλες για να μιλήσουν για την εκτόξευση ενός υπερηχητικού βαλλιστικού πύραυλου από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η σύνοδος αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα του Κιέβου, θα διεξαχθεί σε επίπεδο πρεσβευτών, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε εναντίον του ουκρανικού εδάφους ένα βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (δηλαδή μέχρι 5.500 χιλιομέτρων), ο οποίος μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Η ανάπτυξη αυτού του τύπου όπλων «δεν θα αλλάξει ούτε την πορεία της σύγκρουσης ούτε την αποφασιστικότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν την Ουκρανία», τόνισε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Φάραχ Νταχλάλαχ.

«Η Ρωσία εκτόξευσε έναν πειραματικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς εναντίον της Ουκρανίας. Είναι ένα νέο παράδειγμα των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον των ουκρανικών πόλεων. Η Ρωσία επιδιώκει να τρομοκρατήσει τον άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία και να εκφοβίσει αυτούς που υποστηρίζουν» τη χώρα, εξήγησε.

Στο Βερολίνο, ο Ολαφ Σολτς δήλωσε πως η εκτόξευση του εν λόγω πυραύλου συνιστά «τρομερή κλιμάκωση» στη σύγκρουση, αλλά ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της επιλογής του για «σύνεση» στη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

«Δεν θέλουμε να παράσχουμε στην Ουκρανία πυραύλους Κρουζ ικανούς να διεισδύουν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος», επανέλαβε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι κατά την άποψή του «η σύνεση και μια ξεκάθαρη υποστήριξη προς την Ουκρανία συμβαδίζουν».

Η Κίνα, από την πλευρά της, ζήτησε σήμερα να επικρατήσει «αυτοσυγκράτηση» και «ηρεμία» για να επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, μετά την εκτόξευση του ρωσικού υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου.

«Όλα τα μέρη οφείλουν να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να εργασθούν για να αμβλύνουν την κατάσταση μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ταχεία κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Τι είναι ο «Ορέσνικ»

Ο Πούτιν δήλωσε πως ο «Ορέσνικ» είναι ένας υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος.

Διευκρίνισε ότι πετάει με ταχύτητα 10 φορές αυτή του ήχου και έτσι δεν μπορεί να αναχαιτισθεί.

Ρωσικές πηγές είπαν πως έχει βεληνεκές 5.000 χιλιόμετρα και επιτρέπει έτσι στη Ρωσία να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, αλλά και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Φαίνεται πως διαθέτει πολλαπλές ανεξάρτητες κεφαλές που μπορούν να πλήξουν διαφορετικούς στόχους.

Ο Ανατόλι Ματβίιτσουκ, ένας ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, δήλωσε πως μπορεί να φέρει έξι έως οκτώ συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές και πιθανόν βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία, σύμφωνα με τον Γιούρι Ποντολιάκα, έναν γεννημένο στην Ουκρανία φιλορώσο στρατιωτικό μπλόγκερ.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ο πύραλος που εκτόξευσε η Ρωσία ήταν βασισμένος στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «RS-26 Rubezh», ένα μηχανοκίνητο πυραυλικό σύστημα στερεών καυσίμων το οποίο αναπτύχθηκε το 2008.

Ο ρωσικός πύραυλος πραγματοποίησε πτήση 15 λεπτών και η μέγιστη ταχύτητα που ανέπτυξε ήταν πάνω από Mach 11, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.

«Ο χρόνος πτήσης αυτού του ρωσικού πυραύλου από τη στιγμή της εκτόξευσής του στην περιφέρεια του Αστραχάν μέχρι την πρόσκρουσή του στην πόλη Ντνίπρο ήταν 15 λεπτά», ανέφερε σε δήλωσή της η υπηρεσία πληροφοριών HUR.

«Ο πύραυλος ήταν εξοπλισμένος με έξι κεφαλές: καθεμιά ήταν εξοπλισμένη με έξι υποπυρομαχικά. Η ταχύτητα στο τελικό τμήμα της διαδρομής του ήταν μεγαλύτερη από Mach 11».

Η HUR πρόσθεσε ότι το όπλο ήταν «πιθανόν από το πυραυλικό σύστημα “Kedr”».