Ο Ντμίτρι Μουράτοφ μιλά στους δημοσιογράφους, τον Οκτώβριο, έξω από τα γραφεία της Novaya Gazeta, όταν ανακοινώθηκε το Νομπέλ Ειρήνης | EPA/MAXIM SHIPENKOV
Επικαιρότητα

Κρεμλίνο: «Μαύρο» στη Novaya Gazeta του νομπελίστα Μουράτοφ

Η ανεξάρτητη εφημερίδα του δημοσιογράφου που τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης, τον Οκτώβριο, έλαβε δεύτερη προειδοποίηση από τη ρωσική ρυθμιστική αρχή για δημοσίευμά της που αφορά την εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που σημαίνει αυτόματη διακοπή της έκδοσής της
Protagon Team

Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, ο διευθυντής της οποίας είχε τιμηθεί πέρυσι με το Νομπέλ Ειρήνης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι διακόπτει την ηλεκτρονική και έντυπη έκδοσή της, όπως και την παρουσία της στα social media, μέχρι να τερματισθεί «η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Ουκρανίας».

Η εφημερίδα, η οποία είχε υποχρεωθεί να απομακρύνει από την ιστοσελίδα της δημοσιεύματα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βάσει του νέου νόμου, ανακοίνωσε ότι έλαβε δεύτερη προειδοποίηση από τη ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor, κάτι που σημαίνει αυτόματα την διακοπή της έκδοσής της.

Ο Ντιμίτρι Μουράτοφ,  ίδρυσε την Novaya Gazeta, το 1993. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής των Νομπέλ, τον Οκτώβριο, η εφημερίδα είναι «η πιο ανεξάρτητη στη Ρωσία, η οποία επί δεκαετίες μάχεται για την ελευθερία του λόγου στη χώρα, κάτω από ολοένα και πιο αντίξοες συνθήκες».

Οπως ανέφερε η επιτροπή του βραβείου στο σκεπτικό της, η εφημερίδα του Μουράτοφ δημοσίευε σημαντικές δημοσιογραφικές έρευνες για τη διαφθορά, την αστυνομική βία, τις παράνομες συλλήψεις, την κατάχρηση εξουσίας, την εκλογική νοθεία και τα εργοστάσια των τρολ και τη δράση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εντός και εκτός Ρωσίας».

Ο Μουράτοφ είχε δηλώσει τότε ότι αφιερώνει το Νομπέλ Ειρήνης στους έξι συνεργάτες του που δολοφονήθηκαν λόγω της εργασίας τους και των ερευνών τους. «Δεν είναι ένα προσωπικό βραβείο. Είναι ένα βραβείο της Novaya Gazeta. Είναι ένα βραβείο για όσους σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία της έκφρασης».

«Δεν θα πάμε πουθενά, δεν είμαστε ξένοι πράκτορες, δεν χρηματοδοτούμαστε από το εξωτερικό, θα μείνουμε και θα εργαστούμε στη Ρωσία», είχε πει ο ίδιος πέρυσι.

Η εφημερίδα έχει διακριθεί για τις αποκαλύψεις της για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και τις διώξεις εναντίον των ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία και για τη συμμετοχή της στις διεθνείς έρευνες των «Panama Papers».