Τον επαναπατρισμό από την Αγκυρα πέντε ουκρανών διοικητών καταδίκασε το βράδυ του Σαββάτου το Κρεμλίνο. Αυτό συνέβη μετά την επίσκεψη του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Τουρκία και τη συνάντησή του, τόσο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη όσο και τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Οπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι σύμφωνα με τους όρους ανταλλαγής αιχμαλώτων, οι μαχητές θα παρέμεναν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου. Η Ρωσία δεν είχε λάβει ενημέρωση για την απελευθέρωσή τους, συμπλήρωσε.
Η ουκρανική προεδρία, από την πλευρά της, επιβεβαίωσε ότι πέτυχε την επιστροφή αυτών των μισητών στη Ρωσία μελών του Τάγματος Αζόφ μετά από «διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά». Τους διοικητές υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο Ζελένσι κατά την αποχώρησή του από την Τουρκία, με τον ίδιο να τονίζει ότι η Ρωσία δεν είχε λάβει ενημέρωση για τον επαναπατρισμό τους.
Ο Πεσκόφ συνέδεσε αυτή την επιστροφή των διοικητών με την «αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης» και με την επιθυμία της Αγκυρας να επιδείξει «αλληλεγγύη» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου. «Οι προετοιμασίες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε εξέλιξη και, φυσικά, ασκείται μεγάλη πίεση εις βάρος της Τουρκίας» είπε.
Μέρος του Τάγματος Αζόφ του ουκρανικού στρατού, που σχηματίστηκε με βάση το ομώνυμο υπερεθνικιστικό τάγμα, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την πτώση της Μαριούπολης, τον Μάιο του 2022.
Οι μαχητές του Αζόφ, που τιμούνται σαν ήρωες στην Ουκρανία για την επίμονη αντίστασή τους στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης, είναι μισητοί στη Ρωσία λόγω των δεσμών τους με ουκρανικούς υπερεθνικιστικούς κύκλους.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου την ανταλλαγή 215 στρατιωτών με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών άμυνας στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ.
Πέντε στρατιωτικοί διοικητές, «υπερήρωες», σύμφωνα με τον Ζελένσκι, είχαν μεταφερθεί στην Τουρκία. Βάσει της συμφωνίας θα παρέμεναν εκεί «υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και άνεσης» μέχρι «το τέλος του πολέμου», όπως είχε συμφωνήσει με το Κρεμλίνο ο Ερντογάν.