Στη γραμμή του προέδρου της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα κινήθηκε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, απευθύνοντας δραματική έκκληση στην Ευρώπη να χαράξει μια κοινή στρατηγική απάντησης έναντι στην πανδημία του κορονοϊού.
Εχει βέβαια κάθε λόγο να το ζητεί αυτό. Η Ιταλία θρηνεί σχεδόν 10.000 νεκρούς από τη νόσο, ένας αριθμός που θα αυξηθεί κατά πολύ μέχρι να μπορούμε να μιλάμε για μια κάποια αποκλιμάκωση.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο στην εφημερίδα ll Sole 24 Ore, ο Κόντε καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση «να μην διαπράξει τραγικά λάθη» αντιμετωπίζοντας τον κορονοϊό, διαφορετικά «ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του».
«Η αδράνεια θα άφηνε στα παιδιά μας το τεράστιο βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας», εκτιμά ο πρωθυπουργός από τις στήλες της οικονομικής εφημερίδας. «Θέλουμε να αρθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης; Ας εγκαινιάσουμε τότε ένα μεγάλο σχέδιο, ένα European Recovery and Reinvestment Plan (Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και Επανεπένδυσης, το αναφέρει στα αγγλικά στη συνέντευξη) που να στηρίζει και να προωθεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία».
Στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, «περισσότερο από μια διαφωνία, υπήρξε μια σκληρή και ειλικρινής αντιπαράθεση» με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, «επειδή βιώνουμε μια κρίση η οποία προκαλεί μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των συμπολιτών μας και αποτελεί την αιτία μιας σοβαρής οικονομικής κάμψης».
«Αντιπροσωπεύω μια χώρα που υποφέρει πολύ και δεν μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου υπεκφυγές», τονίζει και προσθέτει: «Στην Ιταλία, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τραγικές επιλογές».
Προειδοποιεί ακόμη: «Στην Ευρώπη οφείλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε τραγικές επιλογές. Αν η Ευρώπη δεν αρθεί στο ύψος αυτής της χωρίς προηγούμενο πρόκλησης, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του στα μάτια των πολιτών μας».
…Και ο Ρέντσι ζητά να ανοίξουν βιομηχανίες και σχολεία
Μπορεί η αγωνία για το μέλλον της οικονομίας μετά την υποχώρηση της πανδημίας να είναι κοινή, υπάρχουν όμως και οι πολιτικοί που βιάζονται υπερβολικά.
Οπως ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι που ζήτησε να μπορέσουν να ξανανοίξουν οι βιομηχανίες και τα σχολεία της χώρας, πριν από τις 12 Απριλίου, ημέρα του Καθολικού Πάσχα.
«Ας κάνουμε λιγότερες αλλαγές στις υπεύθυνες δηλώσεις, και περισσότερα τεστ ανίχνευσης του ιού. Χρειάζεται ένα βαθμιαίο σχέδιο, αλλά η χώρα πρέπει να ξανασηκώσει τα ρολά», τόνισε ο Ρέντσι σε συνέντευξή του στην καθολική εφημερίδα Avvenire.
Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών του αντιπάλων και των επιστημόνων ήταν, όπως αναμενόταν, πέρα για πέρα αρνητικές.
Στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «στους συναδέλφους μου που επιχειρηματολογούσαν με όρους ESM, απάντησα πως δεν είναι αναγκη να εξαντληθεί, επειδή δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα», αφηγείται.
«Ο ESM είναι ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε για να προσφέρει βοήθεια στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές απειλές που συνδέονται με ασύμμετρα σοκ. Ο κορονοϊός αντίθετα προκαλεί ένα συμμετρικό σοκ, με αποτέλεσμα να ρίχνει στην ύφεση, με συγχρονισμένο και εντελώς αναπάντεχο τρόπο, τα οικονομικά και κοινωνικά συστήματά μας».
Ο Τζουζέπε Κόντε βλέπει σ’ αυτό «κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με την κρίση του 2008. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας».
Στη συνέντευξη αυτή, ο Κόντε επιβεβαιώνει επίσης πως, μαζί με το διάταγμα που ετοιμάζει για τον Απρίλιο, «η προσπάθειά μας θα ανέλθει πολύ πάνω από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ», περιλαμβανομένων των 25 δισεκατομμυρίων που έχουν ήδη αποδεσμευθεί.