Συντρίμμια στο εστιατόριο και στο ξενοδοχείο από το ρωσικό πλήγμα | REUTERS/Oleksandr Ratushniak
Επικαιρότητα

Κραματόρσκ: Δώδεκα οι νεκροί από τους ρωσικούς πυραύλους στο εστιατόριο

Εντονη καταδίκη του Πούτιν από τον κολομβιανό πρόεδρο, καθώς ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται διεθνώς γνωστοί συγγραφείς, πολιτικοί και δημοσιογράφοι από την Κολομβία
Protagon Team

Διασώστες ανέσυραν το πρωί της Πέμπτης ένα ακόμα πτώμα από τα συντρίμμια του εστιατορίου που χτύπησαν με πυραύλους οι Ρώσοι στο Κραματόρσκ πριν από δύο ημέρες.

Ο αριθμός των θυμάτων ανέβηκε σε 12. Μεταξύ των νεκρών είναι τρία παιδιά, ανάμεσά τους δύο δίδυμες αδελφές 14 ετών, ενώ 60-65 είναι οι τραυματίες, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η επιχείρηση διάσωσης στα συντρίμμια του εστιατορίου, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, που έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό από drone το οποίο δείχνει το εύρος της καταστροφής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η Ρωσία έπληξε το Κραματόρσκ, το οποίο πριν από τον πόλεμο είχε 150.00 κατοίκους, με δύο πυραύλους S-300 εδάφους-αέρος που χρησιμοποιεί και στις χερσαίες επιθέσεις της.

Καταδίκη Πούτιν από τον κολομβιανό πρόεδρο

Ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο κατηγόρησε τη Ρωσία πως «παραβίασε» το διεθνές Δίκαιο για τις ένοπλες συρράξεις προχωρώντας στον βομβαρδισμό του εστιατορίου.

Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και ο κολομβιανός συγγραφέας Εκτορ Αμπάδ.

«Η Ρωσία επιτέθηκε σε τρεις ανυπεράσπιστους κολομβιανούς αμάχους. Κάνοντάς το, παραβίασε τα πρωτόκολλα του πολέμου», έγραψε στο Twitter ο Πέτρο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησής του να επιδώσει «νότα διαμαρτυρίας» στη Ρωσία έπειτα από αυτόν τον βομβαρδισμό κι εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τρεις Κολομβιανοί που τραυματίστηκαν ελαφρά, δύο άνδρες και μια γυναίκα, θα επιστρέψουν στη χώρα «σώοι και αβλαβείς».

Από την πλευρά του, το κολομβιανό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του «καταδίκασε σθεναρά αυτή την απαράδεκτη επίθεση εναντίον πολιτικού στόχου».

Εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του προς όλα τα θύματα της επίθεσης, ιδιαίτερα στους τρεις υπηκόους της Κολομβίας: τον διεθνώς γνωστό συγγραφέα Εκτορ Αμπάδ, τον Σέρχιο Χαραμίγιο, κολομβιανό πολιτικό που ήταν ανάμεσα στους βασικούς διαπραγματευτές της συμφωνίας ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC το 2016, και την Καταλίνα Γκόμες, ανταποκρίτρια στην Ουκρανία ισπανόφωνων ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της ισπανόφωνης υπηρεσίας του γαλλικού τηλεοπτικού ειδησεογραφικού δικτύου France 24.

Φωτογραφίες που ανέβηκαν στα social media εικονίζουν τους Αμπάδ και Χαραμίγιο σε νοσοκομείο, με αίματα στα ρούχα.

Είναι η πρώτη φορά που ο κολομβιανός πρόεδρος επικρίνει δημόσια και με τόσο απόλυτο τρόπο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οπως οι ηγέτες κι άλλων αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική, ο Πέτρο δήλωνε ως τώρα πως τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης «ειρηνικής λύσης» στην Ουκρανία και κατά των παραδόσεων όπλων, επιδεικνύοντας επιφυλακτική στάση που μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση με άλλες διεθνείς δεσμεύσεις του για την «πρόοδο», την «αλλαγή», την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.