Οργή, σοκ και ηθικά ερωτήματα που θα κληθεί τελικά να απαντήσει η Δικαιοσύνη προκάλεσε η κυκλοφορία ενός βίντεο στα αραβικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο βίντεο 12 δευτερολέπτων εμφανίζεται μία νεαρή κοπέλα –κατάγεται από την Αιθιοπία και εργαζόταν στο συγκεκριμένο σπίτι στο Κουβέιτ ως οικιακή βοηθός- κρεμασμένη, κυριολεκτικά, με το ένα χέρι, έξω από το παράθυρο. Πίσω της, από το ύψος του έβδομου ορόφου, φαίνονται αυτοκίνητα και ο δρόμος που θα πέσει αν –αναπόφευκτα- την «προδώσουν» τα δάχτυλά της που έχουν γαντζωθεί στο παράθυρο. Φωνάζει «κράτα με, κράτα με» στο πρόσωπο που την τραβάει βίντεο, δηλαδή στην εργοδότριά της. Εκείνη, απαντά ήρεμα στο τρομαγμένο κορίτσι: «Ωχ, τρελή, έλα πίσω».
Το χέρι του κοριτσιού τελικά γλιστράει και η γυναίκα χάνεται στο κενό. Ακούγεται ένας δυνατός γδούπος από την πτώση της νεαρής κοπέλας, ενώ η γυναίκα που τραβά το βίντεο παραμένει σιωπηλή.
Η οικιακή βοηθός διασώθηκε, με τραύμα στο χέρι της, καθώς έπεσε στο μπαλκόνι ενός άλλου διαμερίσματος. Η εργοδότρια προσήχθη από τις αρχές την ίδια ημέρα, Πέμπτη 30 Μαρτίου, όταν γνωστοποιήθηκε ότι κινηματογράφησε τη σκηνή -αναρτώντας το σχετικό βίντεο στην εφαρμογή Snapchat- χωρίς να επέμβει για να βοηθήσει το νεαρό κορίτσι.
Αρχικά μεταδόθηκε ότι το κορίτσι ήθελε να αυτοκτονήσει, πηδώντας από τον έβδομο όροφο, ενώ, από την πλευρά της, η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι δεν ήθελε να κατηγορηθεί για τη δολοφονία της οικιακής βοηθού αν αυτή τελικά πέθαινε και ότι ήθελε να έχει αποδεικτικά στοιχεία για όσα έγιναν.
Σύμφωνα, όμως, με δηλώσεις που έκανε μέλος του γραφείου του εισαγγελέα στο τηλεοπτικό δίκτυο al-Qabas News, η οικιακή βοηθός δεν ήθελε να αυτοκτονήσει αλλά να δραπετεύσει. Φαίνεται ότι οι εργοδότες της την είχαν «φυλακίσει» μέσα στο σπίτι για δύο ημέρες, από τότε που υπέβαλε το αίτημά της να παραιτηθεί. Και το κορίτσι προσπάθησε να το σκάσει…
Οπως και να’ χει, ο εισαγγελέας θα κληθεί να απαντήσει σε ποιο βαθμό συνέβαλε –και εάν συνέβαλε- στην πτώση του κοριτσιού η εργοδότρια. Παραβιάζει κάποιον νόμο αυτός που δεν βοηθά κάποιον να αποφύγει τον τραυματισμό ή τον θάνατο; Και πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται αυτός που όχι μόνο δεν προσπαθεί να διασώσει κάποιον που βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά τραβά βίντεο το οποίο κοινοποιεί στο Διαδίκτυο;
Η Κοινότητα του Κουβέιτ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητεί από τις Αρχές να εξετάσουν το ζήτημα και επισημαίνουν ότι η εργοδότρια είχε το καθήκον να διασώσει τη νεαρή κοπέλα. Αλλωστε ο ποινικός κώδικας του εμιράτου προβλέπει ότι όποιος σκοπίμως αποφύγει τη βοήθεια σε άνθρωπο που κινδυνεύει θα μπορούσε να καταδικαστεί με τρεις μήνες φυλάκισης.
Αλλά το βασικότερο ζήτημα που προκύπτει από το βίντεο είναι οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των περίπου 600.000 οικιακών βοηθών, οι οποίες είναι ως επί το πλείστον μετανάστριες από ασιατικές χώρες, στα σπίτια πλούσιων οικογενειών του Κουβέιτ. Η πλειονότητα των οικιακών βοηθών διαμαρτύρονται για κακοποίηση και εκμετάλλευση ενώ εκατοντάδες νεαρές κοπέλες δραπετεύουν από τα σπίτια όπου εργάζονται και βρίσκουν καταφύγιο σε ειδικά κέντρα ή αναζητούν τη βοήθεια της εκάστοτε πρεσβείας τους.
Ο νόμος πάντως στο Κουβέιτ προβλέπει ότι ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης σε κατ’ οίκον εργαζομένους. Βέβαια μιλάμε για μία χώρα που μέχρι το 2015 δεν είχε καν νόμο που να προστατεύει τους εργαζόμενους μετανάστες.