Ο ουκρανικός στρατός κατέστρεψε μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα πάνω στον ποταμό Σέιμ στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας την Παρασκευή, συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις του στο ρωσικό έδαφος για δεύτερη εβδομάδα.
Το πέρασμα συνέδεε περιοχές του Κουρσκ που ελέγχονται ακόμη από τη Ρωσία και περιοχές που κατέλαβαν το τελευταίο δεκαήμερο οι Ουκρανοί.
Σύμφωνα με το BBC, η γέφυρα χρησιμοποιούνταν για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή, με την καταστροφή του να πλήττει πιθανότατα τους σχεδιασμούς του Κρεμλίνου.
Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας TASS σημείωσε από την πλευρά του ότι η ενέργεια αυτή υπονόμευσε τις προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων από την περιφέρεια.
Αργότερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προσέθεσε πως η ουκρανική επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εθελοντές που παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ επέρριψε ευθύνες στη Δύση.
«Για πρώτη φορά, η περιφέρεια του Κουρσκ επλήγη από δυτικής κατασκευής εκτοξευτήρες ρουκετών, πιθανόν αμερικανικούς HIMARS», δήλωσε μέσω του Telegram η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.
«Ως αποτέλεσμα της επίθεσης στη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ, η γέφυρα καταστράφηκε εντελώς και σκοτώθηκαν εθελοντές που βοηθούσαν τον πληθυσμό που απομακρυνόταν» πρόσθεσε.
Η στιγμή της ανατίναξης της γέφυρας
Το Κίεβο έχει διαμηνύσει ότι η εισβολή στη Ρωσία έχει σκοπό να προστατεύσει τις ζωές των Ουκρανών αποτρέποντας τις διασυνοριακές επιθέσεις στο σημείο, καθώς και να αποδυναμώσει τις ρωσικές θέσεις στα ουκρανικά εδάφη, νοτιότερα.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί πως τα κατεχόμενα εδάφη θα μπορούσαν να ανταλλάσσονται με ουκρανικές περιοχές υπό τον έλεγχο της Μόσχας, όπως και με κρατούμενους.
Μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης έχουν υποστηρίξει, επίσης, πως πρόκειται για έναν μοχλό πίεσης που στοχεύει στον εξαναγκασμό της Ρωσίας σε συνθηκολόγηση. Οπως το έθεσε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μιχάιλο Ποντόλιακ στο Telegram, είναι αναγκαίο να σημειωθούν «σημαντικές τακτικές ήττες στη Ρωσία», όπως συμβαίνει στην περιοχή του Κουρσκ όπου «βλέπουμε ξεκάθαρα πώς ο στρατός χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να εισέλθει σε μια δίκαιη διαπραγματευτική διαδικασία».
Ως αποτέλεσμα της επίθεσής της, η οποία ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, η Ουκρανία φέρεται να είχε καταλάβει τουλάχιστον 1.150 τετρ. χλμ. ρωσικής επικράτειας μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής.